TO so spremembe na dojkah, ki jih ne bi smele ignorirati

3. 2. 2023
Deli
TO so spremembe na dojkah, ki jih ne bi smele ignorirati (foto: Profimedia)
Profimedia

Tudi prsi potrebujejo svojevrstno pregledovanje, saj se skozi različna obdobja spreminjajo.

Spremembe prsi med nosečnostjo, dojenjem, menstrualnim ciklom in menopavzo so normalne, toda kakšne naj bi bile dojke izven teh obdobij, in katere spremembe so tiste, na katere bi morali biti pozorni?  

Nekaj znakov zdravih dojk

  • Videz in oblika obeh dojk sta enaki.
  • Koža na prsih je gladka, brez izpuščajev.
  • Prsi imajo enako temperaturo kot ostali deli telesa.
  • Iz bradavic ne sme biti izcedka (izjema je, ko dojite).
  • Pazduhe niso otekle ali občutljive.

Kateri so znaki, ki kažejo na spremembe?

Izcedek iz bradavic

Izcedek iz bradavic večinoma ni resen, vendar je treba vsak izcedek ovrednotiti. Barva in konsistenca izcedka bosta pomagala pri diagnozi. Pri tem je potrebno pripomniti, da je izcedek iz bradavic je normalen med nosečnostjo in dojenjem ter se lahko se nadaljuje tudi do 2 leti po tem, ko prenehate z dojenjem. Mlečno bel izcedek iz obeh dojk se lahko pojavi tudi pred menopavzo, kar je posledica hormonov in ni nenavadno. Bodite pozorne, če je izcedek iz bradavic krvav ali zelenkast, če prizadene samo eno dojko in če je kje prisotna zatrdlina. V tem primeru obiščite svojega zdravnika, ne glede na to, ali ste v menopavzi ali ne.  

Nenaden pojav zatrdline

Večina zatrdlin v prsih ni rakavih, vendar je najpogostejši znak raka dojke bulica ali zadebelitev v prsih. Pogosto je bilo opaženo, da so rakave bulice pravzaprav neboleče (razlika med benignimi in rakastimi bulicami). 

Bradavice se pričnejo obračati navznoter

Nekateri ljudje imajo prirojene vdrte bradavice, pri mnogih, pa se to pojavi z leti kot proces staranja. Lahko se spremenijo tudi med dojenjem ali pa po operaciji na prsih ali kot poškodba. Če so se vaše bradavice nenadoma povsem brez razloga obrnile navznoter, je dobro, da obiščete zdravnika.  

Spremenjena barva prsi

Če prsi spremenijo barvo in postane koža rdeča, zadebeljena in podobna pomarančni lupini, so to prav tako znaki, da se z dojkami nekaj dogaja.

Nenadne bolečine v bradavicah ali prsih

Prsi in bradavice so občutljive in lahko bolijo iz več razlogov. Lahko je to od oblačil, ki se slabo prilegajo, do prihajajoče menstruacije, nosečnosti ali dojenja, kar ni nič nenavadnega. Bodite pa pozorne ob nenadnih bolečinah, brez omenjenih vzrokov. 

Spremembe velikosti ali oblike dojk

Kot smo že omenili, se dojke lahko spremenijo v različnih obdobjih življenja. To se lahko na primer zgodi, ko imate menstruacijo in ko ste noseči, saj se prsi pogosto povečajo zaradi vpliva hormonov. Tudi, ko se srečate z menopavzo, boste morda občutili, da se vaše prsi povesijo, postanejo manjše in izgubljajo svojo obliko. Če opazite spremembe zunaj teh obdobij in so vaše dojke videti ter tudi na otip čutiti drugače, se posvetujte s svojim zdravnikom, da se prepričate, da je vse v redu. 

 
Vir: webmd

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger