Odslovite bolečino

Odslovite bolečino  (foto: Peter Hapak) Peter Hapak
30. 4. 2009

Stokanje in vpitje ne pomagata kaj dosti. Preberite, kako zaustaviti trpljenje.

Premislite o primeru Damjana Kovačiča iz Krškega, ki se ukvarja s razvojem GPS-sistemov za podjetja. Ima le 27 let, vendar ko vstaja iz postelje, se počuti, kot da bo kmalu upravičen za sprejem v dom za starejše občane.

“Bolečina je skoraj ves čas prisotna, ” pravi Damjan, ki pripisuje bolečino v križu in vratu 14 letom ukvarjanja z nogometom.

“Nekako shajam z njo, vendar sem manj produktiven.” Ponoči se po navadi zvije na kavču, preveč izčrpan, da bi se premikal.

“Ko bolečina ni več koristna, postane škodljiva za telo,” pravi Carol A. Warfield, dr. med. , profesor anestezije na medicinski fakulteti na Harvardu.

“Prizadene lahko vse, od razpoloženja do kakovosti življenja.” Preberite si nasvete najboljših strokovnjakov, kako lahko nadzorujete bolečino, namesto da ste njen suženj.

Poparjena usta

Razumite jo: “Sluznica na ustnem nebu je zelo tanka in zato zelo občutljiva ter nagnjena k bolečim opeklinam, če pride v stik z vročo hrano, ” pravi Michael W. Smith, dr. med. , odgovorni medicinski urednik za WebMD.

Ustavite jo: Da bi preprečili škodo, si dajte v usta kocko ledu, s čimer ta predel omrtvite in zmanjšate oteklino. Pomaga tudi gel Xylocaine ali drugi oralni površinski (topikalni) anestetiki.

Še vedno boli? Po jedi si splaknite usta z raztopino, ki jo pripravite iz 1/8 čajne žličke soli in 2, 5 decilitra tople vode. Sol bo pomagala razkužiti usta. Ne pogoltnite.

Preprečite jo: Pazite pri hrani, ki ste jo vzeli iz mikrovalovne pečice. “Medtem ko je zunanjost lahko samo topla, je notranjost lahko peklensko vroča, ” pravi dr. Smith. Pustite vsako obsevano hrano počivati vsaj nekaj minut, preden se je lotite.

Zgaga

Razumite jo: Želodčna kislina zateka v požiralnik, zato čutite pekočo bolečino.

Ustavite jo: Sezite po zdravilih za zmanjševanje kisline brez recepta, kot je Ranital, ali pa žvečite žvečilni gumi brez sladkorja. Z raziskavo, objavljeno v reviji Journal of Dental Research, so ugotovili, da 30-minutno žvečenje žvečilke po mastnem obroku zmanjša zatekanje kisline, saj ustvarja dovolj sline, s katero potiskate kislino nazaj navzdol.

Še vedno boli? Lahko da imate gastroezofagealno refluksno bolezen ali GERB. Obiščite zdravnika, saj GERB lahko povzroči raka na požiralniku.

Preprečite jo: “Naj želodčna kislina poskuša delovati proti gravitaciji. Postavite petcentimetrske podstavke pod noge postelje pri vzglavju, ” pravi Ted Epperyl, dr. med. , predsednik ameriškega združenja družinskih zdravnikov.

Če ste kadilec, je tu še dodaten razlog za prenehanje kajenja. “Nikotin sprošča spodnji požiralnikov sfinkter, mišico na koncu požiralnika, ki se po navadi odpre samo toliko, da spusti hrano v želodec, ” pojasnjuje dr. Smith. “Če je ta mišica sproščena, lahko kislina zateka nazaj v požiralnik. ”

Hemoroidi

Razumite jih: Vene v anusu ali okrog njega so nabrekle in razdražene.

Ustavite jih: Nanesite mazilo za zmanjšanje hemoroidov, ki ga dobite brez recepta (npr. Mazilo proti hemoroidom, Venira ipd. ), zjutraj, zvečer in po vsakem odvajanju blata. Prav tako od tri- do petkrat na dan namakajte prizadeti del v kadi, napolnjeni z deset in več centimetri tople vode, in sicer od 15 do 20 minut. Po mnenju dr. Smitha to lahko pomaga zmanjšati bolečo oteklino.

Še vedno boli? Če bolečina po dveh tednih še vedno vztraja, boste morda potrebovali operacijo.

Preprečite jih: Zaužijte vsaj 25 gramov vlaknin in jih zalijte z nič manj kot osmimi 2, 4-decilitrskimi kozarci vode na dan.

Sončne opekline

Razumite jih: Ultravijolični žarki povzročijo vnetje kožnih celic in draženje živcev. Telo se odzove tako, da pošlje okrepitve (obrambne krvne celice in hranila). Temperatura kože začasno naraste.

Ustavite jih: Za zmanjšanje vnetja vzemite nekaj Ibuprofenov in nanesite hladen in vlažen obkladek. Nato se na debelo namažite s kremo (nam je bila všeč Neutrogena Skin Aid, ki vsebuje glicerol, ki se uporablja v centrih za zdravljenje opeklin).

“Živci, ki so izpostavljeni zraku, bolijo, ” pravi Adnan Nasir, dr. med. , profesor dermatologije na UNC Chapel Hill. Če jih prekrijete z vlažilnim mazilom, zmanjšate bolečino, ki jo lahko povzroči dotik. Da bi še bolj hladilo, dajte mazilo, preden ga nanesete, za približno deset minut v zamrzovalnik.

Še vedno boli? Če se opečete, dva tedna jemljite 900 mikrogramov vitamina A in 15 miligramov vitamina E na dan. “Sončne opekline ustvarjajo vsem znane proste ra­­­dikale, ki okvarijo celice, ” pravi dr. Nashir. Okvarjene celice povečajo vnetje in še več bolečin, oba vitamina pa lahko pomagata pri lovljenju prostih radikalov.

Preprečite jih: Na zdravilom priloženih na­­vodilih preberite opozorila glede izpostav­­­­ljanja soncu. “Cel kup zdravil ? od antibiotikov pa do zdravil za krvni pritisk ? poveča občutljivost za sonce, ” pravi dr. Nashir.

Migrenski glavoboli

Razumite jih: Spremembe v možganskih kemičnih procesih aktivirajo nevropeptide, ki vdrejo v možgansko ovojnico, kar povzroči povečan pretok krvi in vnetje. Končni rezultat je utripajoč glavobol, ki lahko traja ure ali celo dni.

Ustavite jih: Blago do zmerno migreno poskusite ustaviti z Aspirinom migran in s skodelico kave – kofein bo pomagal hitreje absorbirati protibolečinsko zdravilo. Vi pa se umirite. “Ljudje z migrenami imajo hiperekscitabilne možgane, zato so po stiku s stresorjem bolj nagnjeni k glavobolom, ” pravi dr. Steven M. Baskin, direktor New England inštituta za vedenjsko medicino. Pomaga lahko tudi od 10- do 15-minutno hlajenje zatilja z vrečko zamrznjenega graha.

Še vedno boli? “Če je stanje resno, se pogovorite z zdravnikom o jemanju triptanov (zdravil, specifičnih za migreno), ki so ob zmerni uporabi zelo učinkovita, pravi Baskin.

Preprečite jih: Dešifrirajte sprožilce migrenskih glavobolov z vodenjem dnevnika, poleg tega pa vašemu dnevnemu vnosu vitaminov dodajte še 600 miligramov magnezija (postopoma, saj prevelika količina na enkrat lahko povzroči drisko) in 400 miligramov riboflavina.

Študije so povezale majhne vrednosti magnezija z migrenskimi napadi, neka druga raziskava pa je pokazala, da se je pri 60 odstotkih ljudi, ki so tri mesece jemali dnevni odmerek riboflavina, zmanjšalo število migrenskih dni na polovico.

Zobobol

Razumite ga: Bakterijski plak, ki se je naselil na vaše zobe, se je gostil na sladkorju in drugih ogljikovodikih. Kislinski stranski produkti razgradijo zobno sklenino, nastala votlinica pa omogoči bakterijam vdor v mehka tkiva in živce znotraj zoba, kar povzroča zelo bolečo okužbo.

Ustavite ga: Vzemite nekaj Ibuprofenov, da pomagate ublažiti bolečino, nato pa vprašajte zobozdravnika, ali bi se lahko začeli zdraviti z antibiotikom, še preden ga obiščete. “Čeprav antibiotiki ne bodo pozdravili zobobola, lahko zmanjšajo bolečino in okužbo v čeljusti in dlesni okoli zoba, ” pravi Jerry Gordon, dr. dent. med. , lastnik Dental Comfort Zona iz Pensilvanije. Za lajšanje bolečine in zmanjšanje otekline zaradi okužbe zoba priporoča izpiranje ust s toplo slano vodo od štiri- do šestkrat na dan.

Še vedno boli? “Ko se zobobol razvije, je edina rešitev zdravljenje zobnega kanala ali izpuljenje zoba, ” pravi dr. Gordon. Za navadno zalivko je prepozno, vaš karies je dosegel zobno pulpo v notranjosti zoba.

Preprečite ga: Omejite vnos hrane z veliko ogljikovimi hidrati, kot so sladkarije in sladkana žita. “Vsako izpostavljanje tej hrani omogoči 20-minutni napad kisline na vaše zobe, ” pravi dr. Gordon.

Če morate piti gazirane pijače, jih uživajte po slamici, da zmanjšate stik z zobmi. Da se znebite plakov, ki povzročajo karies, si umivajte zobe trikrat na dan, jih nitkajte in razmislite o uporabi zobne prhe, kot je WP-100E Waterpik.

Bolečinska lestvica

Res je, da vas boli, vendar je zdravstvenemu osebju težko razložiti, kako močno. Uporabite to lestvico, da bo vaš zdravnik izvedel, kako hudo vas težava muči.

  • Nadloga

Da, nadležna je. Nadloga je slabšajoča se in opazna motnja, vendar se večina moških lahko zamoti in je tako ne občuti. Ljudski ukrepi bi morali pomagati, npr. ledeni ali topli obkladki in raztegovanje, zamotenje s kako aktivnostjo ipd.

  • Odvračanje

Bolečina vam odvrača pozornost in vam tako onemogoča opravljanje nekaterih dnevnih opravil. Lahko da boste morali vzeti zdravila, tudi tista brez recepta, kot je Ibuprofen, morda pa boste potrebovali fizikalno terapijo ali vadbeni program.

  • Nevzdržno

Doživljate pomembno zmanjšanje funkcije. Zaradi take bolečine po navadi potrebujete zdravljenje z zdravili, tudi s tistimi na recept, injekcije in/ali operacijo. Morda je potrebna tudi rehabilitacija. Za zmanjšanje dojemanja bolečine lahko pomagajo psihološke terapije, kot so biopovratna zanka, vodene podobe in druge vedenjske tehnike.

Srečko Dobrecovič, foto: Peter Hapak

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri