25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Omejite otrokov čas na spletu

Omejite otrokov čas na spletu (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
20. 9. 2014 Vir: Lisa

Začela se je šola, dnevi se počasi krajšajo, poletje in jesen sta presenetljivo deževna in seveda posledično otroci namesto v parkih in na igriščih več časa sedijo za računalniki, tablicami in pametnimi telefoni.

A otroci poleg bogastva znanja in koristnih informacij na spletu lahko naletijo tudi na nezaželene vsebine, kot so pornografija ali nasilje, droge pa nasveti za izdelovanje domačih bomb, mučenje živali in podobno. Zato morajo starši biti še posebej pozorni na aktivnosti svojih otrok na spletu.

Zbrali smo nekaj priporočil strokovnjakov iz Kaspersky Laba, ki bodo poskrbela za varnost vaših otrok na spletu. Kaspersky Lab je največji svetovni zasebni ponudnik varnostnih rešitev.

Omejite čas na spletu

Za otroke je dobro, da nekaj časa preživijo na spletu med iskanjem izobraževalnih informacij in tudi igranjem igric, klepetanjem s prijatelji ali uporabo Facebooka. Vendar bi se najbrž vsi strinjali, da večina otrok najbrž preživi preveč časa za računalnikom. Zato je pomembno, da postavimo stroga pravila o času, ki ga otrok preživi za računalnikom.

Pred postavitvijo teh pravil morajo starši imeti odkrit pogovor z otrokom in mu razložiti, zakaj so te omejitve pomembne. Sicer bi lahko to izpadlo kot arbitrarna kazen in bi negativno vplivalo na zaupanje med starši in otroci. In ja – prepovedano je najslajše, zato si res ne želimo, da bi otroci naskrivaj deskali po spletu.

Nadzorujte vsebino

Drug nasvet je, da določite jasna pravila o tem, kaj otroci lahko in česa ne smejo početi na spletu, in jim razložite, zakaj ste takšna pravila postavili. Pravila je treba prilagajati, ko otroci odraščajo.

Da se prepričate, da jih upoštevajo, priporočamo uporabo opcije za starševski nadzor, ki ne omogoča le omejitve časa, ko otroci lahko uporabljajo splet, ampak tudi blokira dostop do neprimernih spletnih strani in igric ter preprečuje deljenje osebnih podatkov z drugimi. Spletne strani in igrice so razdeljene v kategorije glede na vsebino in starost otroka. Starši lahko tudi preprosto vidijo podrobna poročila o tem, kaj so otroci počeli na spletu.

Delite nasvete z otroki

Ko se z otroki pogovarjate o novih pravilih, vam priporočamo, da z njimi delite naslednje nasvete. Otrokom bodo pomagali pri lastni zaščiti na spletu, poleg tega pa bodo čutili, da jim kot starši zaupate.

  • Osebnih informacij ne objavljate tako, da bi bile dostopne javnosti, ali jih pošiljajte neznancem, še posebej ne svojih kontaktnih informacij, naslova, šole ipd.
  • Ne sprejemajte nikakršnih prošenj za srečanje z neznanci.
  • Nikomur ne zaupajte svoje telefonske številke ali elektronskega naslova in ju ne objavljajte na straneh družbenih omrežij.
  • Ne odpirajte povezav, ki vam jih pošljejo neznani pošiljatelji.
  • Ne zaupajte nobenim vabljivim sporočilom – zastonj stvari, popusti, povečevanje vašega ugleda/všečkov/zvezdic na neki strani ipd. Taka sporočila izbrišite in ne odpirajte nobenih povezav.
  • Če se na spletu zgodi kaj, zaradi česar se počutite nelagodno, ali dobivate sporočila ljudi, zaradi katerih vas skrbi, povejte to staršem, da vam bodo pomagali pri reševanju težave.

Če otrok začne iskati drugo napravo takoj, ko je računalnik nedosegljiv, bi morali starši storiti več, kot le zagotoviti, da so te naprave zaščitene pred spletnimi grožnjami. Poiščite osnovni razlog, zakaj otroka tako zanima svet spleta namesto druženja s prijatelji v resničnem okolju.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri