Lepotni nasveti za praznične dni

Lepotni nasveti za praznične dni (foto: shutterstoch, profimedia) shutterstoch, profimedia
18. 12. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Počitnice lahko terjajo svoj davek na koži in laseh, a rešitev za izboljšanje vašega videz obstaja z nekaj minutnimi strategijami in tehnikami.

Rdečica na obrazu

Vzrok: Če predolgo stojite ob kaminu ali ognju ali če hitite s pospravljanjem, je rdečica neizogibna, saj se telo ohlaja tako, da kri pride na površino kože.

Kaj narediti: Če se hočete izogniti temu, da se vaš obraz segreje kot ponev, potem poskusite spremeniti svoj telesni termostat tako, da v ustih ližete kocko ledu ali pa si okoli vratu ovijete vlažno mrzlo brisačo. Druga rešitev pa je, da napolnite skledo s polnomastnim mlekom in ledenimi kockami, vanjo potopite brisačo in z njo obrišete obraz. Mlečna kislina ima protivnetni učinek in rdečica bo postopoma izginila. Če pa se vam zares mudi, lahko rdečico prekrijete s prekrivnim korektorjem, ki je običajno zelenkaste barve, čez pa nanesete puder.

Napad mozoljev

Vzrok: Preveč dela v krajšem času med prazniki lahko povzroči, da smo pod stresom in takrat nam radi izbruhnejo mozolji.

Kaj narediti: Če ste nagnjeni k izbruhu mozoljev in nimate preveč občutljive ali suhe kože, jih poskusite preprečiti z redno uporabo mila za obraz, ki vsebujejo benzoil peroksid ali salicilno kislino. Če je pred vami pomemben dogodek in ste nagnjeni k izbruhu, začnite teden dni prej uporabljati 5-odstotno benzoil peroksid kremo vsak večer na predelu, kjer se običajno pojavijo mozolji. Če pa se mozolj že pojavi, nanj položite led za 5 do 10 minut, da se zmanjša oteklina, obrišite površino, da bo suha in nanesite korektor, ki prav tako vsebuje peroksid.

Boleče roke

Vzrok: Med prazniki se zgodi, da nas včasih bolijo roke, pa naj si bo to od pisanja voščilnic ali pa od nakupovalnih vrečk.

Kaj narediti: Da sprostite mišice na rokah, poskusite s tehniko, ki prihaja iz Japonske. Stojte ob mizi in položite dlani na mizo, razširite prste in jih potisnite v mizo za približno 15 sekund. Obrnite dlani tako, da so prsti obrnjeni proti vam s hrbtno stranjo dlani in pritisnite znova. Potem desno roko obrnite nazaj in jo pritisnite ob mizo, z levo pa masirajte predel med prsti desne roke. Ponovite to z drugo roko.

Zabuhel obraz

Vzrok: Če pojeste preveč slane hrane ali pa popijete preveč alkohola, ste lahko zjutraj zelo zabuhli.

Kaj narediti: Uživanje slane hrane je kot magnet za sol, zaradi česar telo zadržuje vodo. Sol razredčite s pitjem vode ali pa poskusite z drugimi brezkofeinskimi tekočinami, kot je na primer pravi čaj poprove mete, ki lahko olajša tudi prebavne motnje, ki jih imate, če pretiravate.

Rdeče in zatečene oči

Vzrok: Praznovanje do zgodnjih jutranjih ur, prekomerno uživanje hrane in pijače, nepravilna odstranitev ličil ... Vse to lahko povzroči, da so vaše oči rdeče in zatekle.

Kaj narediti: Lezite in hladne bombažne kroglice ali ohlajeno gel masko položite na zaprte oči za 10 minut. To bo odpravilo nabrano tekočino in zmanjšalo otekanje.

Obarvane ustnice

Vzrok: Pitje rdečega vina ali temna šminka lahko povzroči, da so vaše ustnice obarvane, zlasti če so suhe in razpokane od hladnega vremena.

Kaj narediti: Rdeča barva se oklepa suhih delov kože na ustnicah, a jo lahko odstranite s pilingom zunanje plasti kože. Ekstra mehko zobno ščetko pomočite v toplo vodo, nato pa nežno podrgnite ustnice s krožnimi gibi. Nato uporabite vlažilni balzam. Drug način pa je nežno drgnjenje z limoninim sokom. Potem izperete in uporabite vlažilni balzam za ustnice.

Zadah ali smrdeče roke zaradi uživanja rib in morskih sadežev

Vzrok: Ker se škampi, školjke pa tudi ribe jejo z rokami in ker včasih pretiravajo s česnom in čebulo, lahko večerja pred plesom postane vaša nočna mora za vso noč.

Kaj narediti: Izmuznite se na stranišče in si umijte zobe in jezik. Hrana in bakterije se lahko ujamejo v razpoke jezika in povzročijo slab zadah. Če nimate časa ali zobne ščetke, grizljajte šopek peteršilja od predjedi ali pa posrkajte limono iz svojega koktajla. Če vam smrdijo roke, jih prav tako podrgnite z limono. V ribjih restavracijah običajno dobite vodo z limono ali pa limonine robčke, da si umijete roke.

Boleče noge

Vzrok: Praznično iskanje popolnih daril in čakanje v vrstah lahko povzročita blečine v nogah.

Kaj narediti: Najboljše zdravilo za boleče noge je knajpanje, to je izmenjavanje hladne in tople vode. Za 10 minut namočite noge v toplo vodo, ki ji dodajte nekaj morske soli. Topla voda bo blažila bolečine, hladna pa zmanjšala otekline ven. Potem vzdignite noge nad nivo srca, da bo nakopičena tekočina splahnela. Preden greste spat, namažite noge s kremo, ki vsebuje poprovo meto za spodbujanje obtoka.