Nova priporočila dermatologov

1. 5. 2011

Nekaj nasvetov dermatologov, kako se spopasti s težavami kože.

Akne pri odraslih

Vzrok: Eden največjih povzročiteljev je zagotovo stres, ki menja ravnotežje hormonov in povečuje izločanje sebuma.

Kako zdraviti: Čeprav so tretmaji s tehnologijo IPL zelo priljubljeni, njihova učinkovitost ni zagotovljena. Danes akne pogosto zdravijo z roacuttaneom, ki jih odstrani. Ker pa se lahko pojavijo stranski učinki, se prej raje posvetujte z zdravnikom.

Ekcem

Vzrok: Kaj ga povzroča, še ni povsem znano, ampak srbečica, suhost in rane na obrazu so lahko posledica stresa alergij prehrane ali drugih dejavnikov.

Kako zdraviti: Kalcineurinski inhibitorji. Takšne kreme preprečujejo vnetje tako kot kreme s steroidi. V nasprotju s steroidi ne tanjšajo kože in jih lahko nanašate na obraz in telo.

Psoriaza

Vzrok: Najverjetneje je genetski. To stanje kaže, da je imunski sistem postal preveč aktiven, kar pomeni, da se kožne celice multiplicirajo hitreje kot običajno, to pa privede do luščenja kože.

Kako zdraviti: Z biološkimi agensi. Gre za injekcije, ki blokirajo protitelesa, odgovorna za nastanek psoriaze. Raziskave so pokazale, da so se pri bolnikih, ki so uživali to zdravilo, simptomi izboljšali za 75 odstotkov v 12 tednih. Vprašajte zdravnika.

Rozacea

Vzrok: Ni še pojasnjeno, ali nastane zaradi bakterije ali česa drugega. Prav gotovo pa začinjena hrana, stres in alkohol poslabšajo težavo in povzročijo nastanek madežev, vidnih rdečih kapilar ter posledično rdečice na obrazu.

Kako zdraviti: Nekateri zdravniki rozaceo zdravijo z botoksom, lahko pa pomagajo tudi antibiotiki.

Starostne pege

Vzrok: Hiperprodukcija pigmenta melanina na specifičnem področju lahko privede do temnih madežev, ki so vidni zlasti na dekolteju ali rokah.

Kako zdraviti: Z laserjem. Antipigmentacijske kreme lahko pomagajo, a je postopek dolgotrajen, z laserjem pa se jih lahko znebite takoj.