Nasveti imunologa, kako okrepiti imunski sistem (in kako ta sploh deluje v boju proti bolezni – VIDEO)

Nasveti imunologa, kako okrepiti imunski sistem (in kako ta sploh deluje v boju proti bolezni – VIDEO) (foto: profimedia) profimedia
31. 3. 2020

Strokovnjaki ves čas opozarjajo, kako pomembno vlogo za naše zdravje igra naš življenjski slog. In to še kako drži. Z zdravim življenjskim slogom lahko zapremo vrata številnim boleznim.

Imunolog Aljoša Rojac je pred kratkim v videu (povezava spodaj) spregovoril o tem, kaj se dogaja v telesu, ko se okužimo s koronavirusom (SARS-CoV-2) in ali nas ta lahko res uniči. V videu med drugim spregovori tudi o pomembni vlogi imunskega sistema in kako mu lahko sami pomagamo pri obrambi pred virusi. Nasvete povzemamo v nadaljevanju ...

Imunski sistem opravlja življenjsko pomembno vlogo

A dokler vse teče, kot je treba, o tem redko razmišljamo. Če sploh. Šele ko zbolimo, znamo poskrbeti za večje vnose vitaminov in mineralov. Nekaj, na kar bi morali paziti skozi vse leto.

Imunski sistem je sicer dokaj zapleten sistem celic in različnih organov, ki ...
  • nas ščiti pred boleznimi, ki jih povzročajo patogeni, kot so bakterije, virusi, paraziti ali glive,
  • prepoznava in nevtralizira škodljive snovi, ki v naše telo prehajajo iz okolja ter
  • se bori proti bolezenskim spremembam v telesu (denimo rakave celice).

Kot to opiše v videu Aljoša Rojac, imunski sistem ...

  • identificira napadalca (virus, bakterija …),
  • organizira napad,
  • izdela protitelesa,
  • napadalca uniči,
  • komunicira z drugimi celicami, ki pridejo na pomoč,
  • lahko tudi sproži vnetje, s čimer zavaruje celico.

V ta namen imamo na voljo 21 različnih tipov celic in dva napadalna proteina. Vsaka od teh celic ima seveda svojo nalogo in ko je ta opravljena, celice odmrejo. Razen dveh tipov celic: spominske T celice in spominske B celice. Prve so pomembne celice imunske odpornosti, druge omogočajo humoralni imunski odziv.

"Če se kasneje ponovno okužite, v trenutku, ko virus vstopi v telo, bodo spominske T in B celice ta virus prepoznale in ga uničile. Instantno, da sploh ne boste vedeli, da se je to dogajalo. Ravno ta sistem je tisti, ki bo pomagal vsem nam, da premagamo koronavirus."

Kako poskrbeti za dober imunski sistem in se zaščititi pred koronavirusom?

Nasveti imunologa

Na prvem mestu: sebi in tudi drugim, še posebej ranljivim skupinam, pomagamo z upoštevanjem navodil in pravil, ki trenutno veljajo za vse nas.

Kaj pa lahko naredimo za svoj imunski sistem?

Aljoša Rojac pravi tako:

Telesu zagotovimo dovolj vitamina D3.

Na sonce z golo kožo – s tem se bo formirala dodatna količina vitamina D, ki je eden glavnih vitaminov, ki skrbi za dobro delovanje imunskega sistema. 

Telesu prav tako zagotovimo dovolj vitamina C.

Fizična aktivnost je prav tako pomembna za dober imunski sistem. Gibajte, hodite, delajte vaje doma, hodite po hiši, karkoli, le gibajte se.

Telesu po mnenju Aljoše Rojaca naredimo veliko uslugo tudi z avtofagijo (avtofagija je proces, ki se je razvil kot odgovor na stradanje). Namreč, kadar trpimo lakoto, se začne se čiščenje – celica počisti vse odvečne in poškodovane sestavine.

Opomba: vendar to nikakor ne pomeni, da moramo stradati cel dan ali več dni. Postimo se lahko le po nekaj ur v dnevu. Priporočamo posvet z osebnim zdravnikom, še posebej, če jemljete zdravila ali imate kronično bolezen.

Manjša telesna teža – ki pa pomeni boljše za vse. Prekomerna telesna teža škodi na vseh mogočih področjih, med drugim tudi slabi imunski sistem.