Preženite spomladansko utrujenost v 5 korakih

5. 4. 2018 Promocijsko sporočilo

Po (pre)dolgi zimi se končno prebuja pomlad, a z lepimi sončnimi dnevi ter čivkanjem ptičkov, pride tudi tista vsakoletna nezaželena stvar - spomladanska utrujenost. Če ste med tistimi, ki jih spomladanska utrujenost še posebej zdela, si preberite spodnje nasvete, kako jo letos omiliti.

Zakaj nastane spomladanska utrujenost?

Zehanje, utrujenost in brezvoljnost so trije znaki tako imenovane spomladanske utrujenosti, ki smo je deležni na začetku sončnih dni. Ker je naše telo preko mrzlih mesecev malo počivalo in se je navadilo drugačnega ritma, je pomlad pravi čas, da ga znova otresemo lenobe in poskrbimo za redno gibanje in zdravo prehrano.

Mnogi tega prehoda med zimo in pomladjo sploh ne zaznajo, pri nekaterih pa se spremembe kažejo kot padec energije in izčrpanost, tudi brezvoljnost in kot glavoboli. Vzroki za spomladansko utrujenost še niso v celoti pojasnjeni, so pa znani dejavniki s katerimi jo lahko omilimo.

Kako uspešno pregnati spomladansko utrujenost?

1. Uravnotežen jedilnik

Najprej se morate vprašati ali jeste pravilno in dovolj zdravo? Ali telo dobi dovolj vitaminov in mineralov? Pijete dovolj vode? Kot je bilo že večkrat rečeno je uravnotežena prehrana ključ do zdravja, zelo pomembno je tudi, da ne preskakujete zajtrka in jeste večkrat na dan (če se le da približno ob isti uri).

Če ste pozimi jedli hrano, ki vsebuje preveč maščob ter ogljikovih hidratov, po drugi strani pa uživali premalo vitaminov in mineralov, imate nekoliko več možnosti, da vas v pomladnih dneh ulovi sezonska utrujenost. Pri tem imejte v mislih, da se zdravo prehranjevanje začne že z nakupvanjem živil.

2. Kakovosten spanec

Dober spanec je seveda pomemben čez celo leto, a spomladanska utrujenost še bolj pride do izraza, če ne spimo dovolj ali spimo slabo. Noč je čas za regeneracijo, telo se razstrupi in odpočije, a za to potrebuje predvsem zdrav spanec. Če želite boljši spanec predvsem pomaga, da se zvečer ne najeste preveč oziroma, da ne uživate preveč mastne hrane. Poleg tega pa je dobro da odstranite vse moteče elemente, kot so računalniki in telefon. Tudi delno odprto okno pomaga, sedaj ko se bodo noči počasi otoplile, saj sveži zrak pomaga pri dotoku kisika v možgane.

3. Poskrbite tudi za čisto glavo

Velik vpliv na utrujenost ima tudi stres, saj velikokrat vpliva na našo prehrano in ritem življenja, posledično pa tudi na kakovost spanja. Pomembno je, da se znate ustaviti in zrelaksirati takrat kot je to potrebno, če ne obstaja velika verjetnost, da se boste ujeli v začaran krog utrujenosti.

4. Pij dovolj vode

Največja napaka je ta, da se s spomladansko utrujenostjo borimo s skodelicami kave. Spijte več vode kot po navadi, dnevni vnos vode povečajte na 2 do 3 litre na dan. Voda bo vaše telo dodatno navlažila, izboljšal se bo pretok hranilnih snovi po telesu, vaša koža bo videti bolj sijoča, hkrati pa bo voda iz vašega telesa odpravila vse strupene snovi, ki so se nabirale v telesu med zimskimi meseci.

5. Najpomembnejše pa je gibanje!

Ne glede na to, kako obrnete, sta gibanje in rekreacija najboljše zdravilo. Veliko ljudi pravi, da so preveč utrujeni za rekreacijo, a si s tem delajo veliko škodo. Gibanje vam da potreben zagon in telo zbudi, izboljša vaš metabolizem in pospeši pretok krvi.

Če ste se med zimo polenili in niste prav veliko gibali, začnite počasi in postopoma. Lahko začnete s kratkimi sprehodi dnevno ter stopnjujete ritem.

Kot rečeno je gibanje najboljše zdravilo proti spomladanski utrujenosti. Če nimate idej, kakšno obliko rekreacije bi izbrali oziroma bi radi preizkusili, kaj novega pa se ne želite vezati na posamezno obliko vadbe ali športni center je tu športni rezervacijski portal Šport na klik (za študente pa Študentska vadba).

Preprosto športanje brez vezave!

Šport na klik je rezervacijski sistem, ki vam preko spletne aplikacije omogoča rezervacijo več kot 1000 različnih športnih, družinskih in adrenalinskih aktivnosti v več kot 200 športnih centrih po Sloveniji. Fitnes, joga, vodene vadbe, bazen, savna in še mnogo več - brez vezave, brez članarine, do 60 % nižje cene,  že od 3,9 € dalje!

Študentje pa imajo možnost koriščenja ugodnosti preko rezervacijskega portala Študentska vadba, kjer so vadbe, fitnes, bazeni in drugo na voljo že od 2,5 € naprej.

  • Posamezni obiski
  • Različni paketi obiskov
  • Mesečne karte


Skupaj lahko uspešno premagamo spomladansko utrujenost in zakorakamo v tople pomladne dni!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri