Najboljši antioksidanti med sadjem

10. 11. 2009
Deli
Najboljši antioksidanti med sadjem

Če uživate pomaranče, melone, limone in njim podobno sadje, v telo vnašate vrsto hranljivih snovi in vitaminov, ki vam pomagajo preprečevati stres. Tako je na primer le 500 mg vitamina C (ki ga je v teh sadežih veliko) na dan dovolj, da se sproščanje stresnih hormonov precej ustavi.

Pomaranče

V nasprotju z grenivkami in limonami so pomaranče največkrat sladke. Sno­­vi v njih pomagajo preprečevati raka, kronične bolezni in kap, mornarji pa so jih glodali zato, ker so preprečevale obolelost za skorbutom. Agrumi so na splošno polni flavonoidov, ki uspešno zavirajo rast rakavih celic, krepijo ožilje in delujejo protivnetno.

Ogljikovi hidrati: 11, 54 g

Maščobe: 0, 21 g Beljakovine: 0, 70 g

Druge snovi: vitamini B1, B2, B3, B5, B6 in B9, vitamin C, kalcij, magnezij, fosfor, kalij

Melone

Spadajo v isto družino kot kumare in buče in so dober vir vitamina C in kalija. Vsebujejo veliko vode, njihova kalorična vrednost pa je majhna. Ker so obenem še skoraj brez maščob, so odlična izbira, če nameravate izgubiti kakšen kilogram telesne teže.

Ogljikovi hidrati: 9, 09 g Maščobe: 0, 14 g

Beljakovine: 0, 54 g Voda: 89, 82 g

Druge snovi: vitamin A, vitamini B1, B2, B6, vitamin C, kalij

Grenivke

Ta sadež je najverjetneje nastal po naravnem križanju pomela in pomaranče, hvali pa se z nekaterimi učinkovinami, ki delujejo protivnetno in ščitijo telo pred boleznimi srca in ožilja, ter z antioksidanti. Že ena grenivka zadovolji vašo dnevno potrebo po vitaminu C.

Ogljikovi hidrati: 8, 41 g Maščobe: 0, 1 g

Beljakovine: 0, 69 g Voda: 99, 48 g

Druge snovi: vitamini B1, B2, B3, B5 in B6, vitamin C, kalcij, magnezij, kalij

Limone

Bolje kot grizljati limono je piti njen sok. Ta predstavlja skoraj polovico sadeža, v njem pa je do osem odstotkov citronske kisline in veliko vitaminov, največ vitamina C. Že 100 g limone lahko zadovolji 70 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu C ter okoli deset odstotkov potreb po magneziju.

Ogljikovi hidrati: 4 g

Maščobe: 0, 6 g Voda: 84? 90 g

Druge snovi: vitamin C, kalij, kalcij, magnezij

Slive

O slivah se krešejo mnenja. Nekatere raziskave kažejo, da je v njih več antioksidantov kot v kateremkoli drugem sadju, obenem pa so slive tudi naravno odvajalo. A ne prenažirajte se jih, saj v črevesju povzročajo neprijetne pline in tudi bolečine. Če jih pojeste nekaj na dan, boste zadovoljili potrebo telesa po obrambi proti prostim radikalom.

Ogljikovi hidrati: 11, 4 g (na 100 g)

Maščobe: 0, 28 g Beljakovine: 0, 70 g

Druge snovi: vitamin A, vitamin C, fosfor, kalij

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih