Luskavica - bolezen tisočerih obrazov

Luskavica - bolezen tisočerih obrazov (foto: Profimedia) Profimedia
27. 10. 2014

Luskavica spada med bolezni, ki najbolj poslabšajo kakovost življenja, psoriatiki pa se soočajo tudi s tveganimi pridruženimi stanji in se ob zdravstvenih težavah srečujejo še s predsodki v družbi. Za uspešno obvladovanje bolezni je torej ključno zgodnje odkrivanje, pravočasno in ustrezno zdravljenje ter celostna obravnava obolelih.

Da gre za zelo zahtevno bolezen, ki močno poslabša kakovost življenja, je letos prepoznala tudi Svetovna zdravstvena organizacija – Generalna skupščina te organizacije je namreč v maju sprejela resolucijo, ki je luskavico prepoznala kot kronično, nenalezljivo, bolečo bolezen, ki močno omeji ali celo iznakazi bolnike in za katero ne obstaja dokončna ozdravitev. Hkrati resolucija poudarja še psiho-socialno breme bolezni in da mnogo bolnikov trpi zaradi slabega zavedanja o bolezni v širši javnosti.

Na kratko o luskavici

Luskavica (psoriaza) je večplastna kronična oziroma neozdravljiva avtoimuna sistemska vnetna bolezen, ki ni nalezljiva. Po vsem svetu je okoli 125 milijonov obolelih, v Sloveniji pa med 30 in 40 tisoč. V enaki meri lahko zbolijo moški in ženske, najpogosteje pa se pojavi med 15. in 35. letom starosti.

Najvidnejši znaki se pokažejo na koži, kjer nastajajo izbokla rdeča žarišča (lezije ali zaplate) s srebrno belo plastjo odmrlih celic – lusk. Bolezen se lahko pokaže z zelo raznoliko paleto kožnih sprememb; najpogosteje se kaže kot pordela koža, prekrita z luskami zlasti na komolcih, kolenih, ledvenem predelu in lasišču. Prizadene lahko tudi nohte, kožo na podplatih in dlaneh ter v genitalnem predelu.

Bolezen pa ne prizadene le kože, saj se vnetje lahko pokaže tudi drugje – do 30 odstotkov ljudi z luskavico denimo prizadene še psoriatični artritis.

Luskavica bolnike prizadene na domala vseh življenjskih področjih. V primerjavi z drugimi boleznimi ima na bolnika zelo velik vpliv in spada med tiste, ki najbolj poslabšajo kakovost bolnikovega življenja – srčno popuščanje, kronična pljučna bolezen, srčni infarkt, artritis ali visok krvni tlak.

Pridružena bolezenska stanja – dodatno tveganje ob luskavici

Luskavico pogosto spremljajo še druga pridružena bolezenska stanja, kot so pogostejši pojav srčno-žilnih bolezni, metabolni sindrom, za katerega je značilna trebušna debelost, zvišan krvni tlak, zvišane krvne maščobe in inzulinska rezistenca. Nekatera pridružena stanja predstavljajo še posebej veliko tveganje za mlade – denimo 30-letni psoriatik ima celo večje tveganje za pojav srčnega infarkta kot 60-letni.

Med pogosta povezana bolezenska stanja spada tudi psoriatični artritis, ki prizadene do 30 odstotkov bolnikov z luskavico in lahko povzroči nepopravljive okvare sklepov.

Nataša Koser-Kolar, dr. med., specialistka dermatovenerologije zato poudarja: »Poleg tega, da luskavico čim prej odkrijemo in začnemo ustrezno zdravljenje, je izjemno pomembna celostna in poglobljena obravnava psoriatika. Tako zdravniki, kot tudi oboleli sami morajo redno spremljati, ali se že pojavljajo znaki tveganih pridruženih stanj, še posebej pa moramo biti pozorni na spremembe v sklepih, ter ob pojavu teh ustrezno ukrepati.«

Raziskava med mladimi člani Društva psoriatikov Slovenije

V Društvu psoriatikov Slovenije se zavedajo, da se psoriatiki v različnih starostnih obdobjih srečujejo z različnimi izzivi. Predsednica društva Dragica Dremelj zato napoveduje: »Sedanjim programom, ki pomagajo članom in drugim psoriatikom pri soočanju z boleznijo, bomo dodali nove projekte, ki bodo namenjene tudi mlajšim od 40 let. Eden prvih tovrstnih je bila raziskava med mladimi člani društva, s katero smo želeli ugotoviti kakšno breme ta bolezen predstavlja za njih«.

Ugotovitve potrjujejo, da gre za zelo zahtevno bolezen. Velika večina vprašanih, kar 84,5 %, je navedlo, da ima luskavica negativen vpliv na njihovo splošno počutje. Več kot tri četrtine (76,7 %) mlajših psoriatikov je odgovorilo, da luskavica negativno vpliva na njihov pogled na življenje.

Mlade bolezen ovira tako na poklicnem, kot družabnem področju – negativen vpliv luskavice na sklepanje novih prijateljstev navaja dve tretjini (66,6%) vprašanih, šest od desetih psoriatikov (58,3 %) pa čuti negativen vpliv luskavice na področju spolnega življenja. Iskanje dela je danes pri mladih vse prepogost problem in luskavica je pri tem še dodatna ovira. Pri skoraj polovici mladih psoriatikov (48,6 %) je imela luskavica negativen vpliv na njihovo iskanje zaposlitve, le nekoliko manj (45,8 %) pa jih navaja, da ima luskavica negativen vpliv širše na področju kariere oz. zmožnosti za delo.

Več na www.drustvo-psoriatikov.si