Gre za t. i. dodatno fleksijsko brazdo. Tretjo na mezincu!

Vsak človek jih ima, na prstih, na dlaneh in stopalih – dvignjene in poglobljene dele kože. Te brazde nastanejo že v prvih nekaj tednih nosečnosti in ostanejo vse življenje nespremenjene. 

A le redki imajo na mezincu tri fleksijske brazde. Tretja se običajno nahaja pod brazdo, ki jo ustvari glavni upogib mezinca in tik nad mestom, kjer bi »sedel« prstan.

Zakaj nastane, ni znano. Nekatere študije so jo poskušale povezati z določenimi zdravstvenimi stanji, vendar jasne in neposredne povezave niso nikoli našli. Posamezniki z dodatno brazdo tudi nimajo dodatnega sklepa v prstu. Lahko pa bi na to vplivala genetika, menijo nekateri znanstveiki. Čeprav ni podatkov oziroma raziskav, ki bi to tudi potrjevale. 

PREBERITE ŠE: To lahko zgodi, če za čiščenje ušes uporabljate vatirane palčke!

Kako redka je ta brazda?

V eni izmed raziskav so znanstveniki zbrali 551 posameznikov (283 moških in 268 žensk, starih med 7 in 87 let) in preverili brazde oz. gube na njihovih mezincih. Le pri štirih subjektih so našli dodatno prečno oz. fleksijsko brazdo, pri dveh ženskah in dveh moških. Zanimivo pa je, da so dodatno brazdo pri moških našli le na enem mezincu, pri ženskah pa na obeh. 

Lahko ima pomembno vlogo

Uporabljena bi lahko bila na področju forenzike. Če je na odtisu storilca dodatna guba oz. brazda, bi bilo teoretično enostavno zožiti seznam osumljencev. Podobno bi lahko dodatna guba pomagala pri prepoznavanju žrtev ali pogrešanih oseb, tako kot značilne brazgotine, znamenja ali tetovaže, poudarja ena izmed študij. 

Preverite tudi:

Inštruktorica fitnesa po diagnozi raka 4. stopnje: To je nenavaden simptom, s katerim sem se srečala – ne ignorirajte ga!