Prva pomoč pri poletnih težavah

Prva pomoč pri poletnih težavah (foto: shutterstock) shutterstock
12. 7. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Sonce greje kožo, morje ali bazenska voda jo prijetno ohlajata – ah, kako je poletje čudovito! Senčne plati, ki sežejo od občutljivih reakcij kože do vnetja mehurja, pa lahko na srečo preprečimo. Uživajte torej v najlahkotnejšem letnem času!

Lepi razgledi

Če hočemo preživeti prijetne počitnice, moramo poskrbeti za zadostno zaščito od glave do peta. Majhnim poletnim pastem se boste izognili, ker imate odslej na voljo odlične rešitve!

Poletni dan ob morju ali jezeru je nekaj najlepšega na svetu. Žal pa se še prehitro zgodijo razne nezgode, od katerih so verjetno najznamenitejše sončne opekline. Če pa se namažemo z zaščitnim sredstvom, ki ustreza našemu tipu kože in moči sončnih žarkov, jih sploh nimamo. Ob prvih sončnih dnevih je priporočljiva uporaba sredstev z visokim ali zelo visokim zaščitnim faktorjem (od 20), pozneje pa z nižjim.

Namazati se morate večkrat na dan, ker se zaščitno sredstvo razgubi zaradi preoblačenja in kopanja. Strokovnjaki priporočajo, da zaščito osvežimo vsako uro ali dve, še posebej po tem, ko se obrišemo z brisačo. Eno najpomembnejših poletnih pravil doslej je velevalo, da je treba sončno kremo nanesti vsaj 20 minut pred sončenjem, da se UV-zaščita lahko razvije. Novejše sončne kreme pa ne potrebujejo posebnega časa za učinkovanje.

Vse najboljše za ustnice in oči

Za zapeljiv nasmeh zvečer v restavraciji ali baru je podnevi treba redno uporabljati zaščito za ustnice. Nežna koža na ustnicah se sama od sebe ne more upirati škodljivim vplivom UV-žarkov in slane ali klorirane vode. Balzam za ustnice z zaščitnim faktorjem za žarke UVA/UVB ustnice varuje pred izsušitvijo. Uporabljate ga lahko tako pogosto, kot želite.

Sončna očala nimajo le okrasnega namena, ampak oči tudi ščitijo, npr. pred gubicami okoli oči, ki nastanejo zaradi mežikanja ob močni sončni svetlobi. Poleg tega kakovostna očala s 100-odstotno UV-zaščito ščitijo tudi vid, ki se lahko poslabša zaradi trajnega izpostavljanja UV-žarčenju.

Modro obarvana stekla ponuja zaščito za ves dan, ob močnem sončnem sevanju pa so priporočljiva temna, rjavo obarvana stekla, ki preprečujejo preveliko utrujenost oči in zmanjševanje koncentracije. Vodne vile se ne potapljajo brez potapljaških očal, ker slana in klorirana voda prav tako dražita in rdečita oči.

Najboljša zaščita za lepe lase

Plavalna kapa je trenutno spet moderna, tokrat v športni različici. Njene prednosti so jasne: med plavanjem lasje ne silijo na obraz, po plavanju ni treba ožemati pramenov, pa še nadvse ljubka je na pogled! Še posebej barvani lasje poleti potrebujejo več nege in zaščite, ker sta zaradi UV-žarkov, slane ali klorirane vode v nevarnosti struktura in barva. Zato ni priporočljiva le nošnja plavalne kape v vodi, temveč tudi klobuka ali rute na plaži.

Po dnevu na plaži ali bazenu je barvanim lasem treba nameniti dodatno nego, najbolje s posebno serijo za barvane lase. Tako kemično obdelani kot tudi suhi lasje so po umivanju izpostavljeni povečani količini prostih radikalov, ki imajo v vlažnih laseh lahko delo in lahko napadejo keratinsko strukturo. Za obrambo pred škodljivi vplivi je dobro enkrat do dvakrat na teden narediti intenzivno kuro, ki je v idealnem primeru obogatena z vitaminom E. Tako lahko namreč preprečite dolgotrajno škodo.

Ob vsakodnevnem obdelovanju z negovalnim sredstvom je idealna ekspresna kura. Kadar so dnevi sončni, je priporočljivo pričesko obdelati s sredstvi z UV-zaščito.

Pomembni nasveti za ušesa in nos

Slušni in vonjalni čutili se morata poleti pogosto spopadati s povečanim številom dražljajev. Pri potapljanju v morju se v sluhovodu nabira slana voda, ki ga lahko skupaj z ušesnim maslom hitro zamaši. Po kopanju glavo nagnite k ramenu in dvignite brado toliko navzgor, da nos gleda proti nebu. V takšnem položaju lahko voda izteče iz ušesa. Če kljub temu pride do težav, je najbolje, da zdravnik za ušesne bolezni opravi strokovno izpiranje.

Tudi za nos poletje ne pomeni vedno le veselja, saj so neprijetne telesne vonjave zelo moteče. Z antiperspiranti lahko začasno ustavimo oblikovanje potu, ker izhodne znojnice zožijo do nujne velikosti. Dlake v podpazduhah je najbolje obriti. Ne le zato, ker ste tako videti bolj negovani, ampak tudi zato, ker se na gladki koži neprijeten vonj počasneje razvije.

Značke: Poletje