OMM dieta: 4 kilogrami v 3 dneh

11. 10. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
OMM dieta: 4 kilogrami v 3 dneh (foto: Profimedia)
Profimedia

Zelo pametno: ta oblika diete združuje najboljše iz več diet. Rezultat: hujšanje ni bilo še nikoli tako lahkotno!

Nimate prave volje za naporno športno vadbo? Zato pa toliko več veselja do slastne hrane, ki kar tako mimogrede poskrbi tudi za vitko linijo? Se sliši prelepo, da bi bilo resnično? Z novo dieto OMM*, katere avtor je dr. Olaf Adam, se bodo kilogrami topili kar sami od sebe.

Čas diet z zeljnimi juhami je mimo!

Dolgoročno hujšanje je uspešno le, če človeku ni treba stradati. Drugače avtomatsko zaidemo v jo-jo past. Za to je odgovoren limbični sistem, nagradni center v naših možganih. Če se odpovedujemo hrani, ta predel možganov zaide v neravnovesje – in začne izločati povečane količine hormona ghrelina, ki spodbuja tek. V telesu tako raste občutek lakote in s tem tudi potreba po kalorijah. Rezultat: avtomatsko se redimo.

Trik diete OMM: ločevanje hranilnih snovi in hujšanje!

O so ogljikovi hidrati, M maščobe in M malice. Dieta deluje po zelo preprostem načrtu:

  • zjutraj pojeste hrano z ogljikovimi hidrati in z malo maščobami.
  • Zvečer so ogljikovi hidrati prepovedani, kar pa ne velja za dobre maščobe in beljakovine. Drugače povedano: hranilne snovi morate ločevati!
  • Redne vmesne malice poskrbijo za dolgotrajen občutek sitosti in preprečujejo napade volčje lakote.
In takole gre:

Od zjutraj do opoldneva je dovoljeno vse, kar ne vsebuje veliko maščob. Za zajtrk lahko jeste na primer mislije s posnetim mlekom. Ali pa si na kruh namažete marmelado (brez masla).

Za kosilo si privoščite jed, ki vas nasiti. Na primer krompir s pusto skuto, testenine ali riž z zelenjavo – ali pa poskusite našo mangovo solato z rakci.

Med zajtrkom in kosilom ter kosilom in večerjo mora preteči najmanj 4 ure. V tem času si lahko privoščite malice, kot na primer šejk ali pa zelenjavni zrezek s pomako (iz sesekljanih paradižnikov s soljo in zelišči).

Večerja mora vsebovati malo ogljikovih hidratov. Dovoljene so ribe, meso, jajca, zelenjava, oreščki ali stročnice.

Do naslednjega obroka mora miniti najmanj 8 ur – toliko časa je potrebnega, da se maščoba prebavi.

MALICA

Šejk s pinjencem

Za 1 porcijo potrebujete:

  • 250 g pustega pinjenca,
  • 1 jabolko,
  • 100 g borovnic,
  • 1 breskev

Priprava:

Sadje pretlačite v električnem mešalniku (ne vsega naenkrat). Zraven zmešajte tudi pinjenec. Dobro premešajte. Namig: za konec dodajte še nekaj kapljic limonovega soka.

KOSILO

Mangova solata z rakci

Za 2 osebi potrebujete:

  • 1 zrel mango (lahko tudi 1 majhen ananas),
  • 1 žličko limonovega soka,
  • 1 strok česna,
  • sol,
  • 400 g rakcev v slanici,
  • 1 žličko mletega karija,
  • 80 g jogurta,
  • 4 solatne liste

Priprava:

Mango olupite in odstranite koščico. Polovico sadeža zrežite na kocke, drugo polovico pa skupaj z limonovim sokom pretlačite v električnem mešalniku.

Česen olupite in ga drobno sesekljajte. Nato ga strite z malce soli.

Rakce odcedite in jim primešajte kocke manga, mangov pire, česen, mlet kari in jogurt.

Solatne liste oplaknite, jih otresite do suhega in na njih postrezite solato z rakci.

Na porcijo: približno 285 kcal, beljakovine:45 g, maščobe: 3 g, ogljikovi hidrati: 17 g.

VEČERJA

Puranji zrezek z gobovim ragujem

Za 2 osebi potrebujete:

  • 200 g gob (šampinjoni ali lisičke),
  • 3 čebule,
  • ½ šopka peteršilja,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • sol, poper,
  • 5 žlic suhega belega vina,
  • 1 žlico kisle smetane,
  • 2 puranja zrezka (po 150 g)

Priprava:

Gobe očistite in jih prepolovite. Čebule oplaknite, jih očistite in jih poševno zrežite na približno 1 cm tanke rezine. Peteršilj oplaknite in ga otresite do suhega. Lističe grobo sesekljajte.

V ponvi segrejte 1 žlico olja. Na njem 2 do 3 minute pražite čebulo in gobe. Začinite. Zalijte z vinom in kuhajte še približno 2 minuti. Primešajte kislo smetano in vse skupaj še enkrat začinite.

V drugi ponvi segrejte preostalo olje in na njem zrezka z vsake strani pecite približno 2 minuti. Začinite ju s soljo in poprom.

Skupaj z gobovim ragujem ju postrezite na krožnikih in jed potresite s peteršiljem.

Na porcijo: približno 310 kcal, beljakovine: 42 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 4 g.

VEČERJA

Losos s hrustljavo zeliščno skorjico

Za 2 osebi potrebujete:

  • 1 majhno bio limono,
  • 50 g pekanovih orehov,
  • 6 stebel peteršilja,
  • 2 žlički posušenega rožmarina,
  • 3 žlice olivnega olja,
  • 2 lososova fileta (po približno 125 g),
  • sol, poper,
  • 1 tanko steblo pora,
  • 100 ml zelenjavne juhe

Priprava:

Pečico segrejte na 220 stopinj (ventilatorsko na 200 stopinj). Model za narastke namastite z 1 žlico olja. Orehe sesekljajte.

Drobno nastrgajte limonino lupinico. Potrgajte liste peteršilja. Vse skupaj z 1 žlico olja sesekljajte v električnem sekljalniku.

Ribja fileta začinite, ju položite v model in pokrijte s peteršiljevo mešanico. Nato ju 12 do 13 minut pecite v pečici, da se obarvata lepo zlatorjavo.

Iztisnite sok limone. Očiščen por poševno zrežite na približno 5 mm debele obročke.

V ponvi segrejte preostalo olje. Na njem 2 do 3 minute dušite por. Zalijte z limonovim sokom in juho ter por dušite še 5 do 6 minut. Nato ga začinite in ga postrezite k ribi.

Na porcijo: približno 410 kcal, beljakovine: 31 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 5 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord