Katero sonce je dobro in katero slabo?

Katero sonce je dobro in katero slabo? (foto: fotolia) fotolia
26. 6. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Njegovi topli žarki nas osrečujejo, nas spodbujajo k aktivnostim, krepijo imunski sistem in dobro denejo krvnemu pritisku. Toda preveč sonca povzroča tudi kožnega raka in poškodbe oči. Zato ne bo odveč nekaj napotkov, kako se zaščiti pred njim. Čeprav smo prepričani, da seveda že vse veste.

Tako dobro nam denejo: zadrževanje na svežem zraku, zračna oblačila in pa zdrava barva na našem obrazu. Ob tem sicer ne smemo pozabiti, da porjavelost ni nikoli zares zdrava, temveč je znak, da se naša koža poskuša zaščititi pred prekomernim odmerkom ultravijoličnih žarkov. Če s sončenjem pretiravamo, naša koža tega nikoli ne pozabi!

Senčna plat

Vsaka pordelost iz našega otroštva se naloži na naš UV-račun. Ko je poln – in to se običajno zgodi pri veliko ljudeh po 50. letu starosti – se zviša tudi tveganje za kožnega raka, pride pa tudi do slabljenja vezivnega tkiva in pojava gub. Skrajni čas torej, da se sončite na 'varni strani'. Nikomur se namreč ni treba ure in ure pražiti na soncu, da bi bil deležen njegovih pozitivnih plati. Za prebuditev hormonov sreče in tvorjenje vitamina D zadostuje namreč že, da zjutraj za 20 minut izpostavite obraz in dele rok.

Porjavitev, vendar zdrava

Iz službe naravnost na dopust in kar takoj na plažo? Raje ne! Sončenje je namreč še posebej nevarno, če koža ni pripravljena. Se je potem dobro prej sončiti v solariju? Ne! To vas namreč ne bo obvarovalo pred sončnimi opeklinami. UVA-žarki sicer kožo obarvajo, brez UVB-žarkov pa ne morejo poskrbeti za zaščitno odebelitev. To pridobimo s počasnim prilagajanjem na sonce.

Goljufanje je včasih dovoljeno

Če bi radi imeli porjavelo polt že spomladi, poskusite s samoporjavitvenimi kremami. Toda pozor: tudi če boste imeli 'barvo', ne pozabite na zaščito!

Tri osnovna pravila sončenja

Še pomembneje od sončnih krem so tri pravila, ki se jih držijo vsi prebivalci južnih območij.

1 Siesta, senca, zaščita

Opoldne si privoščite počitek in se med 11. in 15. uro ne zadržujte na soncu. Tudi v tem času si poiščite senčen prostor in se z oblačili zaščite pred soncem.

2 UV-zaščitna obleka

Številni še vedno radi pozabijo, da UV-žarki prodrejo tudi skozi oblačila. Strokovnjaki zato svetujejo, da se poleti oblačite v nekoliko temnejše, goste tkanine. Dobro je vedeti, da poliester odbija več žarkov kot tanek bombaž, lan, svila ali viskoza.

Lahko si tudi kupite posebna oblačila z UV-zaščito. Njihova učinkovitost je sicer odvisna tudi od tega, koliko časa vaša koža prenese, da jo brez zaščite izpostavljate soncu: 10 minut za rdečelase ljudi z zelo svetlo poltjo, 30 minut za temnolase z močno pigmentacijo. Ta čas pomnožite z UPF, navedenim na oblačilu (pri kremah je to LSF).

3 Dobro pokriti

Klobuk s širokimi krajci ali pa ruta vas ne bo zaščitila le pred sončarico, temveč tudi pred tem, da bi vas opeklo po glavi (na primer na preči).

Vedno namazani

Vsi vemo, da se je treba namazati v hribih, na kopališčih in ob morju in jezerih, kjer vodne kapljice delujejo na koži kot majhne zbiralne leče. V vsakdanjem življenju pa ne pozabite, da vas lahko opeče tudi, če je nebo prekrito z oblaki! In tudi v avtu ali v pisarni žge skozi steklo. Redno spremljajte tudi UV-indeks.

Ne bodite stiskaški

Odločitev za kremo, gel, pršilo ali olje je vprašanje potreb vaše kože. Bistveno je, da se namažete enakomerno in izdatno. Odrasel človek za obraz potrebuje približno žličko izdelka in šest žličk za telo. Manj sredstva nanesete, manjši je učinek.

Pomembno: ne pozabite na nos, ušesa in nart! Po kopanju ali potenju se je treba ponovno namazati. Toda: dvakratni nanos zaščitne kreme s faktorjem 15 še ne pomeni, da ste zaščiteni s faktorjem 30.

Odbijte sončne žarke

Otroške zaščitne kreme veljajo za kreme z boljšim učinkom. Zakaj? Vsebujejo namreč posebne filtre, ki kožo prekrijejo z mineralnimi pigmenti (na primer titandioksidom, cinkoksidom). Tudi koža jih bolje prenaša. Njihova slabost: na koži ostane belkast film.

Pri kemičnih filtrih ni tako. Ti se vpijejo in UV-svetlobo spremenijo v neškodljivo toploto na koži. Učinek se razvije po 30 minutah. Ne glede na filter: najprej nanesite negovalno kremo in nato zaščito pred soncem.

Občutljiva koža

Če se pojavijo srbenje, madeži in mozoljčki, poiščite losjon, ki ne vsebuje emulgatorjev, vonjav in konzervansov. Pomaga tudi pri t. i. aknah Mallorca.

Pigmentni madeži

Vse več žensk se proti obarvanju kože bori s posebnimi kremami. Te pa zavirajo tvorjenje melanina. To pomeni, da se koža na UV-žarke odzove bolj občutljivo. Nujna je uporaba zaščitnega faktorja 50. Drugače je učinek ravno obraten in nastane še več pigmentnih madežev.

Porcija zaščite od znotraj

Študije kažejo, da za zaščito v višini faktorja 4 lahko poskrbite z likopenom in betakarotenom v hrani. Najdete ju v paradižnikih, korenju, ohrovtu in melonah. Namig: za popolno absorpcijo dodajte še maščobo in veliko pijte.

Ne pozabite na oči

Zaščitite jih s kakovostnimi sončnimi očali z navedenim UV-filtrom in oznako CE. Prekrito mora biti celotno oko, poskrbite pa tudi, da izberete taka, ki tudi od strani ne prepuščajo veliko svetlobe. Stekla sončnih očal ne smejo biti izbočena. Zaščito zmanjšujejo tudi praske.

Ne pozabite na uporabo podlage pod kremami

Čeprav sonce spodbuja tvorjenje vitamina D, ki ga naš organizem potrebuje za svoje delovanje, pa moramo biti previdni, preden se izpostavljamo sončnim žarkom.

UV-svetloba, ki smo ji še posebej izpostavljeni v sončnih mesecih, vpliva na (pre)hitro staranje kože. Slednja potrebuje poleg vsakodnevne še posebno dodatno nego in zaščito, ki kožo nahrani in preprečuje kopičenje škodljivih dejavnikov. Zaradi toplega in suhega zraka ter temperaturnih sprememb naša koža izgublja vlago. S pravilno uporabo kozmetičnih produktov se lahko poletnim tegobam tudi izognemo.

Zdenka Kahne, inovatorka in ustanoviteljica družinskega podjetja Kozmetika Kahne z 28-letno tradicijo, svetuje, da pred nanosom krem poskrbimo za ustrezno podlago. "Kreme, zlasti izdelki za sončenje, so precej mastne, česar pa koža zaradi prevelikih molekul ne more sprejeti. Temu se izognemo tako, da uporabljamo podlage, ki so sestavine iz kožnega tkiva." Podlaga iz hialuronske kisline in morskih alg je nujna in osnova za zdrav videz kože, ki pa jo nanašamo na mokro kožo, da napolnimo celice.

Tako kreme lažje prehajajo v kožo in jo zaščitijo pred škodljivimi vplivi iz okolja. Zdenka Kahne svetuje tudi tretma s hladnim laserjem, ki ga izvajajo v njihovih kozmetičnih salonih, saj laser odpre tiste celice, ki jih roke ne morejo. Koža je tako zaradi pravilne nege tudi v poletnih mesecih navlažena, gladka in elastična, posledica tega pa je seveda manj gub in podočnjakov.