Najboljši recepti proti mačku

Najboljši recepti proti mačku (foto: profimedia) profimedia
11. 1. 2014 Vir: liza.aktivni.si

V sencih brni, v glavi udarja, v želodcu čutimo metuljčke, žejni smo in slabotni. Tako se pogosto končajo prekrokane noči – z jutranjim mačkom. Pripravili smo vam nekaj namigov, kako se glavobola rešite tudi brez zdravil in kako ublažite pivskega mačka.

Voda, voda in še enkrat voda

Po prekrokani noči je naše telo dehidrirano. Alkohol mu odvzame vodo, zato se pokažejo simptomi mačka. Učinkovito pomagajo na primer listi bele vrbe, ki vsebujejo snov, podobno aspirinu, iz katerih pripravite učinkovit prevretek in ga popijete. Toda v takšnem stanju verjetno ne boste iskali še listov vrbe. Hitreje bo šlo z vodo ali mineralno vodo, ki bo poskrbela za novo ravnovesje mineralnih snovi. Proti glavobolu pomaga tudi stara dobra kava, saj kofein dobro ublaži bolečine. S kavo pa morate popiti tudi kozarec vode, drugače bo dehidracija še večja.

Kot na vrtiljaku

Jutranjo slabost poznajo nosečnice in tudi vsi 'pivci'. Razdražen želodec lahko pomiri kamilični ali metin čaj. Ker telo med popivanjem izgubi tudi veliko sladkorja, čaj sladite s sladkorjem ali medom. Fruktoza bo pomagala telesu, da toksično snov acetaldehid spremeni v ocetno kislino, ki potem izgori v organizmu.

Juha je osnova

V zadnjih letih je za preganjanje mačka zelo priljubljena vietnamska juha ya ka mein. Gre za juho iz mesa, rezancev, zelišč, sojine omake in kuhanih jajc – se pravi za optimalno mešanico soli, rumenjakov, saharidov in tekočine. Aminokislina cistein, ki jo vsebujejo jajca, pomaga odstraniti acetaldehid iz telesa. Sol poskrbi za natrij in kalij, vitamin B1 v mesu pa ublaži glavobol. Seveda pomaga tudi domača goveja juha s koščki mesa.

Toda najboljše in najcenejše sredstvo proti mačku je – čas.