Za vas smo poiskali nekaj najboljših zaveznikov v boju s prebavnimi težavami

Za vas smo poiskali nekaj najboljših zaveznikov v boju s prebavnimi težavami (foto: Shutterstock) Shutterstock
9. 11. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Le malce manj se pazimo, predvsem pri prehrani, in že nas lahko doletijo neprijetna napihnjenost, zabuhlost, vetrovi ...

Velika pomoč za vaš žolč

Imate občutek, kot da vas v trebuhu nekaj ščipa? To je najpogosteje znak za težave z žolčem. Žolč namreč deluje podobno kot sredstvo za pomivanje posode – razmasti hrano, da gre bolj lepo predelana v želodec. Samo tako naša prebava normalno deluje.

No, žolču lahko odlično pomagata dva sadeža iz narave:

  • Prve so kraljevske artičoke (v lekarnah lahko najdete tudi njihova nadomestila v obliki tablet). Artičoke vsebujejo holagog, ki pospešuje nastajanje in pretok žolča. Najbolje je, da za 'razmastitev' z artičokami poskrbite, preden se lotite hrane.
  • Odlične so tudi kapsule, ki poskrbijo za kurjenje maščob, zlasti tiste, ki vsebujejo liste indijske fige, ki so bogati z litraminom. Kapsule, ki vsebujejo litramin, vzemite takoj po zaužitju mastnega obroka.

Krompirjev sok preprečuje nastanek želodčne kisline

Sperite kislino. Če popijemo 2 dl svežega krompirjevega soka, ki je kislina (največ je folne kisline), se primarno želodčna kislina razredči, v stiku s folno kislino se ustvari reakcija in obe razpadeta v organske luge.

C-vitamin, ki je antioksidant in ga je veliko v krompirjevem soku, ohladi želodec, lug, ki nastane, je organski in biorazgradljiv, zato v želodcu že po eni minuti po zaužitju čutimo blagodejen učinek. Zato naj vam še mimogrede namignemo, da ni nič čudnega, če po tednu dni uživanja krompirjevega soka zdravniki ugotovijo zaraščen ulkus, težave pa že po prvem kozarcu soka izginejo.

Če imamo v želodcu preveč kisline in toplote, moramo popiti kislino, ki bo v stiku z želodčno kislino ustvarila tako reakcijo, da bo nastal organski lug.

Če želodcu dodamo lužino, ki prevlada kislost, in to je običajno v tableti, se ustvari anorganski lug, ki prej ali slej naredi luknjo v želodcu (vse tablete proti želodčni kislini).