Intimna nega poleti - najpogostejši vzroki okužb in kako se zaščititi

Intimna nega poleti - najpogostejši vzroki okužb in kako se zaščititi (foto: Profimedia) Profimedia
31. 7. 2016 Vir: Lisa

Poleti je tveganje za nastanek ženskih bolezni največje. Preberite, kateri so najpogostejši vzroki okužbe vagine, in se pravilno zaščitite.

Poletje je običajno čas, ko se sprostimo in ne razmišljamo toliko o zdravstvenih težavah. Žal pa je ravno poleti tveganje za nastanek ženskih bolezni največje, zlasti je ogroženo intimno področje. Vnetje sečil in glivična vnetja so poleti zelo pogosta.

Kandida

Najmanj tretjina ljudi ima glivico kandida, ki sicer večini primerov ni nevarna. Težava nastane, ko se kandida preveč razmnoži in poruši ravnovesje v telesu, ki se kaže kot vnetje. Najpogosteje se pojavi na področju vagine in ust. Poleg tega lahko privede tudi do drugih težav, kot so občutljivost za kakšno hrano, depresije in utrujenost.

Glivično vnetje zelo pogosto nastane na rodilih v rodnem obdobju žensk. Nastane zaradi motnje vaginalne mikroflore, ki omogoča razmnoževanje glivic.

Vzroki vnetij so različni, vse od uporabe kontracepcije do uporabe antibiotikov, pa tudi do hormonskih sprememb v nosečnosti in menopavzi.

Ker se vnetje rado ponavlja, je pomembna preventiva. Poleg redne in pravilne intimne nege, nošenja bombažnih spodnjic in pravilne prehrane imajo pomembno vlogo tudi probiotiki v prehranskih dodatkih.

Več: Kako ugotovite povečano prisotnost kandide? 

Vnetje sečil in skriti simptomi

Vnetje sečil je nočna mora številnih žensk, ki se ga zelo težko znebijo. Bolezen se običajno pojavi hitro in se manifestira tako, da nas peče in pritiska. Pri uriniranju lahko oseba čuti tudi bolečino. Urin običajno smrdi, je kalen in lahko vsebuje tudi kri.

Cistitisa, kot imenujemo vnetje mehurja, pa včasih ni lahko prepoznati, saj so simptomi blagi in jih pripisujemo drugim težavam ali pa jih zaradi prehitrega tempa življenja ignoriramo.

Čeprav so vzroki nastanka lahko različni, od ledvičnih bolezni do anomalij v urinskem sistemu, nosečnosti ali motnje imunskega sistema, je to pravi raj za bakterije, ki imajo rade toploto in vlažnost, saj se takrat najraje razmnožijo. Mokre kopalke na primer lahko povzročijo spremembo kislosti v nožnici in ravnovesje se podre. Ker se glivice hitro razmnožujejo, pride do srbečice, rdečice in izcedka.

Cistitis je v glavnem nenevarna bolezen, a jo moramo kljub temu resno jemati, saj ima lahko hude posledice. Terapija najpogosteje poteka z antibiotiki, lahko pa poskrbimo za preventivo s stvarmi, ki so nam vsak dan na voljo.

Pravilna higiena

Priporočljivo je, da pijete veliko tekočine. Ta namreč izpira bakterije iz nožnice. Prav tako morate na malo potrebo takoj, saj zadrževanje lahko povzroči, da pridejo bakterije do mehurja.

Izogibajte se močnih šamponov in gelov za telo. Ti lahko spremenijo pH-vrednosti, ki so v vagini običajno od 3,5 do 4,2, kar pomeni, da se nožnica lahko sama brani pred vnetji.

Spolna okužba

V svetu se na leto registrira 500 novih spolnih okužb. Po statistiki je vsaka deseta oseba, stara med 16 in 24 let, okužena z neko spolno boleznijo.

Klasične spolne okužbe so bile včasih bolj navzoče kot na primer sifilis ali pa gonoreja, danes pa je najpogostejša bolezen klamidija, genitalni herpes ali HPV. Te okužbe imamo lahko nekaj let, saj so tihe in brez nekih simptomov.

Serijska monogamija

To pomeni, da mladi ljudje prehitro vstopijo v svet spolnosti, ko so sluznice še nezrele, in se še ne zavedajo posledic spolnih bolezni. Statistika pravi, da preden se oseba odloči ustaliti, v povprečju zamenja 10 partnerjev.

Dekleta in fantje velikokrat za prvega spolnega partnerja izberejo starejšo osebo, pri kateri je možnost, da ima spolno bolezen, seveda večja.

Možnost, da s prvim spolnim odnosom dobite HPV, je 50-odstotna. Poleg tega, da nenehno ne menjujete partnerjev, se izogibajte tudi bazenom, kjer se kopa veliko ljudi, solarijem in pazite, da je vaša higiena ustrezna.

Preberite še: S spletnimi aplikacijami do hitrega seksa …