Greste takoj po skodelici kave na stranišče? Gastroenterolog razkriva kaj to pove o vašem zdravju

26. 5. 2024
Deli
Kava ima lahko tudi odvajalne učinke. (foto: Profimedia)
Profimedia

Misel na skodelico dišeče kave je med prvimi, ki prebudi marsikaterega privrženca priljubljenega napitka, ki dan prične s kavo. 

Kava spada med poživila, ki povečajo raven energijo in spodbudijo delovanje možganov, zato ob tem ne preseneča dejstvo, da ljudje po svetu dnevno spijejo približno 500 milijard skodelic, poročajo v reviji International Journal of Environmental Research and Public Health.

Poleg povečanja energije pa lahko kava kmalu po zaužitju povzroči tudi odhod na veliko potrebno. Toda zakaj je temu tako?

Ne spreglejte:

Nekaj razlogov, zakaj lahko kava povzroča odvajalni učinek

Gastroenterolog v nadaljevanju pojasnjuje, zakaj se zgodi reakcija, da lahko kava povzroči odvajalni učinek.

Kava zbudi črevesje in pospeši delovanje

Eden izmed razlogov je čas dneva, ko si privoščite kavo, ki je pomemben, ker je prebavni sistem ob določenih urah bolj občutljiv. V nočnem času se upočasni delovanje prebave, ki se zopet pospeši ob jutranjem prebujanju.

Če je kava prvi del jutranje rutine, to spodbudi delovanje debelega črevesa. Krčenje in sproščanje mišic v prebavnem sistemu, poznano tudi kot peristaltika, povzroči premikanje hrane skozi debelo črevo, kar se lahko že nekaj minut po popiti skodelici kave.

Poveča nastanek gastrina

Jutranja kava lahko pripomore k sprožanju energije in nekaterih telesnih procesih. Po podatkih iz publikacije Nutrients, ki je bila objavljena leta 2022, posebej spodbuja nastanek gastrina (enega od hormonov, ki so odgovorni za premikanje hrane po prebavnem traktu).

»Kava večkrat povzroči gibanje črevesja, ker vsebuje kisline, ki povečajo hormon gastrin,« pravi doktor Andrew Boxer, gastroenterolog iz New Jerseyja. »Gastrin povzroča neprostovoljno krčenje mišic v želodcu (peristaltiko), ki spodbudi gibanje črevesja, kar je razlog, da po popiti kavi začutite težnjo po veliki potrebi.

Spodbuja raven prebavnih hormonov

Prav tako kofein spodbuja raven prebavnih hormonov, med katerimi je tudi holecistokinin, ki poveča proizvodnjo žolča v tankem črevesu in pripomore, da se odpadne snovi hitreje pretočijo skozi črevo.  

V primeru, da popijete več kave kot običajno, se sproži tudi večja količina holecistokinina, ki povzroči hitrejše gibanje črevesja in posledično tudi željo po obisku stranišča.

Ima odvajalni učinek kave lahko tudi škodljive stranske učinke?

Kava ima poleg drugih koristi lahko torej tudi odvajalne učinke, kar lahko pride v poštev osebam, ki imajo sicer težave z zaprtjem. V primeru, da se soočate s težavami kot je zaprtje, si lahko pomagate tudi s kavo, saj nima stranskih učinkov kot nekatera odvajala.

Ob tem pa velja opozoriti, da z njo ne pretiravajte, saj so prevelike količine kave za namene rednega odvajanja lahko škodljive zdravju srca, ožilja in želodca. Prav tako za zdravega posameznika na dan ni priporočljivo popiti več kot dveh do treh skodelic kave na dan. Da se izognete težavam z zgago, pa si jo raje kot na prazen želodec, privošite po jutranjem obroku.

Povzeto po: eatingwell.com

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič