Butejkova metoda dihanja za astmatike

5. 5. 2009

Butejkova metoda dihanja služi kot pomoč pri zdravljenju bolnikov z astmo ali z drugimi težavami (KOPB - bronhitis, rinitis, sinusitis, alergije, smrčanje, kronični kašelj, nespečnost, napadi panike itd. ).

Metodo je v 50-ih letih razvil ruski zdravnik Konstantin Buteyko, po katerem je tudi poimenovana. Leta 1981 je v Rusiji zdravniška stroka metodo uradno priznala kot učinkovito in dovolila, da se izvaja pri zdravljenju bolnikov z astmo na območju nekdanje Sovjetske zveze.

Rezultati znanstvenih raziskav bolniki z astmo, ki so izvajali Butejkovo metodo, zmanjšali potrebo po uporabi olajševalcev v povprečju za 90 % v manj kot treh mesecih rednega izvajanja vaj

Kako deluje

Količina zraka, ki ga vdihamo in izdihamo v eni minuti, se meri v litrih. Običajno zdrav odrasel človek v eni minuti prediha od 3 do 5 litrov zraka. Če dihamo več kot je potrebno, govorimo o hiperventilaciji. Butejkova metoda uči, kako se ogniti pastem nezavedne hiperventilacije in s tem pomaga, da se stanje izboljša. Na kratko: Butejkova metoda uči, kako dihati, da bo mera prava.

  • Butejkovih vaj, za razliko od zdravljenja z zdravili, ni treba izvajati vsak dan in vse življenje. Ko dosežete spremembo vzorca dihanja (okoli 5 tednov vsakodnevnega izvajanja vaj), lahko s preprostim testom nadzirate stanje.

V videu vam predstavljamo dve prvini Butejkove terapije: naravno čiščenje nosa in prvo pomoč pri težavah z dihanjem.