Kako prehlad pozdravite sami - 24-urni načrt

Kako prehlad pozdravite sami - 24-urni načrt (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
8. 2. 2015

Po praznikih, ko mislimo, da smo si dodobra odpočili, se velikokrat soočimo s praskanjem v grlu, iz nosa nam teče, počutimo se pobite in utrujene ... Posebnega zdravila za to ni, le poskrbeti morate, da se boste čim prej počutili bolje.

V posteljo!

Ne bodite 'pogumni' in si raje vzemite bolniško. Vaše telo potrebuje predvsem počitek, da se bo pozdravilo samo.

Prehlad lahko večinoma pozdravite sami, vaše telo potrebuje le čas in počitek. Pri akutnih dihalnih težavah je smiselno poleg inhaliranja poskusiti tudi z nosnim pršilom, ki omili otečeno sluznico. Uporaba mora biti res kratkotrajna. Za hitrejšo ozdravitev so zelo priporočljivi tudi preparati s cinkom in ekstrakti kapske pelargonije, vnetja v nosnicah pa ustavijo kapsule iz evkaliptovega olja.

Ne posegajte po antibiotikih: ti namreč ne uničujejo virusov, ampak bakterije.

Kdaj k zdravniku?

Če imate povišano telesno temperaturo (več kot dva dni nad 38,5 stopinje), boleč in dražeč kašelj, bolečine v udih, čutite izjemno slabotnost, vam hitreje bije srce, če čutite dihalno stisko in drgetate od mraza. V teh primerih bi lahko šlo tudi za gripo in vam bo najbolje znal pomagati vaš osebni zdravnik.

Po vstajanju

Vroča prha

Če vas zjutraj bolijo udi, pomagata toplota in masaža s toplim vodnim curkom. Para odpre zamašene nosnice in navlaži sluznico. Po prhi se dobro osušite in se oblecite v topla oblačila.

Preberite: Spročanje s toplo vodo

Zajtrk za zdravje

Naredite si mislije iz ovsenih kosmičev, oreščkov, sadja in jogurta. Sploh zadnji s svojimi bakterijami krepi obrambne mehanizme telesa in črevesno floro.

Iztisnite sok limone in ga zmešajte s toplo vodo ali pa si pripravite sveže iztisnjen pomarančni sok s korenčkom. Folna kislina in vitamina A in C bodo poskrbeli za boljšo imunost.

Dopoldne

Inhaliranje

Če nimate posebnega inhalatorja, si v skledi pripravite ¼ l vroče vode z 1 žličko soli (brez fluora) ali pa vrečko posebne soli za izpiranje nosu. Čez glavo si poveznite brisačo in izmenjaje vdihujte paro skozi nos in usta. Para bo zmehčala gosto sluz in zmanjšala oteklo sluznico. Opazili boste, da lažje dihate in da boste spet lahko okusili, kaj jeste.

Preberite: Zdravilna para proti prehladu

Na svež zrak

Po kratkem dremežu si privoščite kratek sprehod. Tako boste spodbudili prekrvavitev in obrambne celice bodo tako hitreje pristale v sluznicah, ki bodo prestregle bolezenske klice. Dihajte globoko skozi nos, za hip zadržite zrak in nato počasi izdihnite. To okrepi in očisti dihalne poti.

Opoldne

Kokošja juha

Kurja juhica je najboljša proti prehladu. Tudi znanstvene študije dokazujejo, da babičin recept res deluje. Kokoš namreč vsebuje cisteine, ki zavrejo vnetja v dihalnih poteh. Poleg tega to meso vsebuje veliko cinka, ki lahko skrajša čas prehlada. Žveplene spojine v čebuli zmanjšajo razširjanje klic, peteršilj in zelena pa zahvaljujoč svojim eteričnim oljem zmehčajo sluznico v predelu žrela in ublažijo draženje na kašelj.

Idealno: jejte sveže skuhano. V izjemnih primerih pomaga tudi juha iz vrečke, ki ji dodate svežo zelenjavo.

Popoldne

Na kavč z zeliščnim čajem

Vroča tekočina zredči gosto sluz v nosu in obnosnih votlinah.

Namig za čaj:

v pol litra vrele vode denite 2 žlički bezgovih cvetov. Pustite stati 5 minut, nato pa čaj popijte v majhnih požirkih.

Prav tako zelo pomaga tudi skodelica limonino-ingverjevega čaja. Kos ingverja zrežite na drobne koščke in jih prelijte z vročo vodo. Dodajte še sok polovice limone. Če želite, sladkajte z medom.

Zvečer

Podkurite virusom

Imunski sistem podprite s pekočo azijsko večerjo (na primer zelenjavnim karijem) in se tako znebite povzročiteljev bolezni. Ingver, čili, česen in čebula namreč veljajo za dobra protivirusna živila.

Deset minut kopanja

Pred odhodom v posteljo si privoščite kopel v 38 stopinj vroči vodi. Dodajte tudi nekaj kapljic eteričnega olja – bor, smreka ali evkalipt. Če imate vročino, pomaga topla nožna kopel.

Ponoči

V posteljo pojdite s termoforjem

Oslabljen organizem potrebuje spanec in blagodejno toploto, da lahko spet okrepi obrambne mehanizme. Termofor napolnite z vročo vodo in si ga položite na noge ali ramena – tja, kjer vas najbolj zebe.

Iz spalnice pospravite mobilnik, televizijo in druge naprave.

Pod nos si lahko vtrete tudi nekaj kapljic olja poprove mete, da boste lahko lažje dihali in se hitreje zazibali v blagodejen spanec. Dovolj spanja je najboljše zdravilo.

Značke: prehlad