"Plus-size" manekenke dokazano izboljšujejo duševno zdravje

"Plus-size" manekenke dokazano izboljšujejo duševno zdravje (foto: Profimedia) Profimedia
29. 8. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Modni industriji se že od nekdaj očita spodbujanje nerealnih lepotnih standardov in telesne samopodobe.

Manekenke z oblinami oziroma plus-size modeli pa te stereotipe v zadnjem času uspešno razbijajo.

Boljša samopodoba

Nova raziskava Florida State University je pokazala, da se je psihično počutje deklet ob pogledu na manekenke z oblinami izboljšalo. V raziskavi je sodelovalo 49 študentk, ki so želele shujšati. Pokazali so jim serijo slik manekenk z različnimi postavami, od suhih manekenk do takih s povprečno težo ter močnejših manekenk. Medtem so merili njihove psihološke odzive, torej interakcijo med umom in telesom.

Dekleta so nato odgovarjala na vprašanja o telesni samopodobi. Vprašali so jih tudi, ali so se z manekenkami primerjale in kako je to vplivalo na njihovo doživljanje lastnega telesa.

Ugotovili so, da so bila dekleta manj pozorna na suhe manekenke. Kljub temu pa je bilo njihovo zadovoljstvo manjše, saj so se začele z njimi primerjati. Ko pa so se na zaslonu pojavile manekenke z oblinami, so dekleta, ki so sodelovala v raziskavi, tudi svoje telo začutila bolj pozitivno.

Asistentka na univerzi, ki je opravila raziskavo je povedala: “Ko mediji namesto tradicionalno suhih manekenk prikazujejo take z oblinami, se to odraža tudi na duševnem zdravju žensk, izpostavljenih tem medijem."

 

Happy Wednesday

A post shared by Godesty (@natalienootenboom) on

Azijska 16-letnica se bori proti predsodkom

Natalie Nootenboom je 16-letna močnejša manekenka, ki se bori proti azijskim stereotipom - predvsem tistim, ki govorijo o tem, da so vsa azijska dekleta majhna in drobnih postav. “Ko sem odraščala, sem bila vedno večja in močnejša od ostalih vrstnic, bila sem ravno nasprotno od tistega, kar so od mene pričakovali,” je povedala.

“Svetu želim pokazati, da vsi ne moremo biti enaki. Ne moremo izdelati kalupa in pričakovati, da se mu bodo vsi prilegali.” Dodala je še, da če se za zdravje trudimo po svojih najboljših močeh, ni razlogov, da bi svoje telo sovražili le zato, ker je drugačno od nerealnih lepotnih idealov.

Povzeto po: Indy100.com