Konoplja - za zdravo življenje in okrepljen imunski sistem

Konoplja - za zdravo življenje in okrepljen imunski sistem (foto: profimedia) profimedia
30. 6. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Že dolgo je znano, da je bila skozi zgodovino konoplja pravo čudežno zdravilo za marsikatero bolezen. Mnogi pa na jedilno konopljo prisegajo še danes.

Seme konoplje je namreč bogat vir beljakovin, saj jih vsebuje kar trikrat več kot na primer soja. Beljakovine pa so ključnega pomena za rast in delovanje celic v telesu, hkrati pa tudi krepijo naš imunski sistem in skrbijo za odpornost.

Strokovnjaki jo označujejo za eno najbolj hranljivih živil na svetu

Konopljina semena se v prehrani največkrat uporabljajo kot dodatek pri skoraj vseh pripravah hrane. Vmesite jih lahko v kruh, piškote, polpete, jih potrosite po solati ali pa jih uživate kar same. Že samo ena žlica ekološko pridelanih konopljinih semen na dan, bo prinesla ogromno pozitivnih učinkov. Krepijo srce in ožilje, ugodno vplivajo na lase, kožo in oči, uravnavajo metabolizem in lajšajo številne bolezni.

Seveda pa je pri tem pomembno poudariti tudi, da je pridelava slovenske jedilne konoplje tudi prijazna do okolja, saj se pri gojitvi ne uporablja gnojil ali drugih kemičnih dodatkov. Rastlina uspeva praktično povsod, zato je njeno gojenje naravi prijazno. »Tudi mi prisegamo na izdelke, ki so lokalno pridelani, saj le tako dobimo živila, ki so polna hranilnih snovi in prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu,« pove Polona Štolfa, lastnica trgovine Zlata ptička, ki nudi široko ponudbo slovenskih naravnih in ekoloških pridelkov, naravne kozmetike in izdelkov domače obrti.

Stranski produkt konopljinih semen pa so posušena, zmleta semena v obliki konopljinega beljakovinskega prahu. Največ ga uporabljajo prav športniki, saj jim pomaga pri obnovi mišičnega tkiva in pri izgorevanju maščob. Služi kot nadomestek obroka, največkrat v obliki smoothijev.

Za kruh in peko pa se največkrat uporablja kar konopljina moka in je odlična alternativa pšenični moki, saj ne vsebujejo glutena. »Največje zanimanje zbuja prav konopljina moka. Zanjo se še posebej odločajo posamezniki, ki so alergični na gluten. Daje odlično aromo po oreščkih, zato se jo večkrat uporablja za pripravo domačih piškotov, kolačkov in palačink. Za tiste z nekoliko manj časa, pa v Zlati ptički ponujamo že narejene domače piškote, sadne rezine in druge dobrote iz konopljine moke,« dodaja Polona.

Iz ekološke jedilne konoplje pa izdelujejo tudi kakovostno konopljino olje, ki se ga pogosto uporablja za preliv hladnih jedi, solat, polivk, hladnih omak in namazov. Je bogat vir vitamina E in nenasičenih maščobnih kislin. Pripomore k zdravju kosti, vnetju sklepov, preprečuje strjevanje krvi, izboljšuje delovanje možganov in še veliko več. Sicer pa se konopljino olje uporablja tudi v kozmetični industriji.

Domača solata s konopljinimi semeni

V skledo damo nekaj narezanega radiča (ali druge solate po želji), naribanega korenja, surovega kislega zelja in 2 mali žlici oluščenih konopljenih semen. Namesto teh lahko uporabimo tudi neoluščena konopljina semena. Malo posolimo, prilijemo s sokom dveh limon, po želji zabelimo s konopljinim oljem in premešamo. Dodamo lahko tudi redkvico.

Vse slovensko pridelane ekološke konopljine izdelke - hladno stiskano olje, semena, moka, beljakovine, čips in priboljški iz polnovredne konoplje, najdeš v trgovini Zlata ptička – Vse za zdrava, rdeča lička www.zlatapticka.si. Ponudijo vam tudi nasvet, zagotovilo kakovosti in verodostojno informacijo. Kar želijo zase, svetujejo drugim!