8 dnevnih navad, ki uničujejo naše možgane

30. 9. 2023
Deli

Navada je redna praksa, od katere je večina od nas odvisnih. Pogosto se ne zavedamo vzroka niti posledic. Nekatere vsakodnevne, na videz neškodljive navade so lahko tako slabe, da lahko povzročijo trajno poškodbo možganov.

Človeški možgani so najpomembnejši organ našega telesa in vsi ne pomislimo, da možgani za dobro delovanje potrebujejo tudi vadbo ali trening in ustrezno prehrano.

Preberite še: Vsako jutro popijte kozarec tega napitka: izboljšala se bo vaša prebava, maščoba pa se bo kar topila

Oblikovanje dobrih navad in izogibanje naslednjim slabim navadam bo preprečilo poškodbe možganov in jih ohranilo zdrave. Obstaja več dnevnih navad, ki lahko negativno vplivajo na naše možgane in kognitivno funkcijo.

Tu je 8 takih navad:

Pomanjkanje spanja

Kronično pomanjkanje spanja lahko povzroči težave s spominom, koncentracijo in sposobnostjo razmišljanja. Možgani potrebujejo dovolj spanja, da se obnovijo in usidrajo informacije.

Prekomerno uživanje alkohola

Prekomerno pitje alkohola lahko poškoduje možgane in povzroči težave s spominom, razmišljanjem in razpoloženjem. Na splošno odvestujemo pitje alkohola, sem in tja nazdravite s kakšnim dobrim kozarčkom vina.

Kajenje

To je verjetno ena izmed najbolj škodljivih razvad, ki si jih privoščimo, saj kajenje ne povzroča samo pljučnih ali srčnih bolezni, ampak vodi tudi do krčenja več celic v možganih in lahko povzroči težave, kot so demenca, Alzheimerjeva bolezen in morda celo smrt.

Prekomerno kajenje posredno povzroča nevro-vnetje, ki lahko povzroči avtoimunsko motnjo, imenovano multipla skleroza (MS).

Kronično pomanjkanje spanja lahko povzroči težave s spominom, koncentracijo in sposobnostjo razmišljanja. Profimedia

Kronično pomanjkanje spanja lahko povzroči težave s spominom, koncentracijo in sposobnostjo razmišljanja.

Nezdrava prehrana

Hrana, bogata s trans maščobami, sladkorjem in drugimi nezdravimi sestavinami, lahko negativno vpliva na možganske funkcije. Nasprotno, zdrava prehrana, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, antioksidanti in drugimi hranili, lahko izboljša možganske funkcije.

Pomanjkanje telesne aktivnosti

Redna telesna aktivnost izboljšuje krvni obtok in spodbuja rast novih možganskih celic. Pomanjkanje vadbe lahko prispeva k kognitivnemu upadu. Ni potrebno, da vsak dan več ur trenirate, pojdite peš po opravih in v službo, zapekjite se en krog po mestu, ...

Pretirano izpostavljanje stresu

Kronični stres lahko povzroči škodo na možganih in vpliva na kognitivne funkcije ter duševno zdravje. Začnite meditirati, pomaga tudi hoja v naravi, zavestno dihanje.

Pomanjkanje duševne stimulacije

Pomanjkanje intelektualnega izziva, kot so branje, učenje novih veščin in reševanje težav, lahko vodi v upad možganske aktivnosti. Začnite se učiti nekaj novega - jezik, igranje na instrument, oblikovanje gline,...

Prekomerno čas, preživet pred zasloni

Pretirano gledanje televizije, brskanje po internetu in uporaba pametnih telefonov lahko zmanjšajo sposobnost koncentracije, povzročijo težave s spanjem in vplivajo na splošno možgansko zdravje.

Da bi ohranili svoje možgane zdrave, je priporočljivo, da se izogibate teh škodljivih navad in namesto tega izvajate pozitivne navade, kot so zdrava prehrana, redna telesna aktivnost, dovolj spanja, obvladovanje stresa in duševna stimulacija.

Preberite še: 5 znakov na obrazu, ki lahko kažejo na zamaščena jetra