Zakaj pred menstruacijo tako radi posegate po nezdravi hrani

Zakaj pred menstruacijo tako radi posegate po nezdravi hrani (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
18. 8. 2014

Vsakič, brez izjeme, pred menstruacijo si zaželite sladkarij, tortic in druge redilne hrane. Zakaj pride do tega?

Za to potrebo po ocvrti hrani in sladkarijah v dnevih pred menstruacijo so krivi hormoni. V tem obdobju se raven stresnega hormona kortizona poveča, hormon serotonin, ki skrbi za dobro počutje, pa upade. To nihanje v vašem telesu vzbudi željo po hrani z veliko sladkorja in maščobe, ker tovrstna hrana zvišuje raven serotonina, hkrati pa zavira zviševanje kortizona, zaradi česar ste srečnejše in bolj sproščene. Do trenutka, ko se spet sesujete in si zaželite novega sladkega in redilnega prigrizka.

Dobra novica

Ne glede na prevladujoče mnenje večine žensk vam v obdobju menstruacije ni treba hlepeti po tovrstni hrani.

Če boste v dveh tednih pred menstruacijo iz prehrane izločile predelano hrano, kofein in rafinirane ogljikove hidrate, povečale pa vnos vlaknin in proteinov, bo raven hormonov in sladkorja v krvi ostala dokaj stabilna.

Kofein namreč zvišuje raven kortizola, rafinirani ogljikovi hidrati pa povzročijo rast sladkorja v krvi, zato je smiselno, da se tem živilom izogibamo.

Če imate trenutno menstruacijo in si ne morete kaj, da ne bi posegale po krompirčku, začnite dan raje z proteinsko bogatim zajtrkom. Jutranji obrok z jajci ali toastom z arašidovim maslom – namesto sladkih žitaric ali palačink – bo stabilnost vašega krvnega sladkorja vzdrževal še ves dan. Popoldne pa si privoščite sveže sadje in zelenjavo. Tovrstna hrana vsebuje veliko vode in vlaknin, to pa zmanjšuje napihnjenost ter zavira lakoto in željo po hrani.

Kljub temu pa siljenje s solato, ko si v resnici želite cheeseburgerja, ni ravno realna situacija. Če si zaželite redilne hrane, npr. burgerja, si ga lahko privoščite, a v zmernih količinah – poskusite tudi prilagoditi svoj obrok, da boste zaužili karseda veliko proteinov in vlaknin. Namesto običajnega cheeseburgerja lahko denimo naročite puranji burger z avokadom v polnozrnati štručki. Vam diši čokolada? Privoščite si temno čokolado z mandnji namesto navadne čokoladne tablice; tako boste uživale v sladkem okusu, zaužile nekaj vlaknin in s tem zavrle morebitne dodatne želje ter zaužile še nekaj antioksidantov.