Neustrezna prehrana lahko škoduje vaši zobni sklenini

Neustrezna prehrana lahko škoduje vaši zobni sklenini (foto: profimedia) profimedia
23. 4. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Ale ste vedeli, da lahko prehrana, bogata s kislinami, škoduje zobni sklenini? Erozivna obraba zob, imenovana tudi kislinska erozija, obraba zobne sklenine ali erozija zob, je vir vse večje zaskrbljenosti in bi lahko postala naslednja velika grožnja dolgoročnemu zdravu naših zob - predstavlja pravi izziv za 21. stoletje. Kljub temu pa so za to težavo slišali le redki.

Revolucionarne raziskave so pokazale, da lahko sodobna, s kislinami bogata prehrana povzroča obrabo zob.

Za obrabo zob velja, da z leti napreduje, zato je ta študija še toliko zahtevnejša, saj razkriva, da kar 30% mlajših odraslih (od 18 do 35 let) že kaže nekatere znake obrabe. Zgodnjih znakov sami sicer ne moremo zaznati, vendar pa ko naš zobozdravnik išče znake zobne gnilobe ali izvor bolečin, prav tako preveri prisotnost naslednjih petih znakov kislinske erozije: krhka, tanka, transparentna oz. prosojna, porumenela in oslabljena zobna sklenine.

Izognite se tveganju za nastanek kislinske erozije

Že samo štirje kisli 'trenutki' na dan lahko pomenijo tveganje za pojav kislinske erozije. Te ne povzročajo le gazirane pijače, kava ali vino. Presenečeni boste ob spoznanju, da nas lahko ogrozijo tudi zdrave vrste hrane in pijače: sadje, sadni sokovi, mineralna voda z limono in celo solatni prelivi se lahko štejejo za vsakodnevne kisle 'trenutke'.

Obrabo zob lahko opredelimo kot izgubo organske substance (sklenine), proces pa je treba razlikovati od zobne gnilobe. Povzročajo jo lahko mehanske (npr. škrtanje z zobmi) in kemične (npr. kisline v prehrani) obremenitve zob.

Zobna sklenina je bela, z minerali bogata zaščitna zunanja plast maših zob. Ni samo trdna, ampak je najtrša snov v človeškem telesu. Ravno zato je presenetljivo, da jo lahko zmehčajo oz. oslabijo že samo kisline, ki jih vsebuje naša vsakodnevna prehrana in pijače. Če je sklenina oslabljena, se lažje obrabi. S časom se lahko postopoma stanjša, postane mehka in prosojna - in na koncu razkrije spodnjo rumeno plast zob. To so le nekatere posledice kislinske erozije.

Zdravi zobje za zdravo telo

Zobje vam morajo služiti do konca življenja, zato je bistveno, da jih zaščitite. Vse zobne kreme niso enake, zato morate biti pri tem še posebej pozorni ter izbrati takšno, ki je zasnovana tako, da pomaga remineralizirati vašo sklenino. Ščetka mora imeti mehke ali srednje trde ščetine. Priporoča se tudi uporaba ustne vode s fluoridom, ki dodatno zaščiti sklenino.