Kako pravilno izvajati ustno higieno? Preverite!

Kako pravilno izvajati ustno higieno? Preverite! (foto: Profimedia) Profimedia
25. 2. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Zdravje tkiv v ustni votlini je zelo pomembno. Če je ustna higiena pomanjkljiva, to privede do vnetja obzobnih tkiv ter do zobne gnilobe (karies).

Vnete dlesni ob dotiku zakrvavijo, na primer med umivanjem zob, ob hranjenju ali med govorom.Če zakrvavimo iz dlesni, to pomeni, da so se nekje odprle kapilare. Skoznje v kri vstopajo bakterije in njihovi produkti, ki nato po krvi krožijo po celotnem telesu. Pride do aktivacije imunskega sistema, to je obramba telesa, katerega naloga je poloviti in uničiti te bakterije in njihove produkte. To stanje se imenuje prehodna bakteriemija in traja približno pol ure. Manj kot je bakteriemij, boljše je celotno zdravje telesa.

Kaj lahko sami storimo, da bodo dlesni in zobje zdravi?

S pravilno in redno ustno higieno ter z rednimi obiski pri zobozdravniku lahko preprečimo ali zaustavimo vnetje dlesni in kariesa. Pravilna ustna higiena je zelo pomembna. Zob ima pet ploskev, ščetine zobne ščetke dosežejo tri, dve ploskvi pa mejita na medzobne prostore, te pa čistimo s posebnimi pripomočki, kot so nitke in medzobne ščetke. Nitke so lahko na kolutu ali pa napete na držalih. Pri uporabi nitke moramo biti pozorni, da jo počasi z žagajočimi gibi spravimo skozi stik dveh zob ter nato z nitko objamemo zob v obliki črke c in gremo z nitko trikrat ob vsakem zobu. Pri nitkanju je pomembno, da gremo z nitko v žleb med zobom in dlesen. To izvajamo nežno, da ne zarežemo v dlesen. Če kljub nežnemu izvajanju dlesen zakrvavi, bo ob rednem čiščenju medzobnih prostorov izzvenela v roku 5 do 7 dni. Medzobne ščetke so tudi pripomočki za čiščenje medzobnih prostorov. So različne velikosti in izberemo medzobnemu prostoru primerno veliko medzobno ščetko.

Kako izberemo zobno ščetko?

Ščetka naj ima veliko ščetin, mehke ščetine s čim večjo gostoto in primerno veliko glavo. Za otroke izberemo ščetko z manjšo glavo zobne ščetke. Zobne ščetke so lahko klasične ročne ali električne. Prav tako je zelo pomembna tehnika ščetkanja, naša natančnost ter pogostost, ne glede na vrsto zobne ščetke. Zobno ščetko položimo pol na zob in pol na dlesen, ščetine nato rahlo obrnemo proti dlesni (kot 45°), saj je zelo pomembno, da očistimo žleb med zobom in dlesnijo. Najpogosteje se uporabljata tehnika ščetkanja od roza proti belemu in tehnika krožnih gibov.

Kaj pa uporaba ustne vode?

Najpomembneje je mehansko čiščenje zobnih oblog, to se pravi z zobno ščetko in pripomočki za čiščenje medzobnih prostorov. Ustno vodo lahko uporabljamo kot podporo ustni higieni po umivanju zob. Pri tem pa moramo biti pozorni na izbiro ustne vode, zaželeno je, da ne vsebuje alkohola. Pri izbiri ustne vode v terapevtske namene nam pomaga zobozdravnik ali ustni higienik.

Strgalo za jezik

Strgalo za jezik je zelo praktičen pripomoček, ki veliko prispeva k zmanjšanju oblog v ustni votlini in s tem tudi neprijeten zadah.

Veronika Debeljak, dr. dent. med. // Foto: Profimedia