Naravna sredstva proti potenju - preverite, kako si lahko pomagate!

Naravna sredstva proti potenju - preverite, kako si lahko pomagate! (foto: shutterstoch, profimedia) shutterstoch, profimedia
14. 7. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Vročine so tu in z njimi 'nepogrešljivo' potenje!

Ve pa ste se ravno sveže oprhane, nadišavljene, urejene, da je kaj, odpravile po opravkih, a vas že prežema tisti neprijetni občutek, ker se potite in potite. Dva vlažna krogca pod pazduhami gotovo nista v korist vašemu počutju, prav tako ne samozavesti.

Res je, madeži pod pazduhami in neprijetne vonjave so lahko še kako frustrirajoči, pa tudi grdi, tako da se nam je včasih nerodno rokovati z ljudmi ali držati za drog v avtobusu.

Če bi vedele, kako lahko nadzirate to 'dišeče stanje' pod pazduhami, bi bile bolj samozavestne in, kar je še bolj pomembno, suhe. Nekaterim damam dezodoranti niso dovolj, da preprečijo neprijetne vonjave, ob tem so nekateri od njih škodljivi. Če res želite zaustaviti potenje in neprijetne vonjave, preberite naslednje recepte, ki temeljijo na naravnih sestavinah in pomirjajo žleze pod pazduho.

Moč limone

Svežo limono prerežite na pol in s polovičko drgnite pazduho, dokler se polovička limone ne zagreje. Potrudite se, da koža res vpije sok. Pustite, da se pazduha posuši, lahko tudi tako prespite ali se oprhate. Prav tako lahko daste limonin sok v gel za prhanje, če se recimo potite malo več na hrbtu.

Kombinacija sode bikarbone in limoninega soka je lahko izvrstno zdravilo za težave z neprijetnim vonjem potenja. Limono izžemite v posodo, dodajte sodo bikarbono in mešajte, dokler se ne oblikuje pasta. Ta mešanica bo sprva malo penasta, ampak brez skrbi, penjenje se bo nehalo. Pred kopanjem nanesite pasto pod pazduhe in jo pustite tako stati 15 minut. Izperite z blagim drgnjenjem ali se oprhajte.

Kisova kopel

V kadi, polni mlačne vode, dodajte kozarec jabolčnega kisa. Namakajte se 10 minut enkrat dnevno. Če nimate kadi, potem natopite vato v jabolčni kis in z njo premažite pazduhe in druga področja, na katerih se precej potite, nato se skopajte ali le sperite.

Olje čajevca kot dezodorant

Čajevac je protibakterijska rastlina, njeno olje pa je naravni antiseptik. Prav tako ima močan rastlinski vonj, ki uspešno odstrani vonj potu. Za uporabo so potrebne dve kapljici olja čajevca in dve žlici vode. Pomešajte obe sestavini in nanesite na pazduhe kot dezodorant. Lahko pripravite tudi večjo količino, ki jo hranite v steklenički, ki ima razpršilnik, in ga uporabljate, kadarkoli je treba.

Ne varčujte žajblja

Žajbelj je protibakterijska rastlina, ki preprečuje nastanek bakterij na koži in zmanjšuje znojenje ter neprijeten vonj. Žajbelj se lahko uporablja lokalno, lahko pa ga tudi pijete kot čaj v boju proti potenja. Malo olja žajblja pomešajte z olivnim oljem in namažite pod pazduho, da zmanjšate neprijeten vonj. To fenomenalno rastlino lahko uporabljate tudi za kopanje, le pomešajte jo z vodo, nikakor pa ne pozabite oprati rok po uporabi žajblja.

Hladna prha

Sicer pa je v poletnih dneh priporočljivo, da se čim večkrat dnevno umijemo oziroma oprhamo s hladno ali mlačno vodo. Osvežilna prha poživi telo, obenem pa odstrani neprijetne vonjave.