S to formulo izračunate, koliko pokurite, ko delate …

S to formulo izračunate, koliko pokurite, ko delate … (foto: Profimedia) Profimedia
24. 3. 2022

Popolnoma NIČ!

Tako izračunate, kako hiter je vaš bazalni metabolizem.

Kalorija je fizikalna enota za energijo in je pravzaprav zastarela. Številke morajo biti navedene v joulih! Vendar pa – zlasti ko gre za energijo, ki jo v telo vnašamo s hrano – še vedno radi uporabljamo enoto kalorija.

Enako velja za matematične formule, ki jih uporabljamo za izračun t. i. bazalne presnove ali bazalnega metabolizma (količine energije, ki jo telo porabi v mirovanju, za osnovne funkcije, kot je dihanje in ohranjanje telesne temperature), kot je ta:

Posnetek zaslona

Če vnesete težo m (v kilogramih), višino h (v centimetrih) in starost a (v letih) ter izberete faktor s glede na spol (+5 za moške in -161 za ženske) dobite rezultat, ki prikazuje bazalno presnovo v kilokalorijah na dan. Formula Mifflin-St.-Jeor.

To je količina energije, ki jo vaše telo potrebuje za vzdrževanje osnovnih funkcij.

Vrednost seveda ni natančna!

V resnici je hitrost bazalnega metabolizma odvisna od veliko več dejavnikov in nikakor ne le od teže, višine in starosti.

Presnova oz. metabolizem je pri vsakem posamezniku drugačen in le redki ves čas ležijo popolnoma negibno. Vsaka oblika gibanja ali dela pa poveča porabo energije. Le v določenih primerih, ko je denimo bolnik priklenjen na posteljo, se bazalni metabolizem približa dejanski energetski potrebi.

Kljub temu …

Je dobro vedeti, koliko energije lahko zaužijete, če želite shujšati.

Osnovno pravilo, ki ga boste navadno slišali je, da morate porabiti več energije, kot je vnesete s prehrano. In če se želite izogniti yo-yo efektu, morate poskrbeti, da bodo vse vaše spremembe, povezane z vašim ciljem, razumne in jih boste lahko vzdrževali vse življenje.

Uporabljeni viri: www.spektrum.de, A new predictive equation for resting energy expenditure in healthy individuals, Basal Metabolic Rate