Limfa in limfni sistem: Kaj se zgodi, če je šibek (+ 7 nasvetov, kako izboljšati delovanje limfnega sistema)

Limfa in limfni sistem: Kaj se zgodi, če je šibek (+ 7 nasvetov, kako izboljšati delovanje limfnega sistema) (foto: Profimedia) Profimedia
31. 3. 2018

Skrivnostna reka, imenovana limfa, teče skozi vaše telo. Lepo ravnajte z njo. Morda vam kdaj reši življenje.

Danes ob poplavi nasvetov za zdravo življenje že skoraj domišljavo in prevzetno skrbimo za srce. Primerna prehrana z malo maščobami? V redu. Redna aerobna vadba? Vsekakor. Dodatki k prehrani? Dnevno preventivno jemanje aspirina? Seveda. Kozarček refoška po kosilu? Da, da, celo sami ga pridelujemo. Skrb za manj stresno življenje? Kaj? Da bi nas kaj skrbelo? Kje pa! Celo na fitnes redno hodimo in dvigujemo uteži. Redno uživamo česen in še bolj redno hodimo na preventivne preglede k zdravniku.

Vse lepo in prav, četudi ni več v mejah razumnosti, ampak … Srčni kirurg Gerald Lemole je prepričan, da večina moških ni seznanjena z zelo pomembnim obrambnim mehanizmom proti boleznim srca in ožilja.

»Bilo bi mnogo manj bolezni srca in srčnih infarktov, če bi ljudje namenjali več pozornosti svojemu limfnemu sistemu,« pravi dr. Lemole, profesor kirurgije na univerzi Thomas Jefferson v Philadelphii in avtor knjige Zdravo prehranjevanje.

Tudi vi nimate pojma, kaj je to limfni sistem?

Dobrodošli med nevedneži. Večinoma slišimo izraz »limfa« samo, kadar gre za zelo hudo bolezen - rakavo obolenje, ki se je »razširilo po limfnih vozlih oziroma bezgavkah«.

Raziskav o povezavah med limfnim in srčnožilnim sistemom je malo, a dr. Lemole je prepričan, da je treba skrbeti za limfni sistem, če želimo ohraniti naše srce v dobri formi. »Limfni sistem je reka življenja, « pravi Lemole, »reka, ki je skoraj nihče ne pozna. «

Vaša druga obtočila

V telesu imamo dva sistema obtočil:

  • slavnega srčnožilnega ter
  • limfnega.

Limfe ali mezge se po limfnih žilah pretaka več kakor krvi po krvnih žilah. Limfni vodi napravijo po telesu tudi več kilometrine kakor krvne žile. Limfni sistem lahko imenujemo tudi obtočila telesnega imunskega sistema.

Po spletu limfnih žil ter nešteto limfnih vozlih limfa odplavlja škodljive snovi in mikroorganizme, ki se zadržujejo okoli celic, v jetra, ki so glavni telesni filter za toksine, in v ledvice, ki poskrbijo, da škodljive snovi iz telesa izločimo.

Do potankosti dovršen labirint limfnih žil se kot kača zvija skozi telo in se mestoma prepleta s krvnimi žilami. Prekinjajo ga nizi limfnih vozličev, mrežasto tkivo, ki je izdatno opremljeno s celicami ubijalkami. Te čakajo na svojo priložnost, da pohrustajo vse nepridiprave, ki napadajo naš organizem. Takih vozličev, bolj znanih pod izrazom bezgavke, je v telesu ogromno. Ne, niso samo tik pod čeljustnima sklepoma, tu jih le najbolj občutimo, saj nam otečejo in so boleče pri prehladnih in drugih obolenjih dihalnega sistema. Med večje vozliče sodijo tudi skupine bezgavk v pazdušni jami, v dimljah, na vratu.

V predelih telesa, kjer kri teče iz večjih žil v vedno manjše kapilare, hidrostatski tlak potiska tekočino, bogato s kisikom in sladkorjem, čez stene kapilar v prostor med celicami. Tako celice dobijo hranila za svojo rast in delovanje. Celični odpadni produkti (mlečna kislina in drugi presnovki) prehajajo iz medceličnine v limfne kapilare, nato v večje limfne žile oziroma vode, od koder se končno zlivajo v krvni obtok.

Na žalost ta sistem ni popoln, nekaj škodljivih snovi ostane v limfi in se izogne jetrnemu filtru, kamor škodljive snovi pripotujejo s krvjo.

Če je vaš limfni obtok močan, krasno, saj vam limfa toksine dobesedno odplakne iz telesa.

Pravzaprav je njihova pot takšna: limfa potuje iz manjših proti vedno večjim limfnim žilam in se končno izteka v tako imenovani ductus thoracicus ali prsni mezgovod, ki je v prsnem košu. Od tod toksini iz limfe vstopijo v krvni obtok, ta jih zanese v jetra in ledvice. Prva so prava tovarna za razstrupljanje, druge pa skrbijo, da nepotrebne in zdravju škodljive snovi izločimo iz telesa.

Kaj pa, če je vaš limfni tok šibek?

Škodljive snovi se zadržujejo v telesu dlje časa in seveda povzročajo več škode. »Dlje časa ko se toksini zadržujejo v telesu, večja je nevarnost za vnetno reakcijo,« razlaga dr. Lemole, »in večja je tudi nevarnost za nastanek ateroskleroze.« Dr. Lemole je namreč prepričan, da igra močan limfni obtok tudi ključno vlogo pri odplakovanju holesterola iz telesa.

Pomemben vod bresrčnega sistema

Ductus thoracicus ali prsni mezgovod, ki poteka skozi ves prsni koš, je prava »aorta« limfnega sistema (premera svinčnika ali mezinca). Vse manjše limfne žile se stekajo v prsni mezgovod. Če želite prispevati k optimalnemu limfnemu pretoku, se zavedajte ključne razlike med limfnim in srčnožilnim sistemom.

Limfni obtok nima srca ali njemu podobne črpalke, ki bi, tako kot srce poganja kri po žilah, poganjala limfo skozi limfne vode. Kaj torej omogoča pretok limfe? Strokovnjaki trdijo, da že minimalna mišična aktivnost, kot je na primer gibanje dihalnih mišic med dihanjem, pripomore k znatnemu pretoku limfe skozi limfne žile.

Skrivnost optimalnega pretoka skozi limfni sistem in s tem boljšega zdravja je v tem, da poskrbite za čim boljši limfni pretok oziroma čim širše odprte limfne vode.

»Limfni sistem je primarno drenažni sistem,« pravi dr. Lemole. »Skrbite za to, da bo pretok limfe hiter in močan in veliko dobrega boste napravili za zdravje srca in ožilja.«

Kako lahko izboljšate delovanje limfnega sistema?

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako izboljšati delovanje limfnega sistema. Nekateri izmed nasvetov imajo nekoliko vzhodnjaški pridih: globoko dihanje, joga, masaža ipd. Ker vemo, da nekateri moški ne prenesete zvijanja v nenavadne položaje in globokega dihanja, vam je oproščeno, če boste na tem mestu prenehali brati.

NASVET ŠT. 1

Dihajte globoko

»Že normalno dihanje premika limfo,« pravi dr. Lemole. »Pljuča delujejo kot meh, ki masira prsni mezgovod. Tako se limfa pomika navzgor, iz trebušne votline, skozi prsni koš proti vratu. Globlje dihanje seveda učinek še poveča.«

Globoko in počasi vdihnite ter napolnite pljuča z zrakom, kolikor morete, nato pa počasi in do konca izdihnite, tako da boste imeli občutek, kot da ste izpraznili pljuča. Pri tem manevru boste povzročili veliko razliko tlakov v prsnem košu, s tem pa povečali učinek pljuč kot meha na prsni mezgovod, in tako bo skozenj steklo več limfe.

Telesna aktivnost zato koristi tudi limfnemu sistemu, saj krčenje mišic prispeva k dobremu pretoku limfe skozi organizem. Toda večina aerobnih vaj ne zahteva tako globokega dihanja, kot ga dosežete zavestno. »Samo deset minut globokega dihanja na dan znatno pripomore k učinkovitejšemu čiščenju toksinov iz krvi,« trdi dr. Lemole.

Ni treba, da se zleknete v kavč in ob gledanju na uro deset minut globoko dihate, pri tem pa se na smrt dolgočasite. To lahko opravite med hojo v službo. Med zmerno hojo zavestno dihajte čim globlje. V službo boste prispeli pomirjeni in sproščeni, predvsem pa z dobrim občutkom, da ste danes že nekaj napravili zase oziroma za svoje zdravje in dobro počutje.

NASVET ŠT. 2

Kljubujte težnosti

S poskakovanjem boste izboljšali pretok limfe skozi mezgovod in pognali limfo iz spodnjih delov telesa proti srcu. Kljubovanje gravitaciji koristi tudi srčnožilnemu sistemu. Imate možnost poskakovati po trampolinu? Nikar ne pomišljajte! Dr. Lemole ima majhen trampolin kar v svoji pisarni in vsak dan poskakuje po njem celih deset minut.

Če nimate na voljo trampolina, lahko poskakujete kar na tleh. Igranje košarke je eden izmed odličnih športov, kjer lahko kljubujete težnosti.

Vendar pozor: Vadba na trampolinu ni primerna za ženske in deklice! Preverite, zakaj.

NASVET ŠT. 3

Stojte pokončno

Se še spominjate, kako je vaša mati neprestano sitnarila in vas opominjala, da stojte pokončno in skrbite za pravilno držo. Najbrž ni vedela, da vojaška drža z izbočenimi prsmi in dvignjeno glavo odpira prsni mezgovod. Vsekakor je hotela s svojim nerganjem nad vašo sključeno držo poskrbeti, da boste nekoč videti postavni, nevede pa je skrbela tudi za vaše zdravje.

NASVET ŠT. 4

Privoščite telesu počitek in sprostitev

Seveda se limfa ne pretaka samo iz spodnjih delov telesa navzgor, ampak potuje tudi navzdol. Kljubovanje težnosti je za limfni sistem izziv, kadar stojite ali sedite. Drugače je, kadar počivate in spite. Takrat se limfi ni treba upirati silam težnosti in se lahko enakomerno porazdeli po vsem telesu.

Še ena razlaga, zakaj pomanjkanje spanja slabi vaš imunski sistem.

Potrebujete še kakšen razlog za počitek in sprostitev? Stres slabo vpliva ne le na srčnožilni, ampak tudi na limfni sistem. Mehanizem delovanja je pri slednjem enak kakor pri prvem. Stresni hormoni (kot na primer adrenalin) zožijo limfne vode in zavirajo pretok limfe skoznje.

Preverite še: 10 znakov, da vaše telo proizvaja preveč kortizola 

NASVET ŠT. 5

Dirigirajte, smučajte, veslajte ...

Ali veste, v čem je skrivnost dolgega življenja dirigentov? Ne samo da uživajo v glasbi, ampak so tudi telesno zelo dejavni. In to prav na poseben način. Dirigiranje je precej naporno in zahteva neprestano dvignjeno držo rok in gibanje v tem položaju. S tem pa si dirigenti širijo prsni koš, pljuča in seveda prsni mezgovod. Rezultat: boljši limfni pretok.

Če se vam zdi preneumno, da bi si doma vrteli Beethovna in dirigirali na njegove simfonije, pojdite pozimi vsaj smučat, poleti pa veslat. Pri obeh športih boste poskrbeli za zadostno gibanje ter širjenje prsnega koša in mezgovoda.

NASVET ŠT. 6

Privoščite si masažo

Verjetno ste že sami ugotovili: kakršnakoli masaža pripomore k boljšemu kroženju limfe po telesu. Dr. Lemole priporoča: »Ko z rokami masirate, povečujte pritisk, ko se roke približujejo srcu, ko se od njega oddaljujejo, pa intenzivnost zmanjšujte.« Masirajte svojo izbranko in ona naj masira vas. Še posebej se posvetite masaži vratu, saj je tam kar 30 odstotkov vseh limfnih vozlov. Danes pa tudi v večini salonov ponujajo poleg masaž tudi limfno drenažo.

NASVET ŠT. 7

Smejte se kot pravi moški

Če moški niste navdušeni nad nobenim od omenjenih manevrov za spodbujanje limfnega obtoka, vam ponujamo še eno možnost: smejte se! Pošteno se smejte in ob tem si lahko kar živo predstavljate, kako se masirajo mezgovod in manjši limfni vodi. Da, smeh je res pol zdravja!

L. G.