25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Poznate simptome kronične utrujenosti?

Poznate simptome kronične utrujenosti? (foto: profimedia) profimedia
7. 6. 2019

Običajno pomislimo le na zaspanost, ki osebo spremlja ves čas. Kaj se v resnici skriva za to motnjo?

Kronična utrujenost je zapletena diagnoza, ki obsega veliko več simptomov kot le utrujenost. Še težje je, ker diagnoza ni postavljena na podlagi na primer krvnih testov, ampak preko opazovanja simptomov in izločanja drugih bolezni. Čeprav ni natanko znano, kaj jo povzroči, k temu lahko prispeva oslabljen imunski sistem, hormonsko neravnovesje in stres. Bolj verjetno se bodo s kronično utrujenostjo srečale ženske kot moški. Ker vsako leto za njo zboli približno od 17 do 24 milijonov ljudi, je dobro poznati simptome.

BOLEČINA

Skoraj vsi pacienti poročajo o bolečini, ki se pojavi v različnih oblikah: kot glavobol, krči v trebuhu ali drugje, bolečina v enem delu telesa, ki se razširi na druge dele. Opisujejo jo tudi kot pekoč občutek v mišicah. V ekstremnih primerih postane oseba občutljiva na hladno, toplo, svetlo in tudi na dotik.

TEŽAVE Z MIŠLJENJEM

Tudi to je pogost simptom, ki se skoraj gotovo pojavi pri bolnikih s kronično utrujenostjo. Oseba težko razmišlja in se ne more zbrati, kar oteži vsakdanje naloge, težave pa se pojavijo tudi pri spominjanju pogovorov, ki jih je imela pred kratkim in mest, kjer je pustila svoje stvari, na primer ključe ali avto na parkirišču. To morda ni le posledica pozabljivosti.

TEŽAVE S ŠPORTOM

Ukvarjanje s športom lahko občutno poslabša ostale simptome, kar pacienti opazijo kot prekomerno izgorelost, čeprav v aktivnost niso vložili toliko truda, kot običajno. Če želijo izkoristiti vse svoje moči in na primer izboljšati osebni rekord, je to za telo in zdravje lahko nevarno. Zato bodite zmerni s športnimi aktivnostmi, če se srečate s to boleznijo, oziroma se o njej pogovorite s trenerjem in zdravnikom.

BOLEČE GRLO

Simptom bi zlahka pripisali gripi ali prehladu. Da se za bolečim grlom skriva nekaj hujšega, opazite, ko ne mine v kratkem. To bo namreč trajalo toliko časa kot bolezen, kar lahko postane zelo nadležno. Na srečo lahko bolečino blažite z grgranjem slane vode, toplimi napitki ali zdravili.

ALERGIJE IN OBČUTLJIVOST NA HRANO

Vonji in okusi, ki v vas do sedaj niso vzbujali posebnih občutkov, bodo postali moteči. Morda začnete kihati ali opazite kožne izpuščaje po uživanju določenega živila, čeprav v preteklosti niste imeli alergij. Ko se te pojavijo kar iznenada ali postanete občutljivi na vrsto izdelkov, preverite še druge simptome, ki nakazujejo na kronično utrujenost.

SIMPTOMI GRIPE

Tisti, ki trpijo za kronično utrujenostjo, se lahko počutijo, kot bi imeli gripo, čeprav ni “sezona virusov” ali do sedaj niso imeli težav z njo. Občutijo torej podobne simptome: vročino, bolečine v sklepih, mišične krče in slabost. Ko vzamejo zdravila za gripo, se simptomi ne izboljšajo ali pa se hitro vrnejo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri