Body at work - aktivnost, ki jo lahko izvajate na delovnem mestu

Body at work - aktivnost, ki jo lahko izvajate na delovnem mestu (foto: Arhiv www.bodytehnika.si) Arhiv www.bodytehnika.si
21. 3. 2014

Zagotovo smo vsi istega mnenja, da gibanje v takšni ali drugačni obliki potrebujemo za boljše funkcioniranje v vsakdanjiku. Ker pa je prosti čas v zadnjem času postal prava dragocenost, predstavljamo program, ki ga lahko izvajate tudi na delovnem mestu.

Šport je v sodobnem svetu uveljavljen pojem za gibanje, ki je razširjeno po vsem svetu. Izvirnik besede je povzet iz latinskega jezika (dispartare) in pomeni raztresti se, odvrniti se od dela in skrbi ... Gibanje v takšni ali drugačni obliki potrebujemo za boljše funkcioniranje v vsakdanjiku. Težava nastane le takrat, ko je aktivnost prenaporna, cilji napačno zastavljeni in orodja, ki naj bi nas pripeljala do želenega, podcenjena.

Vrhunski šport je najvišja stopnja tekmovalnega športa in pomeni izjemno ustvarjalnost na svojem področju, preseganje zmogljivosti samega sebe in pomikanje naše osebne in družbene meje. Se sliši znano? Bi to lahko preslikali v naš vsakdan tudi tisti, ki se ne smatramo za vrhunske športnike?

Z dolgotrajnim sedenjem, stresnimi situacijami, ki jim nismo kos, in glede na dejstvo, da v takšnih pogojih funkcioniramo več mesecev in let ... smo na neki način prav vsi vrhunski športniki.

Kako na nas vpliva dolgotrajno sedenje na delovnem mestu?

Bolečina v križu je v sodobni družbi še vedno na najvišjem mestu vzrokov odsotnosti z dela, po večini se pojavlja pri najbolj obremenjeni starostni skupini (od 30 do 50 let).

Eden izmed glavnih razlogov, zakaj prihaja do preobčutljivosti v ledvenem predelu hrbta, bolečin in tudi do resnejših stanj, je prisilna drža.

Program Body at work

O različnih preventivnih aktivnostih je bilo že ogromno povedanega, ergonomski pogoji za posamezno delovno mesto pa tudi niso tema našega današnjega članka.

Kateri so tisti majhni nasveti, ki pa lahko občutno spremenijo naše počutje na delovnem mestu?

  • Če vam tip delovnega mesta to omogoča, priporočamo udobna oblačila in obutev. Takoj, ko bodo oblačila in obutev udobnejša, bo vaša želja po gibanju večja. Tako lahko potrošite tudi do 500 kalorij več v primerjavi s tistimi v visokih petah. Prav tako bodo neudobna in ozka oblačila blokirala cirkulacijo.
  • Če na delovnem mestu ogromno sedite, imate lahko težave s premalo mobilno medenico in ledvenim delom hrbtenice, zato vam svetujem, da si vsako uro vzamete minuto, vstanete in se sprehodite po pisarni. Tudi stol, ki omogoča malenkostno gibanje telesa in spremembe položaja, lahko pripomore k boljšemu počutju.
  • Dihajte globoko in poskusite pred odprtim oknom na vsake toliko časa narediti nekaj globokih vdihov in izdihov. To bo revitaliziralo vaš organizem in ga vsaj za določeno obdobje napolnili z energijo.
Body at work program je …

Body tehnika je kineziološka aktivnost, ki se popolnoma prilagaja potrebam sodobnega človeka.

Kaj sodobni človek največkrat dela? Pretirava! Pretirava z dolgotrajnimi obremenjujočimi aktivnostmi – dolgotrajno sedenje na delovnem mestu, stresno delo ... celo rekreativne aktivnosti znajo biti prenaporne in organizmu lahko predstavljajo pravi stres.

Čar body tehnike je ravno v njeni prilagodljivosti. V kratkem času z inovativnimi in nikoli ponavljajočimi se treningi skrbi za vedno nove motorične izzive in s tem poskrbi, da je telo v dobri psihofizični in funkcionalni formi – poskrbi, da je inteligentno.

Ker pa je prosti čas v zadnjem času postal prava dragocenost, smo razvili program, ki ga lahko izvajate na delovnem mestu, in ga poimenovali Body at work.

Verjamemo, da s 15-minutnim programom vplivamo ne zgolj na boljše počutje, temveč tudi na večjo motiviranost, storilnost zaposlenega in s tem tudi boljšo produktivnost.

Program se prilagaja posameznim specifikam delovnega mesta kot tudi stanju zaposlenega. Tako omogočimo, da z majhnimi koraki dosežemo velik cilj – na eni strani prihranimo strošek, ki ga delodajalcu prinese izpad zaradi bolniške odsotnosti, povezane z bolečinami mišično-sklepnega telesa, na drugi strani pa povečamo zadovoljstvo vsakega zaposlenega.

Pri svojem delu se vsakodnevno srečujem s težavami svojih vadečih, ki so posledica napačnega obremenjevanja, prisilne drže in preostalih dejavnikov, povezanih s stresnim sedečim delom. To so bolečine v zapestju, mišično-sklepne bolečine na področju celotne hrbtenice, porušene funkcionalnosti in popolne neharmonizacije telesa in duha.

Ni recepta, po katerem bi lahko tretirali vse ljudi, temveč le upoštevanje zgoraj naštetih dejavnikov in prilagoditev posamezniku.

Napisala: Barbara Tavčar, master body inštruktor
PBS športni center odličnosti
www.bodytehnika.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri