Luskavica - bolezen, ki znižuje kakovost življenja

20. 10. 2011

V organizaciji Društva psoriatikov Slovenije poteka ob 29. oktobru, svetovnem dnevu luskavice, vsesplošna akcija osveščanja o tej bolezni pod geslom 'Spregovorimo o luskavici – dotaknimo se bistva'.

Stisko ljudi z luskavico so prebivalci in obiskovalci Ljubljane lahko nazorno občutili v notranjosti črne kocke, ki je bila postavljena na Stritarjevi ulici, hkrati pa so se seznanili z resničnimi dejstvi o bolezni in o možnostih zdravljenja. Številni so tudi podpisali peticijo za boljšo prepoznavnost, enakovreden način obravnave in zdravljenja luskavice.

'Ker ne gre za neposredno smrtno nevarno bolezen, je reševanje problematike luskavice pogosto odrinjeno ob rob. Dejstvo pa je, da je ta bolezen izjemno zahtevna in bolnika prizadene na domala vseh področjih – spada celo med tiste bolezni, ki najbolj poslabšajo kakovost bolnikovega življenja' je povedal Franc Jamnik, član predsedstva Društva psoriatikov Slovenije. 'Bolniki z luskavico so zaradi pojavnih oblik pogosto stigmatizirani, javnost pa ima o tej bolezni številne stereotipe in predsodke, kot je denimo zmotno prepričanje, da je luskavica nalezljiva.'

'Tudi za najhujše oblike luskavice imamo zadnjih šest let izredno učinkovite in varne možnosti zdravljenja,' poudarja izr. prof. dr. Tomaž Lunder, dr. med., z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana. 'Pri blagih oblikah luskavice je učinkovito lokalno zdravljenje, predvsem z mazili. Pri bolj razširjenih in hudih oblikah je hkrati potrebna foto-terapija, včasih pa tudi zdravljenje s sistemskimi zdravili, med katerimi imamo pri najtežjih bolnikih zelo dobre izkušnje z biološkimi zdravili. V primeru suma, da bi lahko imeli luskavico, je treba obiskati osebnega zdravnika in po potrebi tudi dermatologa,' še dodaja dr. Lunder.

O bolezni

Luskavica (ali psoriaza) je kronična kožna bolezen in ni nalezljiva. Spada med najpogostejše kožne bolezni – na svetu je okoli 125 milijonov bolnikov z luskavico, v Sloveniji pa od 30 do 40 tisoč. Za bolezen je značilno, da na površini kože nastajajo izbokla rdeča žarišča (lezije) s srebrno-belo plastjo odmrlih celic (luske). Te lezije lahko srbijo. Za luskavico v enaki meri zbolevajo moški in ženske, najpogosteje pa se pojavi med 15. in 35. letom starosti. Luskavica lahko pomeni veliko čustveno breme za bolnika in zmanjšuje kakovost njegovega življenja. Okolica to bolezen zaradi videza pogosto tudi napačno dojema in bolniki so zaradi tega stigmatizirani, kar lahko oteži njihove stike z družbo.

Postavitev črne kocke bo društvo organiziralo še 22. oktobra v središču Ljubljane. Na svetovni dan luskavice 29. oktobra pa bo društvo osveščevalno akcijo s stojnicami organiziralo tudi v enajstih mestih po vsej Sloveniji.