8 nasvetov, kako 'pomladiti' svoje možgane

Pomladite svoje možgane (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 2. 2015

Za vedno aktivne in delujoče možgane morate z leti vedno več narediti. Strokovnjaki pravijo, da s pravimi vajami lahko 'pomladimo' možgane tudi za deset let in več.

1. Ples

"Le malo aktivnosti tako stimulira možgane kot ples," pravi Daniel Amen, strokovnjak za možgane in zdravnik.

Ples zahteva dobro koordinacijo, organizacijo in presojo, za to pa je treba napeti možgane. Pri plesu se moramo gibati po glasbi, misliti na gibe, korake, držo... Skratka, ples zahteva celega človeka in veliko miselne stimulacije.

2. Telovadba in gibanje

Telovadba in gibanje pomagata pri obnavljanju celic, tudi v delu možganov, ki skrbi za naš spomin. Raziskovalci ameriške univerze Columbia pravijo, da vsaka redna vadba prekrvavi naše možgane in pospeši izdelavo nevronov.

3. Jajca

Jajca za zajtrk so odlična za možgančke. Jajce vsebuje vitamin B, ki onemogoča živčnim celicam, da bi porabljale glukozo, ki skrbi za energijo v naših možganih, antioksidante, ki zavarujejo nevrone pred poškodbami in omega 3 maščobe, ki so pomembna hrana za naše miselne celice.

Jejte tudi veliko sadja, zelenjave in lahkih beljakovin, izogibajte pa se nasičenim maščobam, ki zavirajo zmožnost komuniciranja.

4. Več stvari na enkrat

Menda je odlična telovadba za možgane, če v enem dnevu delamo kup različnih stvari. Možgani bodo kar cveteli, če bodo morali vsako uro preskočiti z ene na drugo aktivnost. Nikar jih ne obremenjujte ves čas z isto stvarjo. Različni projekti namreč aktivirajo različne dele možganov, kar je seveda več kot odlično.

5. Ne pozabite na pijačo

Možgani so iz 80 odstotkov vode, zato je seveda zelo pomembno, da veliko pijemo. Brez tekočine nevroni ne morejo delovati s polno močjo.

6. Spočijte možgane

Veliko bolje delujejo in pomnijo spočiti možgani, zato nikar ne pretiravajte s ponočevanjem ali z nočnim delom. Za možgane boste naredili največ, če jim boste vsak dan privoščili vsaj sedem ur spanja.

7. Začinite si življenje

Sem in tja v hrano kanite malo dišavnic in začimb, predvsem pekočih. Pravijo, da nekatere začimbe aktivirajo možgane. Te so rožmarin, cimet, bazilika, origano, timijan in žajbelj. Zjutraj odlično tekne jogurt z žličko cimeta.

8. Zeleno

Dobro je, če med urjenjem možganov tudi uživate. Privoščite si skodelico zelenega čaja, ki vsebuje veliko antioksidantov.