10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zgaga - najboljša je preventiva

6. 12. 2011

Hrana, ki jo pogoltnete, potuje po dolgi mišični cevi, ki ji pravimo požiralnik, do vhoda v želodec. Ko hrano pogoltnete, se sproži peristaltični val – krčenje mišic hrano brez vaše volje potisne do želodca. Čeprav je požiralnik enosmerna cesta, se včasih zgodi, da želodčna vsebina pljuskne nazaj v cev.

Posledica tega je pekoča bolečina za prsnico. Včasih se pojavi bolečina po uživanju čokolade (čokolada namreč povzroča sprostitev spodnje mišice zapiralke).

Ponavljajoče se vračanje želodčne vsebine v požiralnik pa povzroča tako imenovano gastro-ezofagealno refluksno refluksno bolezen (GERB). Nezdravljen se GERB lahko razvije v raka na požiralniku.

Preventivni nasveti

Jejte manj maščob.

Večje količine maščob ne škodujejo le vašemu srcu, ampak tudi poslabšajo zgago. Raziskave o prehranskih navadah potrjujejo, da ljudje, ki pojejo 10 gramov manj maščob od povprečja, nimajo težav z zgago. Maščoba namreč povzroča sproščanje spodnjega dela požiralnika. Omenjeni količini maščob se boste izognili, če boste zjutraj namesto polnomastnega mleka popili kozarec posnetega in namesto treh pojedli dve umešani jajci.

Skrbite za svojo kondicijo.

Norveška študija na 74. 000 ljudeh je pokazala, da tisti, ki se redno ukvarjajo s športom, manj zbolevajo za GERB-om. Ljudje, ki plavajo, tečejo ali kolesarijo vsaj enkrat na teden, imajo kar 50 odstotkov manj možnosti, da jih bo mučila kronična zgaga, kot pa tiste, ki ležijo ves čas na kavču in gledajo televizijo.

Strokovnjaki si to razlagajo z dejstvom, da aerobna vadba krepi tudi trebušno prepono, ki lahko z večjo silo pritiska na spodnji del požiralnika. In s tem preprečuje želodčni kislini, da bi škodovala nežni sluznici požiralnika. Čeprav pomaga katerikoli šport, pa je plavanje najboljše za krepitev prepone in s tem preprečevanje GERB-a.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri