Živila, ki ščitijo kožo

23. 6. 2014
Deli
Živila, ki ščitijo kožo (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Pojavnost kožnega melanoma se med vsemi raki v zadnjih letih najhitreje veča in ogroža življenja posameznika. Maligni melanom predstavlja približno 5 % vseh kožnih rakov, odgovoren pa je za več kot 90 % vseh smrti zaradi kožnega raka.

Seveda vsaka sprememba na koži še ne pomeni, da gre za rakavo obolenje, vseeno pa se je dobro zavedati, da je pravočasno odkritje tisto, ki omogoča ozdravljenje. V tem primeru zdravnik specialist sumljivo znamenje odstrani in tako prepreči sevanje v notranje organe.

Preventiva je osnova zdravja

To velja tudi za zdravo kožo. Izogibajmo se nepotrebnemu izpostavljanju soncu, uporabljajmo zaščito (tudi med športno aktivnostjo na prostem, ne le na plaži), v najhujši vročini se raje zadržujmo v senci in redno pregledujmo znamenja ter spremembe na koži.

Za bolj zdravo kožo lahko poskrbimo s hrano

Nedavne raziskave, ki so jih opravili na inštitutu v Washingtonu, so pokazale, da lahko poleg omejenega izpostavljanja soncu tveganje za razvoj kožnega raka zmanjšajo tudi določena živila.

Večina omenjenih raziskav se je osredotočala na Mediteran, saj se je izkazalo, da je kljub tamkajšnjemu življenjskemu stilu, ki vključuje pogosto izpostavljanje soncu, število obolelih manjše. Raziskovalci so prepričani, da poleg tena kože (pri svetlopoltih je tveganje večje), na to vpliva način prehranjevanja.

Mediteranska prehrana vključuje večinoma živila rastlinskega izvora, na jedilniku je vedno obilo svežega sadja in zelenjave, olivno olje, ribe in sveža zelišča, kar naj bi zmanjšalo tveganje za razvoj raka za kar 50 odstotkov.

Pri vsem tem imajo glavno vlogo antioksidanti, ki jih ta živila vsebujejo v večjih količinah in pomagajo varovati celice pred poškodbami in nevarnim sevanjem UV žarkov, ki so po mnenju dermatologov še vedno najpogostejši vzrok za nastanek melanoma.

UV žarki namreč poškodujejo celice, ki nato sproščajo molekule kisika, imenovane prosti radikali. Ti uničujejo druge zdrave celice, napadajo DNK in zdrave celice pretvorijo v rakave.

Že s čisto majhnimi spremembami lahko veliko naredimo za svoje zdravje. Napolnite hladilnik z živili, ki bodo varovala vašo kožo. V sadju in zelenjavi z več barve je navadno več antioksidantov.

Jejte rakce, meso lososa, rdeče grozdje, rdečo čebulo, listnato zelenjavo temnozelene barve, brokoli, paradižnik, rdečo papriko, lubenico, robide, maline, borovnice...

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"