Neplodnost - kateri so najpogostejši vzroki in kaj lako storite sami

Neplodnost - kateri so najpogostejši vzroki in kaj lako storite sami (foto: Profimedia) Profimedia
6. 12. 2013 Vir: Lisa

Neplodnost je vse pogostejša težava sodobnega sveta in tudi v Sloveniji že vsak šesti par poišče zdravniško pomoč zaradi neuspešnih poskusov zanositve. Ta visoka številka marsikoga preseneti, saj problem neplodnosti v družbi ni preprosto zaznaven, večina prizadetih parov namreč o tem težkem bremenu nerada govori.

Kdaj govorimo o neplodnosti?

O neplodnosti govorimo, kadar par po letu dni rednih nezaščitenih spolnih odnosov še ne zanosi.

Če je ženska starejša od 35 let, je priporočljivo poiskati pomoč po šestih mesecih neuspešnega poskušanja. Nikar torej ne zaženite panike že v prvih nekaj mesecih poskušanja. Manj kot 30 odstotkov žensk namreč zanosi že v prvem mesecu nezaščitenih rednih odnosov. Ženska, mlajša od 35 let, v povprečju potrebuje kar pol leta za spočetje otroka.

Nekaj zmotnih prepričanj o neplodnosti

Štirideseta leta niso nova trideseta! Nova doba je pripomogla k temu, da ženske verjamejo, da lahko povsem normalno zanosijo do 40. leta starosti. V vsej zgodovini človeštva namreč še ni bilo tako veliko žensk, ki bi se za materinstvo odločale tako pozno, kot se danes.

Vendar pa stara resnica še vedno velja, biološka ura ne prizanaša nikomur in čas je dragocen.

Ena od naslednjih zmot je prepričanje, da je v večini primerov za neplodnost odgovorna ženska. Statistika kaže, da je izključno pri ženski vzrok le v 30 odstotkih, v enakem odstotku pa vzrok pripišemo moškim. V preostalih 30 odstotkih gre za kombinacijo težav pri obeh spolih, v 10 odstotkih pa so težave nepojasnjene.

Hiter tempo življenja in številne obveznosti močno motijo spolno življenje parov, zato se nekateri med rjuhe podajo le nekajkrat na mesec in so prepričani, da je to dovolj. Vendar so za zanositev potrebni redni spolni odnosi, in sicer dvakrat do štirikrat tedensko.

Najpogostejši vzroki za neplodnost

Pri ženskah so pogosto krive težave v menstrualnem ciklusu, motnje v ovulaciji, slaba prehodnost jajcevodov, prebolele spolno prenosljive bolezni ter bolezen rodil, endometrioza.

Pri moškem gre v večini primerov za slabo kakovost ali odsotnost semena. Eden od najpomembnejših razlogov je seveda povezan s starostjo ženske.

Tudi pri moških je vpliv starosti pomemben, vendar manj očiten, saj pri njih pride do napak v genetskem materialu nekoliko pozneje. Za oba spola pa velja, da na plodnost slabo vplivajo kajenje, debelost ter pretirano uživanje alkohola in kave.

Raziskave o neplodnosti veliko vlogo pripisujejo tudi stresu, ta namreč kvari hormonsko ravnovesje v telesu in s tem negativno vpliva na zanositev. Če ste torej z boljšo polovico sklenili, da ste pripravljeni na otroka, najprej poskrbite, da bo vajino življenje manj stresno in se ne obremenjujte, če vam v prvih nekaj poskusih ne uspe zanositi.

Kako poteka zdravljenje

Še pred kratkim je bila neplodnost skoraj nepremagljiva težava. Danes pa je sodobna medicina v prepoznavanju in zdravljenju vzrokov že precej napredovala. Če torej po letu ali dveh še vedno ne boste zanosili, pa ste sicer še mladi ter sta s partnerjem oba zdrava, se obrnite na ginekologa, ki vam bo znal svetovati, kako naprej.

Pri ženskah je precej različnih možnosti zdravljenja.

  • Kadar gre za motnje ovulacije, pridejo v poštev zdravila za povečevanje plodnosti, ta delujejo podobno kot naravni telesni hormoni.
  • Pri ženskah, kjer je ugotovljena neprehodnost jajcevodov, je ključen operativni poseg, s katerim odstranijo zarastline in sprostijo jajcevode.

V program umetne oploditve so pari napoteni šele takrat, ko druge vrste zdravljenja niso bile uspešne ali pa niti niso mogoče.

Poznamo več postopkov umetne oploditve, ena od 'preprostejših' je oploditev znotraj telesa oziroma osemenitev. Pri tej metodi se v laboratoriju pripravljeno seme partnerja ali darovalca med ovulacijo vnese s pomočjo katetra v maternico.

Bolj zapletena in invazivna metoda pa je zunajtelesna oploditev oziroma po domače 'iz epruvete'. Pri tej metodi jajčece in spermij združijo v laboratoriju in nato po nekaj dneh zarodek vsadijo v maternico.

V Sloveniji je 4 odstotke vseh otrok rojenih prav po postopku zunajtelesne oploditve, kar nas po uspešnosti postopka uvršča v sam evropski vrh. Pri nas je tudi urejeno tako, da stroške umetne oploditve krije za prvih šest posegov pri vsakem paru Zavod za zdravstveno zavarovanje.

Kaj lahko storite sami?

Zelo pomembno je poznavanje lastnega telesa. Natančno si beležite menstrualni ciklus ter poskusite določiti dneve ovulacije. To vam bo pomagalo pri načrtovanju nosečnosti, pozneje pa bodo te informacije pomagale vašemu ginekologu pri odkrivanju vzroka neplodnosti. Seveda je pomembno življenje z manj stresa, izogibajte se uravnoteženo prehrano, alkoholu, cigaretam, kavi itd.

Neplodnost je hkrati tudi velika psihološka obremenitev, vendar pa so sredstva iz javnega zdravja namenjena le zdravljenju z biomedicinsko pomočjo in ne krijejo še hkratne psihoterapevtske podpore. Zagotovo pa je obisk psihoterapevta investicija, ki ima dolgoročno dobre vplive na kakovost življenja in obvladovanje stresa ob spopadanju z neplodnostjo.

Čeprav ukvarjanje z neplodnostjo zasede večino časa in energije, je zelo pomembno, da si še vedno vzamete čas za pogovor z bližnjimi in za zabavo, saj za ohranjanje notranjega ravnotežja največ lahko storimo sami.

Nikoli ne pozabite, da v tem niste sami, da se ogromno parov sooča s podobnimi težavami in da se zaradi tega ni treba sramovati. Neplodnosti ne skrivajte, zlasti zato, ker se zdravljenje v večini primerov konča s pozitivnim izidom.

Dr. med. Maja Sendi