Moč rastlin namesto antibiotikov

Moč rastlin namesto antibiotikov (foto: fotolia, profimedia) fotolia, profimedia
26. 11. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Rastline pogosto vsebujejo zelo učinkovite snovi proti bakterijam in klicam.

Če jih znamo uporabiti, pomagajo enako dobro kot močni antibiotiki – a z veliko manj stranskimi učinki.

Bršljan proti sluzu

Prehlad pogosto spremlja lajajoč kašelj. Proti trdovratni sluzi pomagajo sredstva, ki jo redčijo. Za učinkovitega se je izkazal izvleček bršljana. Vsebuje namreč saponine, ki razširijo bronhije in olajšajo izkašljevanje. Bršljan poleg tega deluje tudi protivnetno in blaži, ker pa je strupen, ga je treba uživati le v obliki končnega izdelka.

Hren in kapucinka pri težavah z mehurjem

Pri nezahtevnih vnetjih mehurja se lahko pozdravite tudi brez antibiotikov. Gorčična olja v kapucinki in hrenu imajo namreč antibiotični učinek, saj zavrejo rast bakterij. Ker delujejo tudi v pljučih, lahko z njimi prav tako pozdravimo infekte dihalnih poti. Za pripravo prevretka dve čajni žlički svežih listov kapucinke prelijte s skodelico vrele vode. Precedite po 10 minutah. Trikrat dnevno popijte eno skodelico.

Obramba pred okužbami s pelargonijo in rdečim slamnikom

Učinek je dokazan: izvleček iz rdečega slamnika lahko več kot prepolovi tveganje za infekcijo. To so pokazali rezultati kar 14 študij. Uporablja se tudi pri pogosto ponavljajočih se vnetjih dihalnih in sečnih poti. Njegove učinkovine namreč v enaki meri obvarujejo pred virusi in bakterijami. Če se slamnik uporabi pravočasno, lahko ustavi izbruh prehlada.

Enak učinek ima izvleček korenine južnoafriške kapske pelargonije. Njene grenčične in rastlinske snovi poleg tega pozdravijo vnete sluznice pri nahodu in kašljanju. Dokazano je tudi, da izvleček med drugim prepreči odlaganje bakterij na celice sluznice.

Česen zavira vnetja

Ameriški znanstveniki so razvozlali skrivnost, zakaj je česen tako dober za srčni in žilni sistem. Ko prebavimo osnovno učinkovino v česnu, alicin, se v črevesju ustvari vodikov sulfid. Ta substanca sprosti žile – česen torej telesu pomaga, da si pomaga samo. Sproščene žile znižajo krvni tlak in v žilah se ne morejo tako hitro uskladiščiti škodljive snovi, ki povzročajo arteriosklerozo.

Aromatični gomolj poleg tega deluje antibiotično, zavira glivice in pospešuje prekrvavitev. Pomaga pri vnetjih dihalnih poti in oslovskem kašlju pa tudi pri prebavnih motnjah, ki jih spremljajo krči. Dobro zaščito zagotavljata že dva stroka dnevno, kupite pa ga seveda lahko tudi v prahu ali pa kot zdravilo.

Čebula proti bolečinam v grlu

Alicin, ki v čebuli poskrbi za močan vonj, pomaga proti celi vrsti težav – od bolečin grla do pikov insektov. Deluje namreč razkuževalno in tudi protivnetno.

Recept pri vnetju grla: olupite dve čebuli in ju zrežite na kocke. Skupaj z dvema žlicama sladkorja jih stresite v kozarec za marmelado. Trdno zaprite in dobro pretresite. Po dveh urah se bo ustvaril sirup proti prehladu, ki se pije v majhnih požirkih.

Lahko pa čebulo tudi sesekljate, jo ovijete v kuhinjsko krpo in si zavitek položite na grlo ter ga ovijete s šalom. Pustite delovati več ur. Takšni čebulni obkladki so učinkoviti tudi pri bolečinah ušes, saj žveplaste aminokisline in eterična olja zavirajo vnet­je slušnih poti. Čebulni obkladek se lahko uporablja tako hladen kot topel (čebulne kocke segrejte v ponvi), na ušesu pa mora počivati trikrat dnevno, in sicer približno eno uro.

Cimet in kamilica za želodec in črevesje

Cimet vsebuje veliko eteričnih olj in je zato antibakterijski. Poleg tega blaži krče in odpravlja napihnjenost v želodčnem in črevesnem traktu. Zelo učinkovit je čaj iz pravega cejlonskega cimeta. Cimet lahko pomaga tudi pri blažji obliki diabetesa tipa 1, ker znižuje krvni tlak.

Proti krčem želodca in črevesja pomaga tudi kamilični čaj. Če imate vnete dlesni ali grlo, pomaga grgranje ali izpiranje s kamiličnim prevretkom. Kadar infekt povzroči nahod in kašljanje, je najbolje inhalirati kamilično soparo.

Otekli mandlji – primer za propolis

Propolis, zlatorumeno smolo, ustvarijo čebele iz smolnatih substanc lubja in brstov različnih listavcev in iglavcev. Čebele smolo in njene antibiotične snovi uporabljajo kot zaščito pred glivicami in klicami. Zdravilci uporabljajo propolis pri vnetjih mandljev in obnosnih votlin ter tudi pri bronhitisu. Pomaga pa tudi pri vnetjih dlesni in aftah. Na voljo je kot tinktura, smola, prah, v obliki kapsul in kot granulat.

Previdno: pri občutljivih lahko povzroči alergije.