Novinarka si je vsak dan v tednu privoščila fižol: poglejte, kaj se zgodilo

8. 2. 2024
Deli
Fižol ima mnogo koristi za zdravje, prav tako je beljakovinsko in vlakninsko bogat ter vsestransko uporaben pri različnih jedeh. (foto: Profimedia)
Profimedia

Fižol ima mnogo koristi za zdravje, prav tako je beljakovinsko in vlakninsko bogat, ter vsestransko uporaben pri različnih jedeh. 

Toda, kaj bi se zgodilo, če bi ga jedli prav vsak dan v tednu? Novinarka, Jayla Andrulonis s spletnega portala The Heathy, si je zadala zanimiv eksperiment, v katerem se je odločila, da bo en teden vsak dan jedla fižol in preverila, kako se bo na to odzvalo telo.

Preverite še:

Po tednu dni prehranjevanja s fižolom je tekom dneva opazila večjo sitost

V tednu dni prehranjevanja s fižolom je preizkusila različne recepte. Med prvimi zaznavami so bile, da je po prehranjevanju s fižolom manj pogosteje posegala po prigrizkih, saj je čez dan v svoje obroke vključila dovolj beljakovin, kar je pripomoglo k večji sitosti. Po besedah Hannah Magee, doktorice prehrane, je to delno posledica vsebnosti vlaknin, ki jih med drugim vsebuje fižol.

»Fižol je lahko za celotno prehrano koristen na več načinov. Najprej zato, ker je odličen vir vlaknin, kar je sicer odvisno od vrste fižola. Skodelica kuhanega fižola vsebuje od 10 do 15 gramov vlaknin, kar je približno polovica priporočenega vnosa vlaknin za odrasle,« pravi Mageejeva. Prav tako fižol kot vir rastlinskih beljakovin nasiti za daljši čas, zato se fižol lahko doda k obroku ali pa uživa kot samostojen vir beljakovin.

Izboljšanje prebave

Kljub neprijetnim učinkom uživanja fižola, ki se tiče morebitnega povečanja količine vetrov, pa so po drugi strani koristi glede izboljšanja prebave. Visoka vsebnost vlaknin v fižolu lahko namreč pomaga uravnavati krvni sladkor in prispeva k boljši in rednejši prebavi.

Če pogosto jeste fižol, si lahko znižate krvni tlak

Poleg koristi, ki jih ima fižol zlasti na račun vlaknin in beljakovin v prehrani, pa so pomembna tudi druga hranila, ki so pomembna za zdravje. Med drugim lahko z prehrano, v katero je redno vključen fižol, pripomorete tudi k znižanju krvnega tlaka, kar je ugotovila tudi novinarka.

»Fižol je bogat vir dveh pomembnih mineralov za uravnavanje krvnega tlaka: magnezija in kalija,« pravi dietetičarka Marissa Sommers. Dodaja še, da: »Na krvni tlak vplivajo številni dejavniki, vključno s prehrano, stopnjo aktivnosti, uživanjem alkohola in drugimi, vendar lahko tudi stročnice v prehrani pripomorejo k zmanjšanju krvnega tlaka.«

Prihranek pri stroških hrane

V tednu, ko se je novinarka vsak dan prehranjevala s fižolom, je poleg koristi, ki jih ima fižol za zdravje, ugotovila, da je s tem, ko je zamenjala nekatere mesne jedi s fižolom, prihranila kar nekaj denarja za živila.

Ena izmed njenih največjih ugotovitev pa je, da je pri vključevanju fižola v vsakodnevno prehrano potrebna raznolikost in ustvarjalnost pri recepturah iz različnih možnosti priprave. Prav tako bo odslej doma vedno imela redno zalogo fižola. 

Vir: thehealthy.com

Preverite še:

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger