Nenavadni znaki raka na prebavilih, ki jih ne smete ignorirati

Nenavadni znaki raka na prebavilih, ki jih ne smete ignorirati (foto: Profimedia) Profimedia
29. 12. 2021

Rak na debelem črevesu in danki je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji. Največja težava je v tem, da zgodnjih oblik bolezni ne prepoznamo. Preverite, na katere znake morate biti pozorni.

Pomanjkanje železa in anemija

Ko v telesu prihaja do notranjih krvavitev tumorjev, to lahko privede do izgube železa in posledično slabokrvnosti. Z enostavno krvno preiskavo ugotovite, če imate pomanjkanje železa. Na preiskavo vas napoti zdravnik, sicer pa jo opravite tudi vsakič, kadar se odpravite na krvodajalsko akcijo.

Hitro ste zadihani

Še en znak notranjih krvavitev je tudi ta, da se hitro zadihate. Če opažate, da se veliko prej zadihate, kakor sicer, se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vas bo napotil na ostale morebitno potrebne preglede.

Pogosto ste napihnjeni

Napihnjenost se pojavi iz več razlogov, eden izmed njih pa je tudi tumor. Če opažate, da ste pogosto napihnjeni, ob tem pa imate tudi bolečine v trebuhu, obiščite svojega osebnega zdravnika.

Prihaja do sprememb v vašem blatu

Spremembe v blatu pogosto nakazujejo na bolezni prebavil. Če opažate, da je vaše blato spremenilo obliko, barvo ali je celo prisotna kri, se posvetujte s strokovnjakom in po potrebi pojdite na nadaljne preiskave.

Prihaja do zaprtja

Zaprtje je ena pogostejših težav sodobnega sveta, do katere pride iz več razlogov; premalo gibanja, premalo zaužitih vlaknin, premalo tekočine, preveč procesirane hrane... A kadar je zaprtje pogosto ali dolgotrajno, lahko to nakazuje na določene bolezni. Če je vaše blato dlje časa trdo, izločanje boleče in imate občutek, da niste dokončno izpraznjeni, je čas za obisk zdravnika.