Kako uspešna so pri lajšanju bolečin zdravila v obliki gelov in krem?

Kako uspešna so pri lajšanju bolečin zdravila v obliki gelov in krem? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
1. 8. 2014

Različni geli in kreme so uspešni pri zdravljenju bolečin v sklepih, kot so kolena in roke. Vendar pa - kdaj so takšna zdravila priporočljiva, kako jim uspe umiriti bolečine in kdaj je kljub vsemu treba obiskati zdravnika?

K takšnim zdravilom navadno prištevamo zdravila iz skupine nesteroidnih antirevmatikov (ketonal, brufen, naklofen, voltaren). Pravimo jim topična zdravila in pogoj za njihovo uporabo je, da sklep ni preobilno obložen z okolnim mišičnim tkivom.

Dobro jim uspe umiriti bolečine in v sklepnih ovojnicah in sklepnih tekočinah dosežejo zadovoljivo koncentracijo za delovanje.

Poleg klasičnih antirevmatikov se uporabljajo še ekstrakti arnike (traumel). Sama oblika (gel, krema ali emulzija) ni pomembna, pomembna sta koncentracija analgetika in njegovo prodiranje skozi ovojnice v sklep. S tem prihranimo potrebo po uživanju zdravil v obliki tablet in kapsul in se izognemo neprijetnemu dražečemu učinku teh snovi na prebavila. Pomembno je, da jih pustimo dovolj dolgo na koži.

Priporočljiva so, ko je prizadet en sklep, mogoče dva, niso pa primerna za sistemsko uporabo.

Kdaj je treba obiskati zdravnika?

Pri tekaškem kolenu poiš­čemo pomoč specialista, kadar različne oblike samopomoči ne zadostujejo več in se po njih bolečina ne umiri. Ko bolečina ne preneha niti po prene­hanju teka in traja še kar nekaj časa, lahko več ur.

Pomoč potrebujemo tudi, ko bolezen povzroči bolečine že kmalu po pričetku teka in se ta samo še stop­njuje ob nadaljevanju teka. V takih primerih prekinite tek za dalj časa in poiščite pomoč ustreznega specialista.

Prim. Rasto Stok, dr.med., specialist ortoped