Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja o celulitu

Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja o celulitu (foto: Shutterstock) Shutterstock
21. 5. 2015 Vir: liza.aktivni.si

V teh prvih toplejših dneh, ko je treba pokazati svoje noge in že malo diši po morju ter plaži, se ženske ponovno začnejo na veliko ukvarjati s celulitom.

Katero kremo naj si kupijo, zakaj ga soseda nima ali se splača telovaditi, kako ni pošteno, da ga mož nima ... A naj vas hitro potolažimo – za nadlogo, imenovano celulit, trpi kar 80 odstotkov žensk, tudi vitke ženske in zagotovo tudi soseda.

Zakaj nastane celulit?

Vezivno tkivo pri ženskah je zelo elastično, saj mora v nosečnosti omogočiti popolno preoblikovanje telesa. Povečane maščobne celice ga zato z lahkoto raztegnejo in se zrinejo vanj. Ker organizem avtomatično shranjuje zaloge hrane za slabše čase, se maščobne celice napolnijo vsakič, ko pojeste več, kot potrebujete.

Kepice maščobe pritiskajo na povrhnjico in to se odraža kot pomarančasta koža. Bolj ko se maščobne celice polnijo, bolj je celulit izrazit. Istočasno pritiskajo tudi na nežne stene žil. Te postanejo slabo ali celo neprehodne. Posledica tega je, da organizem ne more več odvajati strupenih odpadkov niti dovajati hranilni snovi, ki pomagajo pri presnovi maščob.

Kdaj se začne celulit razvijati?

Razvoj celulita se običajno začne že v puberteti. Maščobno tkivo podkožja je namreč pri ženskah skozi celo obdobje zrelosti pod neprestanim vplivom spolnih in drugih hormonov, ki se vključujejo v dogajanja v maščobnih celicah in na kapilarnih membranah.

Ali celulit prizadene le ženske?

Večini moških je boj s celulitom zares tuj. Vzrok sta harmonsko ravnovesje in struktura kože, ki se bistveno razlikuje od ženske. Usnjica je pri moških debelejša, medtem ko so maščobne plasti na stegnu, bokih, kolenih in trebuhu tanjše. Seveda pa ni izključeno, da moški ne morejo dobiti celulita, saj se pomarančna koža tudi pri njih pojavi s prekomerno težo ali viškom ženskih hormonov.

Ali lahko celulit popolnoma odpravimo?

Ne! A lahko naredimo zelo veliko! Celulit nastopa v več stopnjah. Nanj je mogoče učinkovito vplivati predvsem v začetni fazi, kjer govorimo o na zunaj še neopaznih fizioloških značilnostih podkožja (pomarančen videz opazimo le, če kožo stisnemo med prsti), ter še na naslednji stopnji, ko sta že delno motena limfni in krvni pretok podkožja. Na tej točki prihaja do zastajanja tekočin in kopičenja odpadnih snovi v podkožju, kar se že kaže tudi navzven. Pozneje postaja celulit vse bolj problematičen.

Za učinkovito odpravo celulita ali preprečevanje njegovega nastanka nimamo sploš­nega in enostavnega recepta. Veliko je odvisno od tega, v kateri stopnji razvoja celulita je koža. Velja, da je veliko lažje zdraviti celulit v zgodnejših stopnjah kot pa trdovratnejši celulit, ki je že korenito spremenil strukturo kože.

Splošna pravila, ki tudi sicer pripomorejo k bolj zdravi koži, so povezana z zdravim načinom življen­ja. Tako se moramo izogibati nezdravi prehrani, stresu, kajenju, alkoholu, celo nošenju preozkih in sintetičnih oblačil. Na drugi strani je treba skrbeti tudi za dovolj telesne aktivnosti, pravilne prehranjevalne navade, primeren vnos hranilnih snovi in ustrezno nego kože.

Koliko pomagajo kreme?

Izdelki proti celulitu so lahko zelo učinkovita pomoč pri odpravljanju celulita, a moramo za ustrezne dolgoročne rezultate k problemu vedno pristopiti celostno. Dandanes obstaja na trgu mnogo preparatov, ki učinkujejo na različne načine, najpogosteje pa gre za kozmetične izdelke, ki hranijo in negujejo kožo s pomočjo kofeina in retinola kot glavnih učinkovin.

Ob njihovi redni uporabi je zunanji videz sicer puste kože običajno vidno izboljšan. Pri odpravljanju celulita sta priporočljiva tudi redni piling kože, ki iz nje odstranjuje odmrle celice in nečistoče, ter skrb za zadostno vlaženje kože. Kot rečeno, lahko kozmetični izdelki vsekakor bistveno pripomorejo k uspešnemu boju s celulitom, zlasti če se težave lotimo celostno.

Značke: celulit