Kaj se zgodi z vašim telesom, če pojeste riž, ki mu je potekel rok

Kaj se zgodi z vašim telesom, če pojeste riž, ki mu je potekel rok (foto: Profimedia) Profimedia
19. 10. 2022

Riž je pomembna jed v številnih svetovnih kuhinjah. Okusno živilo je in predvsem zelo vsestransko. Na voljo imamo celo paleto različnih vrst riža, ki se navezen razlikujejo po barvi in obliki, pa seveda tudi po okusu in načinu priprave. 

Morda ste se tudi že spraševali, ali rižu poteče rok uporabe? Ali drugače: kaj bi se zgodilo, če bi si privoščili riž, ki mu je rok že potekel?

Če redno kopičite zaloge, morate vedeti naslednje …

Profimedia

Glede na raziskavo, objavljeno v publikaciji Food Science and Biotechnology, se lahko po roku uporabe prehranska kakovost riža zmanjša. Razlog: prisotnost plesni in gliv ter njihovo povečano širjenje. 

Riž lahko okužijo tudi mikotoksini, ki so sekundaren metabolit gliv. Zaužitje teh pa lahko povzroči različne simptome, kot so bruhanje, bolečine v trebuhu, slabost, pišejo na strani Healthline. Drugi simptomi, odvisno od vrste mikotoksina, lahko poškodujejo imunski sistem in pljuča.

Tudi po kuhanju oziroma pogrevanju lahko določene vrste bakterij preživijo!

Kot pišejo na strani NIJZ, bo pogrevanje ostankov na najmanj 74 stopinj Celzija uničilo večino bakterij, vendar ne vseh. Med njimi je denimo vrsta Bacillus cereus, patogen, ki proizvaja strup, ki je toplotno stabilen. Spore in toksini, odporni na toploto, se tvorijo, ko riž pustimo, da se počasi ohlaja na sobni temperaturi.

PREVERITE ŠE: Zato vode, v kateri ste oprali ali kuhali riž, ne zlivajte v odtok!