Zakaj ne bi smeli jemati (niti malo) steroidov?

12. 10. 2015
Deli
Zakaj ne bi smeli jemati (niti malo) steroidov? (foto: Profimedia)
Profimedia

V današnjih časih smo navajeni dobiti vse in to takoj! Zakaj bi vsaj pri športu morali iti počasi? In zakaj bi steroidom odločno morali reči NE? 

V tem članku bi rad napisal nekaj dejstev o steroidih, kako in zakaj so se tako razširili, kdaj so jih prvič uporabili v športu. Tematika je pereča. V današnjem času smo navajeni dobiti vse in to takoj. Verjetno prav zato toliko mladih fantov nasede obljubam lokalnih »dilerjev«. Stvar pa je vse prej kot preprosta, v tej godlji je kar nekaj dvoličnosti.

''Lagal sem. Lagal sem,'' je julija, 1991 Lyle Alzedo, znani igralec ameriškega nogometa, priznal v športni reviji, da je jemal velike količine anabolnih steroidov od leta 1969, ko mu je bilo 20 let. In da je lagal, vsa ta leta, da bi prikril to dejstvo. Ko ga je prizadel neozdravljiv rak na možganih, je izgubil 30 kg njegovih slavnih mišic in bil bolan ter prestrašen. Nekaj mesecev kasneje je umrl, star 42 let.

Klubski zdravnik je priznal, da je več let opozarjal Alzeda o nevarnostih jemanja steroidov. Tudi Alzedo je bil prepričan, da so steroidi povzročili njegovega raka, smrtno T-celično limfomo.

Steve Vallie, bodibilder, je doživel srčni napad v fitnesu marca, 1989. Umrl je. Avtopsija je odkrila, da je bilo njegovo srce patološko povečano in zadebeljeno. Bil je velik uživalec steroidov in je doživel komaj 21 let.

Devetkratni ameriški prvak v dviganju, Larry Pacifico, si je prav tako uničil svoj kardiovaskularni sistem s steroidi. Urgentno so ga pripeljali v bolnišnico na štirikratno srčno by-pass operacijo pri starosti 35 let.

Še na stotine podobnih primerov z znanimi osebnostmi je dokumentiranih. Hkrati pa je dokumentiranih na stotine primerov, kjer steroidi niso povzročili očitne škode. Najbolj znan je Arnold Schwarzenegger, ki je redno uporabljal steroide v času njegove bodibilding kariere, saj je bila takrat njihova uporaba povsem legalna.

Tudi Hulk Hogan, svetovno znani profesionalni rokoborec in igralec, je dobival steroide od svojega zdravnika.

Med športniki bivšega vzhodnega bloka, ki so uradno dobivali steroide, kot del njihovih treningov, je tudi olimpijska zmagovalka Katarina Witt.

Težava pri vseh teh primerih ni, ali steroidi povzročajo bolezen, niti ali steroidi delujejo, ampak da so jih uživali zvezdniki in vzorniki mladine.

Danes Arnold opozarja mlade športnike, da so steroidi nevarni in Hogan predava o škodljivosti drog v vrtcih. Vendar otroci vidijo samo Terminatorja ter Hulksterja in si želijo samo tisto, kar mislijo, da je dalo njim takšno moč.

V neki anketi narejeni v Združenih državah amerike, ki je zajela 2.700 mladih športnikov, jih je približno polovica odgovorilo, da verjame v izboljšanje njihovih športnih dosežkov s pomočjo drog, in da bodo steroidi izboljšali njihove mišice ter moč, ter da steroidi ne bodo škodovali tistemu uporabniku, ki je previden.

V resnici pa je potrjeno, da opozarjanje športnikov o nevarnostih steroidov z različnimi navdušenimi kampanijami proti drogam, samo še bolj spodbuja njihovo uporabo. Kdaj bodo odgovorni spoznali, da izobraževanje športnikov o nevarnostih drog, ki povečujejo dosežke, ne spremeni njihovega odnosa do drog? Tudi številni strokovnjaki so že večkrat pokazali, da grožnje ali opozorila o nevarnosti drog ne zmanjšajo njihove uporabe, ampak jo celo povečajo.

Edini način za odstranitev steroidov iz športa je dajanje športnikom alternativni program za rast optimalnega telesa, ki deluje vsaj tako dobro kot droge, in ki ohranja vaše zdravje ter dolgoživost. O teh učinkovitih  metodah pa vsak mesec govori naša revija ali pa znanje o tem pridobite na internetni strani mojtrener.com ali predavanjih mojTrener akademije.

Kaj pa testiranja športnikov?

In kaj je narobe s testi o uživanju prepovedanih substanc? Ali ne pokažejo vsakega športnika, ki jih uživa? Niti slučajno! Nič ni narobe s kemičnim delom testov, vendar lahko vsak zdravnik, s splošnim znanjem biokemije, v enem dnevu nauči športnike, kako ga prelisičijo.

Leta 1985 je ameriški olimpijski komite testiral uporabo drog pri športnikih, s tem da so se predhodno najavili. Rezutati so pokazali manj kot 1% uporabo steroidov. Nato pa so istega leta z istimi športniki naredili vrsto nenajavljenih testov o uporabi drog, s tem da so športnikom zagotovili, da rezultati ne bodo uradno dokumentirani. Vsak drugi je bil pozitiven na steroide. Polovica najelitnejših športnikov je bila na ampulah! Od leta 1985 so se marsikatere metode za odkrivanje dopinga spremenile, vendar so pri tem porabniki dopinga vedno korak spredaj.

Večina reportaž v medijih kot da ne razume, da je gonja proti steroidom iz novejšega obdobja. Nekoč so jih zagovarjali isti ljudje, ki jih zdaj obsojajo. Ne tako dolgo nazaj so bili steroidi legalni, vsepovsod na voljo, zdravniki pa so jih predpisovali športnikom na recept v več milijonskih količinah. Ameriška medicina je popularizirala in pospeševala uporabo steroidov v športu več kot 30 let. Starejša publikacija atletske zveze je imenovala steroide 'zajtrk šampionov'.

Zgodovina

Leta 1954 je zdravnik ameriške reprezentance v dviganju uteži na svetovnem prvenstvu na Dunaju opazil, da so člani boljše sovjetske ekipe zelo poraščeni po telesu, nekaterim članom pa so morali vstavljati kateter, da so lahko urinirali, kar je pomenilo, da imajo zelo povečano prostato. V razgovoru s sovjetskim ekipnim zdravnikom je ugotovil, da so športniki jemali sintetični testosteron.

V tistem obdobju so v Ameriki razvili vrsto anabolno/androgenih steroidov iz testosterona za zdravljenje bolezni, kjer se je pojavljala izguba mišične mase in za povečevanje rdečih krvničk pri določenih oblikah anemije.

Steroide so preizkušali tudi za pospeševanje okrevanja po operacijah ali poškodbah. Mimogrede, besedo steroid uporabljamo za anabolno/androgene vrste steroidov, ki so vsi derivati testosterona. Obstaja pa še veliko drugih steroidov, ki nimajo nobenih anabolnih ali androgenih učinkov.

Športni zdravniki so takrat postali zaskrbljeni glede androgenih učinkov testosteronskih derivatov, zato je ena od velikih farmacevtskih družb razvila drogo, ki je bila manj androgena in bolj anabolna – rojen je bil Dianabol (metandrostenolon) in svet športa se je spremenil za vedno.

Najprej so to razmeroma surovo drogo preizkusili na vrhunskih dvigalcih uteži. Rezultati so bili tako spektakularni, da so se poročila o tem razširila po celi državi. V nekaj mesecih je na tisoče zdravnikov pisalo športnikom recepte anabolnih steroidov.

Igralec ameriškega nogometa, Steve Courson, je tipičen primer. Tako kot na deset tisoče univerzitetnih športnikov, je tudi njega, ko mu je bilo 19 let, pripravil k jemanju steroidov trener fakultetnega moštva. Šel je k ekipnemu zdravniku, dobil recept, univerza pa je plačala račun. Zdaj potrebuje Steve novo srce.

Ta dejstva so navedena zato, ker je potrebno vedeti, kdo je odgovoren za steroidno godljo, in da ima dva obraza. Zdaj legalni steroidi ne obstajajo več, vendar se, glede na podatke državne agencije za boj proti drogam, na tržišču s steroidi in podobnimi drogami, v Ameriki letno obrne preko 500 milijonov dolarjev.

Veliko teh uličnih drog pa vsebuje razne vrste ponarejenih substanc. Veliko jih vsebuje tudi toksična poživila, kot je strihnin, ali nekaj amfetaminov in heroina, da uživalci občutijo določen učinek, in da se vračajo nazaj. Žalostno je, da so neodgovorni zdravniki dobro vedeli, kaj počenjajo.

Ali so steroidi učinkoviti?

Leta 1935 so prvič izolirali testosteron. Naj bi obstajali dokazi, da so bili steroidi uporabljeni že v drugi svetovni vojni. Govori se, da so bili v operaciji »blitzkrieg« vse prve linije pod dopingom. Učinke steroidov pa naj bi med vojno uporabljale obe strani.

Kemiki so bili potem zelo zaposleni z razvijanjem na stotine derivatov, v želji po ločitvi testosteronskih androgenih (moških spolnih) učinkov od njegovih anabolnih (gradnja tkiv). Razvili so tudi oblike testosterona, ki delujejo z oralni zaužitjem.

Testosteron sicer oralno ni aktiven, ker se razgradi v nevtralne substance, ko gre prvič skozi jetra. Nikomur do zdaj še ni v celoti uspelo ločiti androgenega in anabolnega učinka, vendar so do leta 1950 razvili oralne nadomestke testosterona, ki so lahko povečali zadrževanje dušika desetkratno.

Raziskovalci so razvili učinkovite steroide za oralno uživanje s kemičnim postopkom alkilacija 17-alfa pozicije testosteronske molekule.  17-alfa alkilirani steroidi se izognejo uničenju v jetrih, vendar so bolj toksični od injiciranih steroidov in povzročajo večje vnetje jeter ter številne druge težave.

Kljub toksičnosti, so študije pokazale, da se lahko ob hkratnem zaužitju dovolj velikih količin proteinov, zadrževanje dušika poveča do tridesetkrat pri okrevajočih bolnikih. Med najuspešnejšimi oralnimi steroidi so bili oksandrolon (Anavar), metandrostenolon (Dianabol) in stanozolol (Winstrol). Vsi so postali zelo popularni pri športnikih.

Injicirani steroidi so veliko manj toksični za jetra. Izdelani so s kemičnim postopkom esterifikacija 17-beta hidroksil skupine testosteronske molekule. Injicirana veterinarska oblika stanozolola je bil steroid, ki ga je uporabljal Ben Johnson.

Zverine iz vzhodnega bloka

Najbolj očitni dokazi o delovanju steroidov prihajajo od vzhodno nemških športnikov. Po padcu berlinskega zida je prišlo marsikaj na dan. Zahodno nemški biologi so odkrili ogromne znanstvene programe uporabe steroidov v bivši Vzhodni Nemčiji, ki je zajela njihove najpomembnejše inštitucije.

Ta državni načrt št. 14.25 je bil finančno dobro podprt s strani vzhodno nemške vlade; ker so se izčrpno trudili izboljšati metode uporabe steroidov pri športnikih, in zraven izpopolniti izogibanje odkrivanja njihove uporabe na mednarodnih testih.

Odkrite so bile tabele, ki so prikazovale učinke različnih steroidov na športne dosežke, ob različnih dozah in različnih ciklusih jemanja drog za več kot 200 vrhunskih vzhodnonemških športnikov. Po kasnejšem priznanju je bilo v program vključenih preko 1.000 vrhunskih znanstvenikov, zdravnikov in trenerjev. Zajel pa je najboljše športnike pri skoraj vseh športih.

Najbolj pogubni razkriti dokazi pa so bili, da so nekaterim športnikom še naprej dajali steroide, čeprav so pri njih že odkrili okvaro jeter in druge patološke stranske učinke. Veliko let je bilo sumljivo, kako so se nekateri vzhodno nemški športniki pojavili od nikoder, postali vodilni v svetu za par let, nato pa izginili s športne scene za vedno. Takoj, ko so njihova telesa obolela, jih je država zavrgla kot ponošene čevlje.

Dokler pa so bili športniki zdravi, ni nobenega dvoma, da so droge delovale. Obdobje nepremagljivih vzhodno nemških plavalk je trajalo nekaj desetletij. Za vzhodno nemškimi in sovjetskimi športniki stali vrhunski strokovnjaki že od leta 1960.

Na olimpiadi leta 1972, niso vzhodno nemške plavalke dobile niti ene zlate medalje. Na olimpiadi leta 1976 pa so kar naenkrat osvojile 10 od 12 zlatih odličij pri posameznih disciplinah. Ko so zahodni trenerji dajali opazke o njihovi mišičavosti in globokem glasu, jim je vzhodno nemški trener odrezavo rekel: »Punce niso prišle sem pet, ampak plavat.«

Vzhodno nemški in sovjetski steroidni program za moške se je pričel prej in je bil do leta 1968 že dobro usidran. Oglejmo si met krogle. Američani so si lastili moški met krogle do leta 1968, saj so na vseh olimpiadah od leta 1900 pobirali zlato in srebro. Iz prej najboljšega 11. mesta, leta 1964, so vzhodno nemški metalci krogle osvojil leta 1968 4.; nato 3. in 4. mesto leta 1972.

Od leta 1976 pa so vzhodno nemški metalci krogle redno pobirali zlato, sovjetski pa srebro in bron. Leta 1992, po razpadu Sovjetske zveze in njihovega programa uživanja drog pri športnikih, sta zlato in srebro osvojila Ameriška metalca krogle.

Bena Johnsona so v Seulu ujeli pri testu, ker so bili njegovi svetovalci amaterji. Kanadsko ekipo je v celoti 'servisiral' en športni zdravnik, ki je pridobljeno znanje iz slabo napisane knjige drugega športnega zdravnika 'Praktična uporba anabolnih steroidov pri športnikih', spremenil v dobičkonosno zdravniško prakso. Klicali so ga 'steroidni maestro', športnikom pa je prodajal lastno in drago mešanico 'estragol', ki se je kasneje izkazalo, da je bil navaden Winstrol V – konjski steroid, ki ga je na debelo kupoval za drobiž. S tako pomočjo ni čudno, da so Bena ujeli.

Ljudi, ki se spoznajo na svoj posel, nikoli ne ujamejo. Testi za droge so mačji kašelj za vsakega sposobnega biokemika. Obstajajo strokovnjaki, ki vam lahko povedo, kako premagate katerikoli poznan test za uživanje drog.

Vendar si sedaj poglejmo tisto temno stran uporabe steroidov.

Temna stran steroidov

Zadnja desetletja medicinski medij preklinja steroide zaradi povzročanja bolezni z enakim entuziazmom, kot jih je prej hvalil za proizvajanje moči. Steroide so obtožili odgovornosti za nastanek ogromno primerov raka na prostati, ledvičnega raka, srčnih obolenj, jetrnih obolenj, impotentnosti, poškodb kit in duševnih motenj.

Steroidi pa imajo tudi nekatere kozmetične stranske učinke, ki so bolj komični kot pa življenjsko nevarni. Uporaba steroidov povzroča povečano izpadanje las pri nekaterih posameznikih. Pri večini mladih športnikov, ki se brijejo po glavi, je to verjetno posledica mode, in ne poskusa zakrivanja nagle plešavosti.

Povečane količine testosterona ali testosteronskih derivatov v telesu pogosto povzročajo akne po obrazu in po telesu, pri ženskah pa povečano poraščenost po obrazu in telesu. Pa kaj potem, če dobite par mozoljev ali pa imate punco z brki.

Ginekomastija (ženske prsi) je dobro poznan učinek visoko androgenih steroidov, kot je metandrostenolon (Dianabol). To težavo smo opazili pri mladih športnikih že po eni kuri jemanja sterodiov. Nekateri hkrati jemljejo antiestrogene droge za preprečitev tega učinka, vendar so največkrat neuspešni. Pojav ginekomastije pri nekaterih bodibilderjih je boljše znamenje njihovega jemanja steroidov kot pa testiranje. Edina rešitev pri hujši obliki ginekomastije je plastična kirurgija.

Rak na prostati

V določeni fazi vsi steroidi napadejo prostato, ker je androgen tkivo in zato tarča steroidov, tako kot prsa. Vsako uživanje steroidov povzroči najmanj vnetje prostate.

Dolgotrajno uživanje steroidov pa povzroči nepovratno povečanje prostate, kar je glavni rizični faktor za nastanek raka na prostati. Latentno obdobje do izbruha rakavosti prostate pa lahko traja nekaj desetletij. Kljub temu je veliko primerov zelo hitrega pojava raka na prostati pri bodibilderjih.

Srčna obolenja

Steroidi pa zelo močno vplivajo na srce in kardiovaskularni sistem. V začetku poglavja sem omenil nekaj znanih imen in njihove težave s srcem.

Steroidi povzročajo izjemen padec HDL holesterola, 'dobrega' holesterola, ki čisti vaše arterije. Ob manjši uporabi steroidov je ta učinek reverzibilen. Kljub temu ne postavljajte svojega življenja na kocko; nizki nivoji HDL so glavni vzrok za srčni napad.

Steroidi lahko povečajo tudi krvni tlak. Ob minimalni uporabi steroidov je tudi ta učinek povračljiv. Steroidi lahko povečajo krvni tlak pri manjšemu številu občutljivih posameznikov, tako da to ni velik problem.

Steroidi pa lahko patološko (bolezensko) povečajo srce. Veliko dokazov obdukcij je, da steroidi odebelijo levi prekat in spremenijo delovanje ter ritem srca do te mere, da je zelo izpostavljen srčnemu napadu. Nekateri ljudje pravijo, da trening z utežmi prav tako odebeli srce. To je sicer res, vendar spremembe na srcu zaradi vadbe z utežmi niso patološke.

Z uporabo steroidov se možnost srčnega napada še poveča zaradi učinkovanja na platelete v krvi. Ti mini diski so življenjsko pomembni za strjevanje krvi po poškodbah, ker imajo pravilno količino lepljivosti, da zaprejo prelomljeno krvno žilo.

Steroidi pa povzročajo preveliko lepljivost plateletov, in povečujejo nevarnost nastajanja krvnih strdkov v arterijah. Ker prisotnost steroidov običajno ne testirajo pri avtopsijah, veliko strokovnjakov verjame, da je precej nerazložljivih srčnih napadov povezanih z zamolčano uporabo steroidov.

Bolezni jeter

Steroidi zagotovo poškodujejo jetra. Povečna serumska glutamična oksaloacetična transminaza (SGOT) in serumska glutamična piruvična transaminaza (SGPT) pri SMAC 26 krvnem testu sta pokazatelja vnetja jeter. Če športnik ni bolan in izgleda v vrhunski formi, je vzrok povečanih SGOT in SGPT jemanje steroidov.

Oralni steroidi še posebej obremenjujejo jetra. Tisti, ki na veliko uživajo steroide, pogosto zbolijo za zlatenico oziroma hepatitisom (rumenkasta obarvanost kože, sluznic in beločnic zlasti zaradi povečanja žolčnih barvil v krvi). Rumenkasto kožo lahko enostavno skrijejo s svojo zagorelo barvo, obarvanost beločnic pa jih razkrinka.

Naslednja stopnja za večkratne uživalce oralnih steroidov je nastanek jetrnih cist, ki se lahko spremenijo v rakave tumorje. Med uživalci steroidov je dokumentiranih na stotine obolenj za jetrnim rakom. Napredovanje teh rakov se včasih ustavi, ko pacienti prenehajo z jemanjem steroidov, sicer pa jih večino žal pelje v grob. Če cenite svoja jetra in svoje življenje, pustite steroide pri miru.

Impotentnost

V primerjavi z rakom izgleda impotentnost manjša neprijetnost uporabe steroidov. Vendar precej navideznih mačotov porabi veliko denarja za povrnitev svoje moškosti. Povprečno število spermijev pri bodibilderjih med obdobjem uporabe steroidov in še veliko mesecev po njej, je okoli 25% normalnih nivojev.

Učinek impotentnosti je tako zanesljiv, da Svetovna zdravstvena organizacija preizkuša steroide kot obliko moške kontracepcije za zmanjševanje prevelike natalitete v nerazvitih državah. Zdaj veste, zakaj je veliko uživalcev steroidov neplodnih.

Poškodbe kit

V primerjavi z rakom in kemično kastracijo, poškodbe kit, ki jih povzročajo steroidi, ne izgledajo prevelika težava, kar pa je zmotno. Poškodovane kite so najpogostejši problem pri jemanju steroidov. So zelo resna težava, ne toliko zaradi same poškodbe, ampak zaradi takojšnjega uničenja vašega programa treniranja.

Športniki pogosto zanikajo, da je njihova poškodba kakorkoli povezana z uporabo steroidov. Vendar so raziskave pokazale jasno ter konstantno poškodovanje spoja mišic in kit pri telesni vadbi ob jemanju steroidov. Težava se pojavi zato, ker povzročijo steroidi preveliko proizvodnjo kolagena v telesu. Kolagen je bela želatinasta snov, ki oblikuje vlakna kit.

Steroidi zmanjšajo natezno trdnost novega kolagena, dokler ne postane celotna kita slabotna. En velik dvig ali napor pri treningu oziroma nastopu na tekmi in adijo – pretrganje, ki lahko za vedno zmanjša vaš športni potencial.

Za vedno je napisano zato, ker si veliko športnikov ne more privoščiti tri mesece počitka, dokler se kita ne zaceli. Skrivnost do optimalnega telesa je doslednost. Veliko športnikov smo opazovali, ki so na veliko uporabljali steroide. Ko jih prične boleti kita, najprej uporabijo kolenske in zapestne obveze. Nato pričnejo jemati velike doze protivnetnih medikamentov, komolčnih povojev, povojev za gležnje, velike povoje okoli stegen in na koncu zbogom kariera.

V literaturi je opisanih zelo malo primerov, ki povezujejo steroide in pretrganje kit pri športnikih. Vzrok je v tem, da veliko poškodb kit ne registrirajo, ali pa jih registrirajo in zraven zamolčijo uporabo steroidov. Steroidi so zelo nevarni za kite pri vsakomur, ki hoče maksimalni mišični učinek.

Duševne motnje

Skoraj v vsakem večjem fitnesu boste opazili razjarjene dvigalce uteži. Vzhodnonemškim športnikom so dajali steroidne nosne razpršilce, da so jim povečali agresivnost. Nivoji testosterona so tudi dober napovedovalec agresivnosti pri zdravih fantih, nasilnih posiljevalcih in pri zapornikih. Igralci hokeja, ki so bolj poznani po udarjanju igralcev nasprotnega moštva kot hokejskega paka, imajo zagotovo precej povišane nivoje testosterona.

Bistvena razlika pa je med povečano agresivnostjo in duševnimi motnjami. Večina poročil o nasilnosti športnikov, ki jemljejo steroide so zgodbice prijateljev in družinskih članov.

Ker so bile takšne zgodbice na veliko objavljene, je še večja verjetnost, da se bodo športniki, ki jemljejo droge, obnašali agresivno, ker to od njih pričakuje okolica. Takšno obnašanje pa nima veliko skupnega z duševnimi motnjami, kjer človek sploh ni sposoben nadzorovati svojega obnašanja.

Zato tudi ni nobenih strokovnih dokazov, ki bi povezovali norost in jemanje steroidov pri športnikih. Dejstvo je samo, da je pri uživalcih steroidov povečana razdražljivost.

Verjetno ste sedaj že ugotovili zakaj profesionalni športniki uporabljajo steroide in druge anabolne stubstace. Šport je njihov poklic in dober rezultat je njihov biznis. Biti najboljši je glavni cilj tega posla. Uporaba nelegalnih substanc pa je dilema.

Dilema, ki se morda z leti in leti treninga, spremljanja konkurence na dopingu, poškodbah, pa spet treningu, odpovedovanju morda počasi pretehta na nelegalno stran. Vrhunski šport je biznis. Je moderno gladiatorstvo – je poglavje za sebe.

Članek je namenjen predvsem tistim mladim fantom, ki ste s treningom začeli. Vsak dan nadobudno opazujete prirastek mišične mase v ogledalu. Radi bi bili mišičasti, postavni. Če vam kdo govori, da steroidi ne delujejo, mu ne verjemite!

Vendar pa steroidov kljub temu ne uporabljajte. NE, tudi čisto malo ne. Izobražujte se, pametno trenirajte, se zdravo ter ustrezno prehranjujte in vaši športni dosežki bodo precej boljši brez steroidov.

Hkrati pa boste imeli veliko bolj zdravo, daljše in ponosnejše življenje. Droge delujejo, o tem ni nobenega dvoma. Vendar optimalna dietetika deluje enako učinkovito, in nima negativnih vplivov na zdravje niti na človeškega duha.

Mito Šinkovec

Preverite še, kakšne so največje napake žensk pri hujšanju in oblikovanju telesa. Pa tudi, kako nevaren trend je zajel ameriško mladino

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu