Pravila intimne nege

22. 2. 2013

Preberite nekaj nasvetov, kako se ogniti vnetju sečil, ki doleti veliko žensk. Za vas smo naredili hiter pregled pravil intimne nege.

Najpogostejši povzročitelji okužbe sečil so gram negativne bakterije črevesne flore, med njimi je najpogostejša povzročiteljica E. coli.

Mikroorganizmi v sečila najpogosteje pridejo iz perinealnega dela (presledka) preko sečnice (ascendentna pot). Zaradi relativno kratke sečnice zbolevajo ženske 30-krat pogosteje kot moški.

Cistitis je lahko za ženske prava nočna mora

Največkrat je posledica okužbe ali drobnih poškodb sluznice med telesno vadbo ali daljšim spolnim odnosom.

No, poleti je tveganje še večje, saj bakterije, ki povzročijo vnetje, obožujejo vlažno in toplo okolje. Če se veliko potimo, nosimo mokre kopalke, bakterije kar prežijo na nas, tako v morju kot v bazenu.

Kako se lahko zavarujete sami

Umivanje z navadnimi mili ruši našo naravno zaščito, zato je zelo pomembno, da uporabljamo gel za umivanje intimnih delov.

Težava se pojavi tudi, če redno uporabljate higienske vložke za vsakodnevno uporabo, saj tako spodnjice ­postanejo neprehodne za kisik. Morate vedeti, da je dotok kisika zelo pomemben, saj se na tem področju močno potimo. Omenjeni predel tako postane žarišče za nastanek glivic in razvoj vedno prisotnih bakterij.

Negativni učinek ima tudi uporaba agresivnih, dišečih in dezinfekcijskih robčkov, posebno na nežni, depilirani koži. To je prvi korak k vnetju kože, ki je odlična podlaga za različne infekcije, opozarjajo strokovnjaki.

V rizično skupino za različne infekcije spadajo tudi osebe, ki jemljejo antibiotike, kontracepcijske tablete in podobna zdravila.

Posebno pozornost namenite tudi spodnjemu perilu. Priporočamo vam, da izbirate naravne materiale, ki se lahko perejo na najmanj 60 stopinjah. Nekateri celo priporočajo, da spodnje perilo redno likate, saj ga le tako sterilizirate.

In nikar ne mislite, da je vseeno, kakšne kopalke kupite – naj bodo iz čim bolj kakovostnih materialov, poleg tega pa se redno preoblačite. Mokre kopalke ne pomenijo nič dobrega.

Pravila intimne nege
  • Uživajte večje količine vode. Povečana produkcija seča sproti izpira bakterije, da ne pridejo v mehur.
  • Intimne dele umivajte s toplo vodo v smeri proti zadnjiku.
  • vode ne usmerjajte neposredno v nožnico.
  • Uporabljajte mila, namenjena negi intimnih predelov.
  • Sredstva za intimno higieno naj bodo čim manj odišavljena in naravna.
  • Milo uporabljajte le na zunanjem delu nožnice.
  • Uporabljajte samo svojo brisačo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri