Magičnost bele omele

25. 12. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Zagotavlja večno ljubezen in zdravje.

'Sedi' visoko v drevesih, videti je, kot da nima korenin, pride kot iz nič in je zelena tudi pozimi. Dolgo niso znali pojasniti izvora skrivnostne rastline, zato so ocenili, da jo pošiljajo bogovi! Kelti so razvili pravi kult bele omele. Zgodovinar Plinij Starejši (23–79 po Kristusu) je zapisal Druidom, da ni svetejšega, kot je belo omelo in drevo, na katerem raste.

Starodavna zdravilna rastlina

Čarovniška zel, čarovniška metla – to sta le dve imeni, ki so jih naši predniki dajali beli omeli. Vsa imena kažejo, da so mu vedno pripisovali magične in zdravilne moči. Dimljenje z belo omelo naj bi odpiralo vizije in videnja ter krepilo sanje. Bela omela pa tudi zdravi. Hipokrat jo je že pred 2.400 leti uporabljal proti boleznim vranice, Paracelsus (1493–1541) pa jo je predpisoval pri epilepsiji. Današnja naravna medicina jo uporablja za vnovično izgradnjo imunskega sistema, pomaga pri visokem krvnem pritisku, artrozi, pri okrevanju po infekcijah in kot zdravilo po kemoterapiji. Nnjeni lektini pripomorejo k okrepljenemu delovanju telesa, ki se tako nato bolje bori proti boleznim.

Čaj iz bele omele uravna krvni pritisk

3 žličke posušenih listov prelijte z 1 litrom hladne vode, pustite stati čez noč in vodo šele nato segrejte. Tako se iz listov ne bodo izločile strupene snovi.

Ljubeč ritual

Ženske se nikakor ne bi smele odreči poljubu oboževalca pod belo omelo. Toda pozor – ob vsakem poljubu se odtrga eno belo kroglico. Ko jih ni več, je konec tudi poljubljanja. Škoda!

Kako pride bela omela na drevo?

Bela omela spada v družino lanikovk. Semena so neprebavljiva oziroma so obdana z lepljivo sluzjo, tako da jih razširjajo ptice oziroma se prilepijo na veje in tam vzklijejo. Raste počasi – le približno centimeter na leto, stari pa so lahko tudi po 70 let.