9 zapovedi za zdrave prsi

9 zapovedi za zdrave prsi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 6. 2013

Kaj pravijo odkritja o mamografiji, vsadkih, preventivi, pregledih ... Za vas imamo 9 zapovedi za zdrave prsi.

1. Zmanjšajte uživanje alkoholnih pijač

Redko mine dan, kaj šele teden, da ne bi v revijah in na spletu brali, kako nevaren je alkohol. In ko govorimo o raku na prsih, je prav alkohol eden od najpogostejših dejavnikov tveganja za obolenje.

Povprečno bo 11 ali 12 žensk, ki ne pijejo alkohola, zbolelo za rakom na prsih.

No, tveganje se že močno poveča s kozarčkom vina ali piva na dan, saj številka na 100 žensk takoj naraste na 14 (dva kozarčka pa število obolelih povečata že na 16 ali 17 na 100 žensk).

2. Vzdržujte zdravo telesno težo

Prekomerna teža lahko poveča tveganje za raka na dojki in zmanjša možnosti za preživetje. Zato je pomembno, da skrbite za zdravo in uravnoteženo prehrano, uživate dovolj sadja in zelenjave ter se dovolj gibate.

Hrana, ki vas bo varovala pred napadom rakastih celic: brokoli, cvetača, brstični ohrovt, korenje, paradižnik. Pomembne so tudi vlaknine, morska hrana itd.

Pomembno je še, da zelenjavo dušite, in ne kuhate, saj s kuhanjem izgubi večino zdravilnih snovi. Vsaj dvakrat na teden poskusite uživati hrano brez ogljikovih hidratov.

3. Ne pozabite na rekreacijo

Pred rakom dojk vas varuje tudi redno gibanje. Sicer nikar ne pretiravajte, a redno na svojem urniku rezervirajte tudi ure za rekreacijo – pozimi in poleti. Približno eno uro hoje petkrat na teden bo dovolj.

Tudi druge oblike vadbe so koristne in pomagajo do boljšega počutja ter zdravja. Lahko tudi plavate, poskusite tudi skakati čez kolebnico, vaditi pilates, jogo, kolesariti, plesati ...

4. Izogibajte se parabenov

Parabeni so učinkoviti konzervansi v številnih formulah. Te sestavine in njihove soli se uporabljajo predvsem zaradi protibakterijskega delovanja ter zaščite pred plesnimi.

Najdemo jih v šamponih, vlažilnih kremah, gelih za britje, čistilnih gelih, lubrikantih, zdravilih za zunanjo in notranjo uporabo ter zobnih pastah. Uporabljajo pa se tudi kot dodatki v hrani.

V zadnjem času pa postaja njihova uporaba izredno kontroverzna in številne organizacije pozivajo k previdnosti pri njihovi uporabi. Menda naj bi bili veliki krivci za nastanek raka na prsih.

Organizacija Organic Consumers Association navaja, da so parabeni sposobni posnemati hormon estrogen, za katerega se ve, da igra pomembno vlogo pri razvoju raka na dojkah. Parabeni se uporabljajo kot konzervansi v številnih kozmetičnih izdelkih ter v nekateri hrani, da bi podaljševali rok uporabe.

5. Recite ne silikonskim vsadkom

Tukaj niti ne bi izgubljali besed, zdrave prsi so nekaj najlepšega, zato se odločite za vsadke, če je res nujno potrebno.

6. Ribje olje

Ribje olje vsebuje maščobne kisline omega 3, o katerih ves čas govorimo zato, ker je vedno več znanstvenih dokazov, da pomembno prispevajo k boljšemu zdrav­ju. Zato je dobro upoštevati nasvet, da s pravilno sestavljeno hrano ali z ustreznimi prehranskimi  dodatki zvišamo raven maščobnih kislin omega 3 v telesu.

7. Ne poslušajte zgodbic

Nikar ne verjemite zgodbicam, da boste zaradi udarca v prsi dobili raka. Prav tako kroži 'modrost', da nedrčki z žico povzročajo raka, ker naj bi prekinili pretok limfe. No, to so v resnici le zgodbice in za njih ni nikakršnih znanstvenih dokazov.

8. Pregledujte si prsi

Zelo pomembno je, da pregledujete svoje prsi, saj boste le tako zaznale vsako spremembo. Najboljši samopregled boste naredile med prhanjem, ko boste imele namiljene roke.

Naj vas spomnimo, da devet od desetih bunkic, ki jih odkrijete, ni rakavih.

9. Redno hodite na preglede!