Kako premagati spomladansko utrujenost

Kako premagati spomladansko utrujenost (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
20. 3. 2010

Ob začetku pomladi je lahko nekoliko prizadet tudi naš imunski sistem. Številne zato v tem času obišče prehlad z nahodom in kašljanjem. Pridružijo pa se lahko še razdraženost, nervoznost in slabovoljnost.

Preberite nekaj nasvetov, s katerimi boste svoje telo brez težav pripravili na topel letni čas.

Veliko dnevne svetlobe: Poskrbi za signal za budnost

Dolgo smo čakali in dnevi so res vse daljši! Izkoristite več sončne svetlobe in se čez dan dalj časa zadržujte zunaj. Znanstveniki so ugotovili, da je pomanjkanje svetlobe pozimi eden od povzročiteljev spomladanske utrujenosti. Po dolgem obdobju kratkih sončnih dni se v telesu nabere veliko melatonina, ki dejansko spodbuja spanec. Ko je več dnevne svetlobe, dobijo naši možgani signal, da morajo izločati serotonin, hormon budnosti. In že smo bolj živahni in budni.

Sveže sadje: Ščiti nas pred okužbami

Če je telo slabotno in načeto, povzročitelji prehladov nimajo ravno težkega dela. Pomaga lahko že dodaten odmerek vitaminov. Z veliko svežega sadja in zelenjave se torej dobro pripravite na pomlad. Zdrava prehrana ne bo poskrbela le za vitalne snovi, temveč bo pomagala tudi razkisati telo. Številni so se namreč čez zimo preveč predajali sladkarijam. Posledica: v vezivnem tkivu se naberejo balastne snovi, ki preveč okisajo telo in lahko škodujejo tudi sklepom. Sadje in zelenjava sta bazični živili, ki znova vzpostavita ravnovesje.

Gibanje: Spodbudi presnovo

Za boljše razpoloženje poskrbi tudi gibanje – najbolje zunaj in ob vsakem vremenu. Gibanje dobro dene krvnemu obtoku, stabilizira ravnovesje hormonov in pospeši presnovo. In najboljše: ni se vam treba lotiti strogega športnega programa, zadostuje tudi vsakodnevni kratek sprehod (približno tri tisoč korakov v 30 minutah) ali pa nekaj počepov pri odprtem oknu. Telo boste tako oskrbeli s kisikom – to ne bo prebudilo le vaše življenjske moči, temveč bo okrepilo tudi vaše živčevje in obrambne mehanizme.

Topla voda: Nanjo prisega ajurveda

Ne glede na to, da stalno ponavljamo, da je treba piti veliko vode, ima indijsko zdravilstvo še dodaten nasvet proti spomladanski utrujenosti. Zavrite 250 ml vode in še toplo popijte v več požirkih. Ajurveda uči, da se voda med kuhanjem obogati z energijo, ki jo nato odda v telesu. Poskusite in ugotovili boste, da je topla voda dejansko zelo dobra – podobno kot lahno poparjen čaj.

Dober spanec: Pomaga pri regeneraciji

Noč je čas za regeneracijo. Telo se razstrupi, poleg tega pa pride do izgradnje novega tkiva. Vse to so procesi, ki od organizma zahtevajo veliko dela. Za to je potreben dober, zdrav spanec. Da se ne boste ponoči preveč zbujali, vam priporočamo, da ne večerjate premastne hrane ter da poskrbite, da bo vaša spalnica prijetno hladna in temna, in če je le mogoče, spite pri odprtem oknu. To bo povečalo dotok kisika, vi pa boste spali veliko globlje kot sicer.

Zeliščni čaj: Prebudi pomladne občutke

Slavne pomladne občutke pogosto prebudijo tudi nežni vonji sezone. Nič ni boljšega od dišečih zeliščnih in sadnih čajev (na primer z rožnimi listi ali vaniljo). Zaradi njih nam znova zaigra srce. Namig: pomarančno olje v dišeči svečki prav tako prebudi življenjske moči.

Hladno-topli polivi: Za opešan krvni obtok

Če se želite zjutraj hitro prebuditi, poskusite s hladno-toplimi polivi. Dovolj je, če prho dvakrat nastavite na hladno in nato spet na toplo. Najbrž pa ste slišali tudi že za knajpanje in polivanje kolen: glavo prhe vodite ob zunanji strani noge od goleni do kolena in nazaj po notranji strani noge. Ta dražilna terapija pomaga tudi proti okužbam.

Regrat: Zel s trojno močjo

Za pomladno svežino telesa poskrbi tudi regrat. Vsebuje veliko mineralov, kot je silicij, ki pospešijo presnovo. Brzda tudi naš apetit, njegove grenčične snovi pa podpirajo absorpcijo železa v telo. V bolje založenih specializiranih trgovinah lahko kupite tudi sveže iztisnjen regratov sok, ki ga popijete (eno žlico) pred vsakim glavnim obrokom.