Kakšno škodo vam povzroča visok krvni tlak? (+ kako ga odpraviti po naravni poti)

Kakšno škodo vam povzroča visok krvni tlak? (+ kako ga odpraviti po naravni poti) (foto: profimedia) profimedia
15. 9. 2018

Visok krvni tlak je resno zdravstveno stanje, ki bi mu morali nameniti več pozornosti, saj v nekaterih primerih lahko resno ogroža življenje.

Kaj je visok krvni tlak in kako ga prepoznamo?

Krvni tlak je sila, s katero kri pritiska na žile, oziroma na stene žil po katerih se pretaka. Če je sila dlje časa visoka, povzroči mnogo zdravstvenih problemov. Krvni tlak je odvisen od količine krvi, ki jo črpa srce in količine upora, s katerim kri teče po žilah.

Do visoka krvnega pritiska pride po več letih, diagnoze pa morda ne boste prepoznali, saj ni nujno, da boste imeli katerega od simptomov, ki kaže na to zdravstveno stanje. Še vedno bo nastajala škoda na krvnih žilah in srcu. Imeli boste večje tveganje za mnoge resne probleme, kot sta srčni infarkt in kap. V splošnem visok krvni tlak naredi škodo po vsem telesu:

 • Arterije so lahko poškodovane in zožane, možna je anevrizma (izbokline, ki lahko povzročijo notranje krvavitve).

 • Lahko vodi do odebeljenega levega srčnega prekata, kar onemogoči črpanje krvi, zgodi se lahko tudi srčna odpoved.

 • Škoda nastaja tudi v možganih, in sicer v obliki demence, možganske kapi in drugih okvar možganskih funkcij.

 • Poveča se vsebnost kalcija v urinu. Ker se tako izloča v večjih količinah, lahko pride do zmanjšanja kostne gostote in posledično osteoporoze.

 • Zaradi visokega krvnega tlaka se lahko pojavi spalna apneja - stanje, ko v spanju prenehate dihati za nekaj trenutkov.

 • Zgodi se lahko anevrizma ledvične arterije in odpoved ledvic.

Večina ljudi, kot že omenjeno, ne razvije simptomov, ki bi kazali na visok krvni tlak, tudi če je stanje že zelo kritično. Če se simptomi pojavijo, pa lahko izkusite glavobole, plitko dihanje in krvavitve iz nosu, vendar je ob pojavu naštetega stanje že precej resno.

Ko ugotovite, da se soočate z visokim krvnim pritiskom, se takoj posvetujte z zdravnikom. Ta bo diagnozo verjetno tudi odkril (ob rednih sistematskih in drugih pregledih) in vam ustrezno svetoval. Za znižanje tlaka pa lahko skrbite tudi po naravni poti. Tu so napotki, ki jih upoštevajte vsak dan:

1. Pazite na linijo – Z izgubo teže znižate tudi pritisk in ga posledično lažje obvladujete in zadržujete v priporočljivih mejah. Priporočljiva številka sistoličnega krvnega tlaka je med 110 in 140 mmHg, diastoličnega pa med 60 in 90 mmHg.

2. Globoko dihanje – Počasno dihanje in meditacija zmanjšujeta stres, ki je odgovoren za visoke ravni ledvičnega encima. Ta pa zvišuje krvni tlak. Zato si zjutraj in zvečer pred spanjem vzemite nekaj minut za globoko, sproščeno dihanje.

3. Omejena količina soli – Verjetno veste, da je za visok krvni tlak odgovorna tudi močno soljena hrana. Začnite z manjšimi odmerki pri kuhanju in odstranite iz jedilnika slane prigrizke kot je čips.

4. Redna telovadba – Ne rabite postati profesionalen športnik in se udeleževati maratonov. Zadostuje že vsaj 30 minut gibanja na dan, kamor se štejejo tudi sprehodi in lažje aktivnosti. Z redno vadbo okrepite srce, ki porabi manj moči za črpanje krvi in posledično znižuje tlak.

5. Zdrava prehrana – Tudi tokrat ima prehrana pomembno vlogo, tako kot pri športu, hujšanju in nasploh zdravemu načinu življenja. Posezite po celih zrnih, zelenjavi, mlečnih izdelkih z malo maščob in zdravih maščobah. Ne pozabite na kalij, ki omili delovanje natrija na pritisk. Privoščite si ga z banano ali jogurotm in melono, kar je lahko tudi zdrava malica.

Na jedilniku naj bodo redno tudi ta živila:

 • čebula
 • lanena semena
 • rdeča pesa
 • svež pomarančni sok
 • banana

6. Temna čokolada – Veliko živilom se morate izogniti, če želite pritisk ohraniti v priporočljivih mejah, temno čokolado pa si lahko privoščite brez slabe vesti. Pazite le, da ne pretiravate (ena ali dve tablici na dan je povsem zadosti).

7. Omejite uživanje alkohola – V majhnih odmerkih nekatere alkoholne pijače lahko znižujejo pritisk, vendar ta učinek izničite, če spijete preveč. Kozarček ob kosilu ne bo naredil velike škode, poskrbite le, da alkohol uživate v omejenih količinah.

8. Omejite pitje kave - Kofein v kavi je znana snov, ki naj bi poživljala duha in telo. Poživljajoči učinek pa je posledica tega, da se zviša krvni tlak, ker se pod vplivom kofeina in drugih podobnih snovi zožijo krvne žile. Jutranje kavice vam seveda ne nameravamo prepovedati, toplo pa vam svetujemo, da se odpoveste naslednjim trem ali štirim v teku dopoldneva. Če se ji ne morete upreti, si naročite brezkofeinsko kavo. Zagotavljamo vam, da je najučinkovitejši sovražnik utrujenosti počitek oziroma spanje in nikakor ne hektolitri spite kave.

9. Manj dela – Veliko nadur prinese stres in pomanjkanje časa za gibanje ter aktivnosti, ki vas veselijo. To je odličen recept za visok krvni pritisk in kar nekaj drugih težav. Zagotovo ne rabite vsak dan na delu ostati od jutra do večera, zato vam bo ostal čas za stvari, ki jih radi počnete.

Preverite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri