Adaptogeni: naraven način za obvladovanje stresa

4. 7. 2024
Deli
Adaptogeni: naraven način za obvladovanje stresa (foto: Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona))
Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona)

Zdaj že vemo, kako zelo je stres nevaren za zdravje, pri obvladovanju pa so vam lahko v pomoč adaptogeni.

V sodobnem svetu, kjer nas vsakodnevno spremlja hektičen tempo življenja, se stres pogosto zdi neizogiben spremljevalec. Ljudje iščejo različne načine za njegovo obvladovanje, vse bolj priljubljena izbira pa postajajo adaptogeni. Gre za naravne snovi, ki pomagajo telesu pri prilagajanju na stresne situacije.

Kaj so adaptogeni?

Adaptogeni so rastlinski izvlečki, ki naj bi povečali odpornost organizma na stres, utrujenost in tesnobo. Gre za rastline in njihove izvlečke, ki se uporabljajo v tradicionalni medicini že stoletja, zlasti v ajurvedski in kitajski medicini. Med najpogosteje uporabljene adaptogene spadajo ašvaganda, rodiola, sveta bazilika (tulsi), ginseng in schisandra.

Kako delujejo adaptogeni?

Adaptogeni delujejo tako, da uravnavajo različne procese v telesu in izboljšujejo sposobnost prilagajanja na stres. Njihov mehanizem delovanja vključuje vpliv na os hipotalamus-hipofiza-nadledvična žleza (HPA os), ki je ključnega pomena za obvladovanje stresa. Z zmanjšanjem sproščanja kortizola, glavnega stresnega hormona, in uravnavanjem ravni adrenalina, adaptogeni pomagajo telesu, da lažje vzdrži stresne situacije.

Učinki adaptogenov

Zmanjšanje stresa in tesnobe: Adaptogeni, kot sta ašvaganda in rodiola, so znani po svojih lastnostih zmanjševanja stresa in tesnobe. Ašvaganda, na primer, pomaga znižati raven kortizola v telesu, kar vodi k izboljšanju razpoloženja in zmanjšanju anksioznosti.

Izboljšanje kognitivnih funkcij: Nekateri adaptogeni, kot sta rodiola in bacopa, izboljšujejo kognitivne funkcije, vključno s spominom, pozornostjo in hitrostjo obdelave informacij. To je še posebej koristno v stresnih situacijah, ko so ti procesi pogosto oslabljeni.

Povečanje energije in vzdržljivosti: Adaptogeni, kot je sibirski ginseng, so znani po svoji sposobnosti povečanja telesne energije in vzdržljivosti. To pomaga pri obvladovanju utrujenosti, ki je pogosto posledica kroničnega stresa.

Podpora imunskemu sistemu: Dolgotrajen stres oslabi imunski sistem, kar povečuje tveganje za bolezni. Adaptogeni, kot je schisandra, pomagajo okrepiti imunski sistem in tako zmanjšujejo negativne učinke stresa na zdravje.

Uporaba adaptogenov

Uporaba adaptogenov je relativno enostavna, saj so na voljo v različnih oblikah, kot so kapsule, tinkture, praški in čaji, lahko pa jih dodate k jedem ali v napitke. Pomembno je začeti počasi, saj lahko ugotovite, da vam adaptogeni ne odgovarjajo. Kot pri vseh prehranskih dopolnilih je ključnega pomena to, da na kreativne načine adaptogene vpeljete v svojo vsakdanjo rutino.

Možni stranski učinki

Čeprav so stranski učinki redki, previdnost ni odveč. Možni neželeni učinki se sicer razlikujejo od rastline do rastline, najpogostejše pa so alergijske reakcije in bolečine v trebuhu. Prav tako se je potrebno zavedati, da lahko vplivajo na delovanje zdravil, ki jih morda jemljete. V primeru bolezenskih stanj je priporočen posvet z osebnim zdravnikom pred začetkom uporabe adaptogenov.

Besedilo pripravila: Kaja Urbanc

Viri:
puresport.co
uclahealth.org
healthline.com