Ta posnetek prikazuje, ali zaščitne maske v resnici pomagajo ustaviti širjenje koronavirusa

Ta posnetek prikazuje, ali zaščitne maske v resnici pomagajo ustaviti širjenje koronavirusa (foto: It's Okay To Be Smart | YouTube) It's Okay To Be Smart | YouTube
29. 9. 2020

Ste kdaj pomislili, kaj se zgodi, ko zakašljate ali kihnete? Ali kaj se dogaja, ko govorite? In ko dihate? Poglejte si video …

Strokovnjaki so si enotni: nošenje zaščitne maske je ta trenutek eden najlažjih in najmanj motečih, a hkrati najbolj učinkovitih ukrepov, s katerim lahko preprečujemo širjenje koronavirusa.

Nošenje zaščitne maske je gesta tudi do drugih, ki so v istem prostoru ali v bližini – če vsi nosimo masko, tako pazimo drug na drugega.

Tega menda ni težko razumeti, a če ste kljub temu zmedeni – vi ali kdo, ki ga poznate – in ne veste natančno, kako maske delujejo ali ne delujejo, bi jih resnično morali nositi ali ... potem si poglejte spodnji videoposnetek.  

Ali zaščitne maske v resnici pomagajo ustaviti širjenje koronavirusa?

Viruse je morda težko razumeti – v biologiji je virus zelo majhen patogen, ki se razmnožuje le v živih celicah. Sestavljeni so iz nukleinske kisline, okrog katere je zaščitni ovoj iz beljakovin ali mešanice beljakovin in lipidov.

Večina znanih virusov je velikih med 20 do 300 nm, kar je manj kot je ločljivost svetlobnega mikroskopa – neposredno jih lahko preučujemo samo z občutljivejšimi elektronskimi mikroskopi.

Našim očem so virusi torej nevidni in potujejo znotraj vodnih kapljic na nam prav tako nevidnih zračnih tokovih.

It's Okay To Be Smart | YouTube
TAKO se širi koronavirus COVID-19. Preko zraka, ki potencilano lahko nosi mikroskopske kapljice, polne virusa – ko govorimo, dihamo ali kašljamo.

No, s pomočjo metode schlieren (to metodo je uporabila tudi NASA, ko je nastal posnetek, kako je videti, ko letalo prebije zvočni zid), lahko vidimo te zračne tokove in tudi to, kako delujejo zaščitne maske – ali v resnici pomagajo ustaviti širjenje koronavirusa.

Znanost okoli te metode je sicer precej zapletena. Metoda se uporablja za kvalitativno obravnavo nehomogenosti kot tudi za kvantitativne meritve odklona žarkov.

Pomembno je vedeti, da še vedno ne moremo videti virusov, ti so premajhni, lahko pa s pomočjo te metode – in počasnega posnetka – vidimo, kako potuje zrak, ko izdihnemo in kaj se dogaja, ko govorimo, zakašljamo ali kihnemo z masko in brez.

Razlike so osupljive!

It's Okay To Be Smart | YouTube

Kašelj brez maske ustvarja ogromen tok zraka, ki potuje precej dlje, kot bi pričakovali – približno 2 metra. Zato je tako pomembna distanca, na katero se opozarja že od vsega začetka pandemije.

Maska na drugi strani naredi dve stvari:

  • ustavi velik del kapljic, ki se sprostijo s kašljem, kihanjem ali dihanjem.
  • tiste kapljice, ki se ne ujamejo v masko, pa ne potujejo tako daleč. To pomeni manj možnosti, da bi prišlo do okužbe.

Seveda je pomembno tudi iz katerega materiala je narejena maska in kako se prilega obrazu.

It's Okay To Be Smart | YouTube
Na sliki zgoraj je prikaz napačno nameščene zaščitne maske, kar pomeni, da je tako, kot da je ne bi nosili.

Tudi pretesno nameščena zaščitna maska ni v redu. Dober test, ki ga lahko naredite in tako preverite, ali bo maska karseda učinkovita, je, da poskusite skozi masko upihniti svečko z razdalje 30 centimetrov.

Več pa v videu ...

Dejstvo je, da maske delujejo – in ta video prikazuje, zakaj.

Prav tako zakaj bi jo morali nositi, čeprav ste prepričani, da ste zdravi in imate močan imunski sistem.

Viri: WHO; Why masks work; NASA; Kurbos, A., Uporaba metode vizualizacije toka tekočin Schlieren na področju kavitacije;

Poglejte si še: