Kakšni so znaki obsesivno-kompulzivne motnje?

Kakšni so znaki obsesivno-kompulzivne motnje? (foto: Profimedia) Profimedia
29. 12. 2017

Pod besedo obsesivno-kompulzivna motnja si mnogokrat predstavljamo človeka, ki si neštetokrat na dan opere roke in ima stanovanje kot iz škatlice. Kakšni pa so resnični simptomi?

Nenehno preverjanje

Ljudje s takšno motnjo, se ne morejo odpraviti od doma, ne da bi pred tem vsaj nekajkrat preverili, ali so ugasnili štedilnik, zaprli okno in zaklenili stanovanje. Prepričani so, da bo občutek negotovosti minil, ko bodo še zadnjič preverili nujne stvari. V resnici pa se možgani »navadijo« na potencialno nevarnost, zato z vsakim dodatnim preverjanjem postane le še huje.

Prisiljenost v rituale

Oseba ki trpi za takšnim stanjem, se ne more odreči svojim ritualom. Za nekatere to pomeni, da vsak dan 10-krat preverijo, ali so zaklenili vrata, drugi zlagajo knjige v posebnem vrstnem redu, tretji se ne morejo otresti skrbi, da so pustili prižgano luč. Možgani jih privedejo do občutka, da se bo zgodilo nekaj slabega, zato enostavno morajo »preveriti samo še enkrat«. Tudi če bi jim ponudili veliko vsoto denarja, se ne bi morali prepričati, da opustijo nepotrebno dejanje.

Spomnijo se, kdaj se je začelo

Ne vsi, a mnogo takšnih pacientov se spomni, kateri dogodek jih je popeljal v začaran krog prepričevanja in strahu pred najhujšim. Poznajo vzrok svojih težav, kar je velik korak k izboljšanju stanja, vendar brez ustrezne pomoči ne morejo premagati motnje.

Nenehno živijo v napetosti

Realnost je takšna, da en sam cigaretni ogorek včasih sproži požar in uniči hišo. Med prazniki se običajno poveča stopnja kriminala, še posebej vlamljanja v stanovanja. Nekdo zares pozabi zapreti pipo in povzroči poplavo. Če hočete najti primere malomarnosti in nesreč, ste v spletu le en klik stran od vsega hudega, kar se dogaja po svetu. Če s tem lahko živite in vas občutek nelagodja le spreleti, nimate težav z obsesivno-kompulzivno motnjo. Ko se nenehno obremenjujete s takšnimi stvarmi in te resno začnejo vplivati na vaše vedenje, pa je čas za razmislek in pogovor s strokovnjakom.

Preberite tudi: